Ξεκίνησε η μεγάλη αντιτρομοκρατική άσκηση στο Ηράκλειο

2:53 μ.μ. - Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018
02:03 μ.μ. - Δευ, 12/53/2018
Image: Ξεκίνησε η μεγάλη αντιτρομοκρατική άσκηση στο Ηράκλειο

Ξεκίνησε χθες στα Χανιά και συνεχίζεται σήμερα και στο Ηράκλειο η μεγαλύτερη επί ελληνικού εδάφους αντιτρομοκρατική άσκηση με την κωδική ονομασία “Jackal Stone”

Το σενάριό της προβλέπει αντιμετώπιση τρομοκρατικής ενέργεια σε κρουαζιερόπλοιο και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, η πρώτη σε μια νησίδα στη Σούδα και η δεύτερη σε διάφορα σημεία του Ηρακλείου.
 
Τη γενική ευθύνη έχει η αμερικανική διοίκηση Σούδας, ενώ από ελληνικής πλευράς επικεφαλής είναι η Ελληνική Αστυνομία.
 
Η πραγματοποίηση της φετινής «Jackal Stone» στην Ελλάδα συμφωνήθηκε πριν από αρκετούς μήνες και οι λεπτομέρειές της καθορίστηκαν σε κλειστές  συναντήσεις αξιωματούχων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τη διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.
 
Καλά ενημερωμένη πηγή που είχε μιλήσει στην «Καθημερινή» υπό τον όρο της ανωνυμίας αποκάλυψε ότι βασικό σενάριο της άσκησης είναι η πειρατεία από τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες.
 
Oπως και οι προηγούμενες, έτσι και η φετινή «Jackal Stone» θα είναι διακλαδική. Θα συμμετέχουν σε αυτή, εκτός των Αμερικανών κομάντος που συγκροτούν τη SOCEUR, στελέχη των ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού καθώς και άνδρες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
 
Τα προηγούμενα χρόνια την άσκηση φιλοξένησαν, μεταξύ άλλων, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Γερμανία. Ενδεικτικό του μεγέθους της άσκησης είναι ότι στη Γερμανία είχαν συμμετάσχει πάνω από 900 στελέχη ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ε.Ε., καθώς και κομάντος από οκτώ ευρωπαϊκά κράτη.
 
Πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι εκτός από Αμερικανούς στρατιωτικούς, από την Αθήνα ήρθαν για τη συμμετοχή στην άσκηση περίπου 60 αστυνομικοί , ενώ 25 αστυνομικοί θα είναι από το Ηράκλειο.
 
Στο Ηράκλειο η άσκηση θα γίνει σε έξι με εφτά διαφορετικά σημεία του Ηρακλείου, της Χερσονήσου και του Φόδελε.
 
πηγή patris.gr