Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του Δήμου από τον ΤΟΕΒ - Αιχμές Χατζημαρκάκη για πολιτικές σκοπιμότητες

12:06 μ.μ. - Δευτέρα, 3 Απριλίου 2023
12:04 μ.μ. - Δευ, 03/06/2023
Image: Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του Δήμου από τον ΤΟΕΒ - Αιχμές Χατζημαρκάκη για πολιτικές σκοπιμότητες

Η απάντηση της αντιδημάρχου οικονομικών για το χρέος του Δήμου στον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας

Τη θέση του Δήμου αναφορικά με τις οφειλές του, απέναντι στον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, ανέλυσε σε συνέντευξή της η αντιδήμαρχος οικονομικών κα Χρύσα Χατζημαρκάκη. Δίνοντας μάλιστα και απαντήσεις στα όσα δήλωσε στον Ηχώ ο διευθυντής του ΤΟΕΒ Λ. Μυλωνάκης (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). Διευκρινίζοντας καταρχάς η κα Χατζημαρκάκη ότι "επιθυμία του Δήμου είναι να πληρωθεί ο ΤΟΕΒ με τον οποίο δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση και η συνεργασία τους θα συνεχιστεί. Εάν κάποιοι θέλουν να καλλιεργήσουν ένα διαφορετικό κλίμα για τους δικούς τους λόγους, προσωπικά θα μείνω έξω από αυτό. Ας μην ξεχνάμε είμαστε σε προεκλογική περίοδο", σχολίασε.

Είπε στη συνέχεια ότι ο Δήμος Ιεράπετρας έπειτα πρωτοβουλία της παρούσας δημοτικής αρχής έχει προχωρήσει σε προγραμματικές συμβάσεις με τον ΤΟΕΒ προκειμένου, με νόμιμο τρόπο, ο Δήμος να παίρνει νερό σε περιόδους ανάγκης. Το νερό που αγοράζει ο Δήμος είναι από τις πηγές της Μαλαύρας και το αγοράζει στα 0,17 λεπτά. Την υπέρβαση, το παραπάνω δηλαδή νερό από αυτό που προβλέπει η σύμβαση, τη χρεώνεται ο Δήμος με 0,34 λεπτά. Ο Δήμος κατά τη χειμερινή περίοδο πουλάει το νερό 0,04 λεπτά και κατά την καλοκαιρινή 0,13 λεπτά.

Από εκεί και πέρα, κατά την περίοδο στης λειψυδρίας παρουσιάστηκε ένα μεγάλο χρέος γιατί ο δήμος προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες για νερό, χρειάστηκε να πάρει μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που προβλέπονται από τις προγραμματικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ Δήμου και ΤΟΕΒ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου παρότρυναν τον ΤΟΕΒ να προχωρήσει στις ενέργειες εκείνες ώστε να λάβουν τα οφειλόμενα. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να εισπραχθούν μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο δίνει χρήματα στους δήμους για κάλυψη εξόδων έκτακτων αναγκών.

Κάτι τέτοιο επιχειρήθηκε να γίνει και για τη συγκεκριμένη οφειλή ώστε να μην επιβαρυνθεί το ταμείο του Δήμου. Το 2020 κατατέθηκε αγωγή από τον ΤΟΕΒ προς τον Δήμο ο οποίος ζητούσε το ποσό των 360.000 ευρώ. Η αγωγή απορρίφθηκε. Εάν τότε το ποσό που ζητούσε ο ΤΟΕΒ ήταν τα 261.000 ευρώ τα χρήματα θα είχαν πληρωθεί. Στην πορεία, το 2021 δόθηκε μια συμβιβαστική λύση. Έχοντας πληροφόρηση ο Δήμος ότι το Υπουργείο θα δώσει χρήματα για έκτακτες ανάγκες, υπήρχε μια ανοχή, προκειμένου να εισπραχτούν από το Υπουργείο και να αποδοθούν στο ΤΟΕΒ. Τώρα, εαν ο ΤΟΕΒ επιθυμεί να προχωρήσει σε δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου είναι δικαίωμα του. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πρόθεση να χαλάσει η συνεργασία με τον ΤΟΕΒ, τόνισε ανάμεσα σε άλλα η κα αντιδήμαρχος.