Η TUI θα καλύψει τους πελάτες της χρεοκοπημένης FTI Group

11:45 π.μ. - Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024
11:06 π.μ. - Τρί, 11/45/2024
Image: Η TUI θα καλύψει τους πελάτες της χρεοκοπημένης FTI Group

Τους «ορφανούς» πελάτες και ξενοδόχους μετά τη χρεοκοπία της FTI Group έσπευσε να καλύψει η TUI

Η γερμανική TUI, το μεγαλύτερο τουριστικό γραφείο στην Ευρώπη, με επιστολή της προς τους Ελληνες ξενοδόχους, όπως και συνάδελφους τους στην υπόλοιπη Ευρώπη, που έχουν κρατήσεις με τον υπό χρεοκοπία γερμανικό τουριστικό οργανισμό FTI, δήλωσε πως θα καλύψει όλα τα σχετικά έξοδα.

Εδωσε μάλιστα συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να τιμολογούν τα υπόλοιπα οι ξενοδόχοι, και γραπτή βεβαίωση πως εγγυάται η ίδια για τις πληρωμές που αφορούν ταξίδια μέχρι τις 30 Ιουνίου. Η TUI θα αποζημιωθεί κατόπιν για τις δαπάνες αυτές από το Γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης DRSF που είχε δημιουργηθεί το 2019 στον απόηχο της κατάρρευσης τότε της Thomas Cook.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η πρωτοβουλία αυτή, εκτός από την εξυπηρέτηση πελατών, αποσκοπεί και στην απόκτηση μεριδίων αγοράς που μένουν πλέον ελεύθερα, όπως ακριβώς είχε συμβεί και μετά τη χρεοκοπία της Thomas Cook. Τότε η TUI αύξησε σημαντικά το πελατολόγιό της αλλά και τις συνεργασίες της με τους Ελληνες ξενοδόχους.

Η ανησυχία στην ξενοδοχειακή αγορά δεν είναι τόσο για τον όγκο της ταξιδιωτικής κίνησης, όσο για τις μελλοντικές συμφωνίες αναφορικά με τις τιμές φιλοξενίας. «Με ένα λιγότερο μεγάλο παίκτη στο τραπέζι αυτοί που μένουν αποκτούν μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ και μάλιστα άμεσα», εξηγεί ξενοδόχος από τη Ρόδο όπου η παρουσία της FTI ήταν σημαντική. Επομένως, η TUI θα μπορεί να ζητήσει μεγαλύτερες εκπτώσεις για την επόμενη σεζόν.

Ο CEO της TUI Sebastian Ebel δήλωσε πως «η αφερεγγυότητα της FTI είναι απογοητευτικό νέο και η συμπάθειά μας είναι με τους καλεσμένους και τους υπαλλήλους που επηρεάστηκαν από αυτό το γεγονός. Ολόκληρη η ανώτερη ηγετική μας ομάδα διερευνά επί του παρόντος τρόπους για να βοηθήσει τους ξενοδόχους μας και εκείνους τους ταξιδιώτες που είχαν προγραμματίσει καλοκαιρινές διακοπές με την FTI» και συμπλήρωσε πως «θα υποστηρίξουμε ευκαιρίες για τη δημιουργία εναλλακτικών και νέων ταξιδιωτικών επιλογών».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννη Χατζή, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας η FTI Group είχε στην Ελλάδα 7.500 τουρίστες σε περίπου 250 ξενοδοχεία. Σύμφωνα με την επιστολή της TUI η ίδια θα αναλάβει όλους τους επηρεαζόμενους πελάτες του FTI μέχρι τις 30 Ιουνίου που βρίσκονται στον προορισμό τους και θα καλύψει το συμβατικό κόστος για τις επηρεαζόμενες κρατήσεις του FTI στα ελληνικά ξενοδοχεία, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ ξενοδόχων και FTI. ∆εσμεύεται δε γραπτώς ότι εγγυάται την κάλυψη αυτού του κόστους.

Η FTI ωστόσο διαχειρίζεται και η ίδια έξι ξενοδοχεία στην Ελλάδα που έχουν εκκρεμείς υποχρεώσεις προς προμηθευτές. Πρόκειται για τα Labranda Blue BAY (Ρόδος), Labranda Kiotari (Ρόδος), Labranda Miraluna (Ρόδος), Labranda Sandy Beach & Villas (Κέρκυρα), Labranda Kairaba Mythos (Κέρκυρα) και Labranda Marine Aqua Park (Κως).

Πηγή: moneyreview.gr