ΚΥΡΒΕΙΑ 2024 | Το Μύρτος καλωσορίζει την Victoria Hislop - Παρουσιάζει το νέο της βιβλίο

9:31 π.μ. - Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2024
09:08 π.μ. - Πέμ, 08/31/2024
Image: ΚΥΡΒΕΙΑ 2024 | Το Μύρτος καλωσορίζει την Victoria Hislop - Παρουσιάζει το νέο της βιβλίο

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Αυγούστου στις 21:00 στο προαύλιο του I.N. Αγίου Αντωνίου στο Μύρτος

Αποτελεί με βεβαιότητα μεγάλη τιμή η επίσκεψη στο τόπο μας της κορυφαίας διεθνούς φήμης συγγραφέως Victoria Hislop, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα των «Κυρβείων 2024» και πραγματοποιείται από την Επιτροπή Πολιτισμού της Κοινότητας Μύρτου. Η εκδήλωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Αυγούστου, 21:00, στο προαύλιο του I.N. Αγίου Αντωνίου στο Μύρτος.

Η Victoria Hislop είναι γνωστή για την αγάπη της προς την Ελλάδα, αδιαίρετα την Κρήτη, τον θαυμασμό της για την Τέχνη που καλλιεργείται και παράγεται για αιώνες στον τόπο μας και τις παραδόσεις του. Αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από τα βιβλία και τα άρθρα της. Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί, ακόμα, μέλος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και με τον θεσμικό της αυτόν ρόλο πρόκειται να επιδώσει επιστολή προς τον νέο Διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Dr Nicholas Cullinan με αίτημα την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα. Είναι ευρέως γνωστή η διαδικασία παράδοσης τους στο Βρετανικό Μουσείο και η στρατηγική αυτή στάση της Victoria Hislop συνιστά τιμή για όλες κι όλους μας.

Το εν λόγω ζήτημα, το οποίο έχει απασχολήσει συναντήσεις υψηλού πολιτικού επιπέδου και έχει αποτελέσει αντικείμενο πολυετών διαπραγματεύσεων, δεν έχει βρει ακόμη την λύση του. Ευχόμαστε η επιλογή της αυτή να είναι καθοριστική για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο μας και την επανένωση τους με το κορυφαίο σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού.

Η Victoria Hislop δεν είναι μία ακόμη συγγραφέας. Η πένα της έφερε όλες κι όλους μας λίγο πιο κοντά στα γεγονότα του 20ου και του 21ου αιώνα με εστιασμένο το βλέμμα στη ζωή των κατοίκων της Σπιναλόγκα ειδικά στο πρώτο της κορυφαίο έργο, «Το Νησί». Δύο χωριά αντικριστά το ένα από το άλλο, η Πλάκα και η Κοινότητα της Σπιναλόγκα, τα οποία χωρίζονται από μία μικρή λωρίδα θάλασσας και μία επικίνδυνη για την εποχή ασθένεια. «Το Νησί» εστιάζει χρονικά στα χρόνια πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποδίδοντας με τον γλαφυρότερο τρόπο τις κοινωνικές σχέσεις των δύο αντίκρυ χωριών και, σαφώς, οι πωλήσεις του δείχνουν και την αγάπη με την οποία το ελληνικό αναγνωστικό κοινό το περιβάλλει έως και σήμερα. Μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, ενώ μεταφέρθηκε και στις τηλεοπτικές οθόνες ευαισθητοποιώντας και διδάσκοντας συνάμα.

Ακολούθησαν νέα βιβλία, μεταξύ των οποίων το “The Thread”, έργο μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα με τον τίτλο «Το Νήμα», το οποίο σχετίζεται με την τραγωδία της μεγάλης πυρκαγιάς της Θεσσαλονίκης και τη ζωή της γνωστότερης κεντήτριας της πόλης. Το πρόσφατο μυθιστόρημα της, «Το Ειδώλιο», πραγματεύεται τη ζωή ανθρώπων που επέλεξαν να αποκτήσουν πολιτιστικούς θησαυρούς ακολουθώντας παράνομες πρακτικές, μεταξύ των οποίων και η χρήση «σκοτεινών μεθόδων», στα χρόνια της Δικτατορίας στην Ελλάδα.

Η Victoria Hislop έχει μοιράσει τη ζωή της ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατοικώντας για μεγάλες περιόδους στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Εξακολουθεί να διερευνά συστηματικά πτυχές της ελληνικής καθημερινότητας και την ιστορία του τόπου μας, έργο για το οποίο τιμήθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το 2020, αποκτώντας τιμητικά την Ελληνική Υπηκοότητα.

Ως ένας εκ των ανθρώπων που αγαπούν αυτόν εδώ τον τόπο, είμαι περήφανος για την παρουσία της Victoria Hislop και την ευκαιρία αλληλεπίδρασης μαζί της. Τη συζήτηση μαζί της θα κάνει ο συγχωριανός μας κ. Στέλιος Δασκαλάκης, Μουσειολόγος, Επίτιμος Προϊστάμενος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αθηνών και η θεατρική συγγραφέας Αλεξάνδρα Κ*.θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο της βιβλίο, «Το Εδώλειο».

Θερμά ευχαριστούμε και τους μουσικούς που θα πλαισιώσουν την εκδήλωση με παραδοσιακή κρητική μουσική, τον Βαγγέλη Βαρδάκη, Κωστή Αβυσσινό, και καθέναν και καθεμία που με καλή θέληση θα μοιραστεί κάτι μαζί μας.

Victoria, καλώς ήλθες στον τόπο μας!

Βαγγέλης Φραγκιαδάκης,

Πρόεδρος Πολιτιστικής Επιτροπής Μύρτου.

hxonews