Κορωνοϊός: Τι συστήνει ο Διευθυντής Πνευμονολογικής του ΠΑΓΝΗ Ν. Τζανάκης μιλώντας στον Ηχώ 99,8

11:49 π.μ. - Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2020
11:03 π.μ. - Δευ, 09/49/2020
Image: Κορωνοϊός: Τι συστήνει ο Διευθυντής Πνευμονολογικής του ΠΑΓΝΗ Ν. Τζανάκης μιλώντας στον Ηχώ 99,8

Σχολαστικός καθαρισμός στις εκκλησίες, πλύσιμο μετά τη χρήση χαρτονομισμάτων, αποφυγή άσκοπων ταξιδιών

Τη σημασία της ατομικής φροντίδας και υγιεινής ως πρόληψη για τον κορωνοϊό επεσήμανε μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο κ. Νίκος Τζανάκης Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής ΠΑΓΝΗ. Όπως είπε, στην Κρήτη δεν έχουμε κρούσμα κορωνοϊού ωστόσο επειδή μετακινείται πολύς κόσμος από και προς το νησί δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιο κρούσμα. Ελπίζουμε να μην έχουμε φαινόμενα όπως στην Ιταλία. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ψυχραιμία και λήψη προληπτικών μέτρων γιατί ένα από τα αρνητικά είναι ότι ο μπορεί να μεταδοθεί εύκολα. Θα πρέπει να προσέχουν κυρίως οι υπερήλικοι πάνω από 75 ετών, οι ευπαθείς ομάδες, καρδιοπαθείς, με αναπνευστικά και άλλα προβλήματα υγείας κλπ.

Επειδή αρκετός λόγος γίνεται περί του εκκλησιασμού και εδώ χρειάζεται προσοχή γιατί δεν παύει να είναι μια συνάθροιση όπου μετέχουν πολλοί άνθρωποι ηλικιωμένοι. Επομένως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ωστόσο όμως είναι χρήσιμη και αναγκαία μια σχολαστική καθαριότητα στις ενορίες, καθαρισμός με ειδικό διάλυμα στα τζάμια των εικόνων, τα πλευρά των καθισμάτων. Η Θεία Μετάληψη δεν έχει αποδειχθεί ότι δεν μεταδίδει τον ιό. Και επιπλέον δεν βοηθά να εκκλησιαζόμαστε με μάσκες. Είναι ένα λεπτό θέμα , σεβόμαστε τους πιστούς και πρέπει να υπάρχει διακριτικότητα στο θέμα.

Από εκεί και πέρα χρειάζεται και στην καθημερινή μας ζωή να προσέχουμε. Να αποφεύγουμε εναγκαλισμούς, ασπασμούς, δεν ακουμπάμε μύτες, μάτια και πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας. Χρειάζεται προσοχή και στο πως κάνουμε χρήση των χαρτονομισμάτων γιατί και αυτό είναι ένα είδος επαφής. Ακόμη και όταν χρησιμοποιούμε την κάρτα , ας πλένουμε τα χέρια και ας την καθαρίζουμε και αυτή. Επίσης χρειάζεται προσοχή στις μετακινήσεις και καλό είναι να αποφεύγονται οι άσκοπες.

Σε ότι αφορά το σύστημα υγείας υπάρχει ετοιμότητα όμως υπάρχουν και ελλείψεις πχ σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας οπότε αντιλαμβάνεται κανείς τι θα γίνει εάν χρειαστεί να νοσηλευτούν πολλοί ασθενείς ταυτόχρονα. Στο νησί μας τα νοσοκομεία αναφοράς ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο και το νοσοκομείο στα Χανιά

Το μεγάλο κύμα έξαρσης εκτιμάμε ότι πιθανόν να το έχουμε προς τα τέλη Μάρτη με αρχές Απρίλη και τη Μεγάλη εβδομάδα και ελπίζουμε να είναι ελεγχόμενη η κατάσταση, σχολίασε ο κ. Τζανάκης.

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Τζανάκη: