Κρήτη: Η μεγάλη φωτιά συνεχίζει να καίει - Δυσκολεύουν την κατάσταση οι ισχυροί άνεμοι

9:46 π.μ. - Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022
09:07 π.μ. - Τρί, 19/46/2022
Image: Κρήτη: Η μεγάλη φωτιά συνεχίζει να καίει - Δυσκολεύουν την κατάσταση οι ισχυροί άνεμοι

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες κοντά στο χωριό Σαχτούρια του πολύπαθου Δήμου Αγ. Βασιλείου στο Ρέθυμνο, εκεί όπου η καταστροφή που άφησε πίσω της η προηγούμενη φωτιά είναι ανυπολόγιστη

Είκοσι πέντε οχήματα και 110 πυροσβέστες καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας έδιναν τη μάχη να προστατεύσουν κατοικημένες περιοχές και οικισμούς, ενώ αυτή την ώρα δεν κινδυνεύουν σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα και σήμερα Τρίτη οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σύσσωμες στην περιοχή μιας και οι ισχυρές ριπές των ανέμων εντάσεως μέχρι και 10 μποφόρ, δυσχαιραίνουν το έργο των πυροσβεστών. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν πολλές αναζωπυρώσεις σε σημεία που η φωτιά ειχε αρχικά "πιαστεί".

Υπενθυμίζεται ότι χθες το το ελικόπτερο Erickson στην περιοχή Σακτούρια ανέφερε αδυναμία συνέχισης επιχειρήσεων, λόγω ακραίων ανέμων και αναταράξεων, ενώ ο Δήμαρχος της περιοχής ζήτησε εκκένωση των Σακτουρίων και των Κάτω Σακτουρίων, γεγονος που ενεργοποίησε τον αριθμό 112.

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, έκανε χθες έκκληση μέσω του Ράδιο Κρήτη να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Στα μέτωπα των πυρκαγιών βρέθηκε για ακόμη μία φορά η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, εκφράζοντας την αγωνία της, όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, για το μέλλον των ανθρώπων που ζουν στα χωριά του Αγίου Βασιλείου τα οποία έπληξε για 3η φορά το πύρινο μέτωπο, το 2011, το 2015 και σήμερα. «Είναι ανάγκη να υπάρξει άμεση παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού για την επούλωση των πληγών, τον σχεδιασμό του αύριο και την ενίσχυση του αγώνα των κατοίκων να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα καθημερινά που αφορούν την επιβίωση τους».

Σχετικά με δύο ακόμα μέτωπα φωτιάς που εκδηλώθηκαν το ένα στη θέση Αμπελάκι και το δεύτερο στο χωριό Καρέ και τα δύο στην ενότητα του δήμου Ρεθύμνης ελέγχθηκαν άμεσα με τη συμβολή πυροσβεστικών δυνάμεων και των δύο ελικοπτέρων, τα οποία δεν επιχειρούσαν εκείνες τις ώρες στο μεγάλο μέτωπο του δήμου Αγίου Βασιλείου λόγω των θυελλωδών ανέμων. Αργότερα οι φωτιές τέθηκαν υπό πλήρη έλεγχο χωρίς να κινδυνέψουν σπίτια οι περιουσίες και βρίσκονται, η φωτιά στο Αμπελάκι σε απόλυτη ύφεση ενώ η φωτιά στις Καρές σε πλήρη έλεγχο. Την φωτιά στις Καρές ελέγχουν 7 οχήματα της πυροσβεστικής με 25 πυροσβέστες και 10 άτομα στα πεζοπόρα τμήματα. Η φωτιά έκαψε 30 στρέμματα αγροτικής γης και 35 χορτολιβαδικής.

Υπενθυμίζεται ότι και σημερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός στην Κρήτη, καθώς το νησί βρίσκεται στο "πορτοκαλί" δηλαδή στην κατηγορία επικινδυνότητας 4 τστον χάρτη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

ekriti.gr