ΚΚΕ: Να ανακληθεί η άδεια εγκατάστασης αιολικού σταθμού στην Επισκοπή Ιεράπετρας

12:33 μ.μ. - Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020
12:06 μ.μ. - Τετ, 10/33/2020
Image: ΚΚΕ: Να ανακληθεί η άδεια εγκατάστασης αιολικού σταθμού στην Επισκοπή Ιεράπετρας

Ερώτηση απεύθηναν βουλευτές του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Να ανακληθεί η άδεια εγκατάστασης αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Επισκοπή Ιεράπετρας Λασιθίου.

Σε έντονη αναστάτωση βρίσκονται οι κάτοικοι, φορείς και οργανώσεις τους λαϊκού κινήματος στην Ιεράπετρα Λασιθίου, λόγω του αιολικού πάρκου το οποίο σχεδιάζεται στην περιοχή της Επισκοπής. Συγκεκριμένα, η επένδυση αυτή, με βίαιο τρόπο ανατρέπει ριζικά το φυσικό τοπίο, με τη χωροθέτηση και τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον αρχαιολογικό χώρο του Ισθμού της Ιεράπετρας, μνημειακού συνόλου μοναδικής σημασίας.

Οι βίαιες, για τον δοσμένο αρχαιολογικό χώρο, παρεμβάσεις ανατρέπουν συνολικά και την τουριστική εικόνα της περιοχής, με επιπτώσεις -και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης - σε ένα από τα κύρια εισοδήματα των κατοίκων του Λασιθίου, μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων και εργαζόμενων στον κλάδο του τουρισμού. Συνάμα, οι ανεμογεννήτριες χωροθετούνται σε μικρή απόσταση από τις κατοικίες του χωριού Επισκοπή, με ενδεχόμενες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι λόγω της επένδυσης αποκλείεται και ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί σε περιοχή αγροτικής γης, που καθίσταται απροσπέλαστη για τους αγρότες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νομός Λασιθίου είναι ήδη επιβαρυμένος, λόγω του ενεργειακού σχεδιασμού του κεφαλαίου, που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά. Είναι σε εξέλιξη οι επενδύσεις με το Υβριδικό Αμαρίου-Σητείας που αφορά σε χώρο εντός του Γεωπάρκου Σητείας και αντίστοιχα το ηλιοθερμικό στην Αγ. Τριάδα Σητείας, περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη από τον ΑΗΣ Αθερινόλακκου της ΔΕΗ. Επιπλέον, αυτός ο ενεργειακός σχεδιασμός περιλαμβάνει τα βουνά της Κριτσάς και του Κρούστα, αναδεικνύοντας την ολοκληρωτική παράδοση της περιοχής σε επιχειρη-ματικά συμφέροντα του κλάδου των ΑΠΕ. Για όλες τις παραπάνω επενδύσεις υπάρχουν λαϊκές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος που απορρίπτουν όλοι μαζί τον ενεργειακό σχεδιασμό του κεφαλαίου για τον Νομό Λασιθίου και την Κρήτη συνολικότερα.

Η άδεια εγκατάστασης αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Επισκοπή Ιεράπετρας Λασιθίου, εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που προωθείται συστηματικά από την ΕΕ και τις ελληνικές Κυβερνήσεις στα πλαίσια της «απελευθέρωσης της ενέργειας», ώστε να επενδύσουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι με κριτήριο την κερδοφορία τους και όχι τα λαϊκά συμφέροντα. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί πως η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο «ενεργειακό μείγμα» της χώρας έχει οδηγήσει στη μεγάλη αύξηση της τιμής του ρεύματος και την πρόσθετη επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών.

Κάτοικοι, φορείς, επιστήμονες στην περιοχή της Ιεράπετρας κάνουν λόγο για μια σειρά παρατυπίες και παραβάσεις της συγκεκριμένης επένδυσης και τονίζουν ότι η προστασία και η ανάδειξη ολόκληρης της περιοχής ως αρχαιολογική διαδρομή, οι ανάγκες των εργαζόμενων και των λαϊκών οικογενειών θα πρέπει να είναι προτεραιότητα και όχι τα συμφέροντα της επένδυσης στην Επισκοπή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση:

Για την άμεση ανάκληση της άδειας εγκατάστασης αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Επισκοπή Ιεράπετρας Λασιθίου.

Να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας του αρχαιολογικού χώρου του Ισθμού της Ιεράπετρας.

Για την εξασφάλιση φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας για τον λαό, την κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ και την άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τη λαϊκή οικογένεια.

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω