Κρήτη: Τον «οδικό χάρτη» για τους υδρογονάνθρακες ανακοινώνει σήμερα ο πρωθυπουργός

8:44 π.μ. - Τρίτη, 12 Απριλίου 2022
08:04 π.μ. - Τρί, 12/44/2022
Image: Κρήτη: Τον «οδικό χάρτη» για τους υδρογονάνθρακες ανακοινώνει σήμερα ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει ένα ηχηρό πολιτικό σήμα στήριξης του όλου εγχειρήματος για την εξόρυξη ελληνικού φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας στη χώρα μας

Η σύσταση μιας ενιαίας υπερ-εταιρείας υπό τη σκέπη του κράτους, που θα έχει «πακέτο» τόσο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, όσο και την αρμοδιότητα συμμετοχής σε πρότζεκτ διεθνών αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά και άλλες θεσμικές παρεμβάσεις για την επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, δεσπόζουν στη δέσμη ανακοινώσεων με φόντο την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας που αναμένεται να κάνει σήμερα Τρίτη 12 Απριλίου, το πρωί ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα με την ανακοίνωση του «οδικού χάρτη» ως προς την επανεκκίνηση-επιτάχυνση του εγχειρήματος έρευνας-αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο πέλαγος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει και ένα ηχηρό πολιτικό σήμα στήριξης του όλου εγχειρήματος για την εξόρυξη ελληνικού φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας στη χώρα μας, αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη, η οποία τίθεται επιτακτικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ουσιαστικά το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τις πετρελαϊκές εταιρείες θα είναι «οι συγκυρίες και οι προοπτικές για την εκμετάλλευση του ελληνικού ορυκτού πλούτου είναι πλέον πιο ευνοϊκές, και ήρθε η ώρα εμείς ως κράτος να σας στηρίξουμε θεσμικά και εσείς να κάνετε το μεγάλο βήμα επενδυτικά».

Οι ανακοινώσεις πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνουν στο πλαίσιο σύσκεψης που θα διεξαχθεί στις 10:15 το πρωί, υπό τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ενέργειας-Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), η οποία και θα απορροφήσει, όπως αναμένεται να ανακοινωθεί, τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων. Η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων συστάθηκε με το νομοσχέδιο διάσπασης της ΔΕΠΑ για την αποκρατικοποίησή της, παράλληλα με τις ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών. Με τη διάσπαση, στη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων περιήλθαν τα διακρατικά πρότζεκτ μεταφοράς αερίου που περιλαμβάνονταν στην ενιαία ΔΕΠΑ (όπως ο αγωγός IGB και ο EastMed). Το 65% της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το 35% στα ΕΛ.ΠΕ. Το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ έχει δρομολογηθεί από τον Μάιο του 2020 να περιέλθει στην ΕΔΕΥ. Ο πετρελαϊκός Όμιλος έχει δηλώσει εδώ και αρκετό καιρό πως και το δικό του ποσοστό πρόκειται να εξαγοραστεί από το Δημόσιο. Η εξαγορά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, βρίσκεται στην τελευταία φάση της, ώστε να περάσει στην ΕΔΕΥ το 100% της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων.

Επιτάχυνση διαδικασιών

Στο «κάδρο» των σημερινών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού αναμένεται να βρεθούν τα 4 πιο ώριμα προς έρευνα θαλάσσια οικόπεδα, που δεν είναι άλλα από τα 2 θαλάσσια μπλοκ εδώ νοτιοδυτικά της Κρήτης μαζί με το μπλοκ του Ιονίου και το μπλοκ του Κυπαρισσιακού κόλπου. Θεωρείται δεδομένο ότι θα ανακοινωθούν και συγκεκριμένες θεσμικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της επίσπευσης των ερευνών στις υφιστάμενες παραχωρήσεις, με σημείο αναφοράς φυσικά τη σύντμηση των διαδικασιών και της γραφειοκρατίας. Βεβαίως, όσο κι αν συντμηθούν οι διαδικασίες, και πάλι θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια για να πάμε στην εξόρυξη φυσικού αερίου. Αν οι σεισμικές έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα ολοκληρωθούν έως το 2023, και οι ερευνητικές γεωτρήσεις δείξουν ακολούθως εκμεταλλεύσιμο ορυκτό πλούτο, τότε η έναρξη παραγωγής προσδιορίζεται για το 2028 με 2029.

Αποκαλυπτική έρευνα ΙΕΝΕ

Σημαντικές δυνατότητες για παραγωγή υδρογονανθράκων υπάρχουν στην Ελλάδα, οι οποίες δεν πρέπει να μείνουν για πολύ ακόμα ανεκμετάλλευτες, ειδικά τώρα που η ενεργειακή κρίση γιγαντώνεται, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη την ανάγκη να συνεχιστούν οι έρευνες ώστε να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που αποδεδειγμένα διαθέτει η χώρα μας. Τα παραπάνω αποτελούν την κατακλείδα ειδικής έκθεσης που ανακοινώθηκε την Δευτέρα 11 Απριλίου, μία ημέρα πριν από τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη, από το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), την οποία εκπόνησε το επιτελείο του Ινστιτούτου τις τελευταίες εβδομάδες για τις δυνατότητες εκμετάλλευσης του δυναμικού υδρογονανθράκων που διαθέτει η Ελλάδα.

Ειδικά για την Κρήτη το Ινστιτούτο αναφέρει: «Αν λάβουμε υπόψη ότι θα είναι επιτυχημένο το 1/4 των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, τότε οι δομές αυτές θα μπορούσαν να φιλοξενούν δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΕΥ, ικανών να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της Ε.Ε.».

Τριμερής στην Ιερουσαλήμ

EuroΑsia Interconnector και EastMed στο τραπέζι

Οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην αγορά ενέργειας, η πρόοδος στην υλοποίηση νέων υποδομών που θα αυξήσουν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με άξονα και τα δύο εμβληματικά έργα που έχουν ως βασικό κόμβο την Κρήτη (ηλεκτρική διασύνδεση EuroaAsia Interconnector και αγωγός EastMed) και οι προοπτικές εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της περιοχής συζητήθηκαν στη χθεσινή Τριμερή Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΥΠ.ΕΝ., κατά την Τριμερή Σύνοδο που έλαβε χώρα στην Ιερουσαλήμ, ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας συζήτησε με τις ομολόγους του από το Ισραήλ και την Κύπρο, Karine Elharrar και Νατάσα Πηλείδου αντίστοιχα, για τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης η οποία έχει κλιμακωθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι τρεις υπουργοί συζήτησαν, επίσης, την εμβάθυνση της τριμερούς στρατηγικής συνεργασίας και τα εμβληματικά έργα που προωθούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τα οποία θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και θα συμβάλουν στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων προμήθειας ενέργειας - όπως το έργο EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Στην Τριμερή Σύνοδο εξετάστηκε το ενδεχόμενο μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) με πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου που διαθέτει η Αίγυπτος. Οι υπουργοί συμφώνησαν να διερευνήσουν και την κατασκευή σταθμού LNG στην Κύπρο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Μετά το πέρας της συνόδου, ο κ. Σκρέκας δήλωσε: «Με τις ομολόγους μου από το Ισραήλ και την Κύπρο συζητήσαμε τρόπους για την ενίσχυση της στρατηγικής μας συνεργασίας στην ενέργεια, η οποία έχει αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ανατροφοδοτεί τη σφοδρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων ενέργειας και στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Συζητήσαμε για τα εμβληματικά έργα που προωθούμε στην περιοχή τα οποία θα ενισχύσουν την επάρκεια εφοδιασμού και μπορούν να οδηγήσουν σε σταδιακή αποκλιμάκωση του υψηλού κόστους ενέργειας. Όπως την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed και το ενδεχόμενο μεταφοράς υγροποιημένου αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές, με την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Αιγύπτου, και την κατασκευή νέου σταθμού LNG στην Κύπρο. Τα έργα αυτά θα ωφελήσουν τις χώρες μας, την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη, καθώς θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία μας με τους στρατηγικούς μας εταίρους, προάγοντας παράλληλα την ασφάλεια, την ευημερία και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

neakriti.gr