Ξα μου: Μια ταινία γεμάτη Κρήτη, κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη

2:26 μ.μ. - Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017
02:06 μ.μ. - Τρί, 13/26/2017
Image: Ξα μου:  Μια ταινία γεμάτη Κρήτη, κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη

Στους κινηματογράφους την Πέμπτη, η ταινία Ξα μου, της Ηρακλειώτισσας σκηνοθέτιδος και σεναριογράφου Κλειώς Φανουράκη

Και με πρωταγωνιστή το διεθνούς εμβέλειας ηθοποιό Γιώργο Χωραφά. Η παρουσίαση της ταινίας με άρωμα Κρήτης έγινε παρουσία ηθοποιών και συντελεστών, το βράδυ της Δευτέρας στους δημοσιογράφους στο εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο "Τάλως".
 
Το "Ξα μου" δεν είναι μια ταινία για την ελληνική κρίση. Είναι μια αισιόδοξη ταινία για όλες τις κρίσεις, εκείνες που καταρρίπτουν τις σταθερές και μας αναγκάζουν να επανεφεύρουμε τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους, τη γη... και τον κόσμο γύρω μας».




«Το σενάριο της ταινίας περιγράφει την απάντηση του Τζόνι στην ξαφνική απόλυσή του από διευθυντής ξενοδοχείου, μέσα στην οικονομική κρίση, που είναι το να φτιάξει κι αυτός το "δικό του σπήλαιο". Από τη γυναίκα και τα παιδιά του όμως, ως τους τυχαίους συνοδοιπόρους του στην Κρήτη, θα παρακινηθεί σε απρόοπτα και αναζωογονητικά βιώματα κοντά στη γη και τη φύση, που ίσως τον φέρουν αντιμέτωπο με την ίδια τη δύναμη και τη θέληση του εαυτού του, με την "εξά" του και με όλα όσα υπάρχουν γύρω μας και δεν τα βλέπουμε», ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, η Κλειώ Φανουράκη
Η ταινία, όπως είπε η σκηνοθέτις, ονομάστηκε "Ξα μου" από τη μετάφραση της λέξης "ξα" μου > εξά μου = στην εξουσία μου (ερμηνεία: κάνω αυτό που πιστεύω, παίρνω την ευθύνη, δικό μου θέμα τι θα κάνω, ας το πάνω μου).

 
Η Κλειώ Φανουράκη πρόσθεσε ότι για την ταινία η κρητική γη «αποτελεί όχι απλώς πεδίο δράσης, αλλά οργανικό κομμάτι της», και πως, φέρνοντας στο μυαλό την «αλληγορία του σπηλαίου» του Πλάτωνα, «το "Ξα μου" δεν είναι μια ταινία για την ελληνική κρίση. Είναι μια αισιόδοξη ταινία για όλες τις κρίσεις, εκείνες που καταρρίπτουν τις σταθερές και μας αναγκάζουν να επανεφεύρουμε τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους, τη γη... και τον κόσμο γύρω μας».
Το "Ξα μου" είναι μια ζωντανή συνύπαρξη μεταξύ ηθοποιών και μη ηθοποιών. Με τους Γιώργο Χωραφά, Λευτέρη Ελευθερίου, Σοφία Χιλλ, Άννα Φόνσου, Ζωή Χωραφά, Τατιάνα Καλάντζη, Νίκο Μπουσδούκο, Αλέξανδρο Μυλωνά, Μάνο Πετράκη κ.ά. να συναντούν ντόπιους αγρότες, αμπελουργούς, κτηνοτρόφους, τυροκόμους και ψαράδες, ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη μια αισιόδοξη ιστορία μυθοπλασίας με στοιχεία ηθογραφίας σε σενάριο Κλειώς Φανουράκη. Η ίδια η σεναριογράφος-σκηνοθέτις στις δηλώσεις της κάλεσε όλους από μεθαύριο Πέμπτη που είναι η πρεμιέρα του έργου στους κινηματογράφους να δουν την αισιόδοξη ταινία, ενώ αναφέρθηκε και στα γυρίσματα που έγιναν στη Κρήτη λέγοντας: «Οι συνθήκες γυρίσματος ξεκινήσανε δύσκολα τον Αύγουστο του 2015 εντός capital controls, αλλά δεν το βάλαμε κάτω και, ενεργοποιώντας "το ξα μου" ο καθένας από μας, νομίζω ότι έχουμε βγει σε μια πολύ ωραία διαδρομή. Τα γυρίσματα έγιναν στην Κρήτη. Ο τόπος, η φύση της Κρήτης, οι άνθρωποι, η κουλτούρα, η ιστορία και ο πολιτισμός αποτελούν πολύ βασικά στοιχεία του σεναρίου και της μυθοπλασίας. Η μυθοπλασία στη συγκεκριμένη ιστορία ολοκληρώνεται με στοιχεία ηθογραφίας τα οποία σαφέστατα προκύπτουν από την κρητική κουλτούρα».


 
Ο πρωταγωνιστής Γιώργος Χωραφάς από τη δική του πλευρά πρόσθεσε: «Πέρασα πάρα πολύ ωραία. Η ιστορία διαδραματίζεται ακολουθώντας το χαρακτήρα που παίζω, ο οποίος περνάει ας πούμε από το σκοτάδι στο φως. Τα μηνύματα που περνάει η ταινία είναι πολλά και σημαντικά. Το κεντρικό είναι μια ανάταση ζωής που χρειαζόμαστε, ιδιαιτέρως εδώ στην Ελλάδα, λόγω της κρίσης. Μπορείς να κάνεις πολλά, να αντιμετωπίσεις τα πολλά προβλήματα που δημιουργεί η κρίση εάν πεις... "ξα μου"... Η Κρήτη, όπου εξελίσσεται η ταινία, αποτελεί τη "δεύτερη απόσταξη" της Ελλάδας».
Όπως δήλωσε ο Κώστας Φασουλάκης, εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης, «με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε τους συντελεστές της ταινίας! Μια σημαντική κινηματογραφική δουλειά της συντοπίτισσας Κλειώς Φανουράκη. Πρόκειται για μια σημαντική ταινία, που από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε, γιατί προβάλλει ουσιαστικά τον κρητικό πολιτισμό, τη σημερινή ζωή στην Κρήτη, με αισιόδοξα μηνύματα που τόσο έχουμε ανάγκη. Η ταινία είναι καλός "πρεσβευτής" για την προβολή του νησιού μας, ενώ οι συντελεστές της είναι ξεχωριστοί καλλιτέχνες. Καλοτάξιδη να είναι η ταινία στους κινηματογράφους».
Ο αμπελουργός ερασιτέχνης ηθοποιός Γιώργης Σμπώκος, που συμμετέχει στην ταινία, ευχαρίστησε από την πλευρά του «την κ. Φανουράκη που με επέλεξε. Πρόκειται για έναν καταπληκτικό άνθρωπο, και σε επαγγελματικό επίπεδο. Εγώ είμαι αγρότης και θα ξαναγυρίσω στη δουλειά μου. Ήταν μια σημαντική εμπειρία για μένα. Δεν μπορούσα ποτέ να διανοηθώ ότι θα υπάρχει τόση δουλειά στα γυρίσματα μιας ταινίας. Με τη βοήθεια της κ. Φανουράκη, του κ. Χωραφά και των άλλων συντελεστών νομίζω ότι τα κατάφερα».


 
Για την ταινία, που είναι γεμάτη Κρήτη, τη σημαντικότητά της και τα πολλαπλά μηνύματα που εκπέμπει το "Ξα μου", αλλά και τη χαρακτηριστική παραδοσιακή μουσική, αναφέρθηκαν και άλλοι παριστάμενοι συντελεστές, όπως ο ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου, ο διευθυντής φωτογραφίας Θωμάς Βαρβίας, ο καλλιτέχνης Λουδοβίκος των Ανωγείων και ο μουσικός Γιώργος Μανωλάκης.
 
Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης
Πηγή: neakriti.gr