Η Κ. Σπυριδάκη για τις κατεδαφίσεις στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας

10:41 π.μ. - Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2024
10:02 π.μ. - Παρ, 09/41/2024
Image: Η Κ. Σπυριδάκη για τις κατεδαφίσεις στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας

Κοινοβουλευτική παρέμβαση της Βουλευτή Λασιθίου ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

Στο πλαίσιο άσκησης του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου κατέθεσε δύο Αναφορές προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το Υπουργείο Εσωτερικών, και τέλος, το Υπουργείο Τουρισμού, με θέμα τις επικείμενες κατεδαφίσεις στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας και τις κοινωνικές συνέπειες, όπως αυτές αποτυπώνονται στις επιστολές της Δημοτικής Αρχής της Ιεράπετρας και του Σωματείου Καφέ-Εστίασης.

Αυτή την στιγμή η πόλη της Ιεράπετρας έρχεται για άλλη μία φορά αντιμέτωπη με μία χρονίζουσα κατάσταση, που έως τώρα δεν έχει βρεθεί μία οριστική και βιώσιμη λύση. Πιο συγκεκριμένα, αφορά τις κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών 52 καταστημάτων καφέ – εστίασης και τουριστικών ειδών που εκτείνονται στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας σε έκταση 1.500 μέτρων. Δεδομένου ότι η νέα τουριστική σεζόν ξεκινάει σε έναν μήνα και ελλείψει κάποιας εξασφαλισμένης χρηματοδότησης που θα αφορά τη συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, το σενάριο ενός επ’ αορίστου χρόνου «βομβαρδισμένου τοπίου» φαντάζει καταστροφικό. Οι επιπτώσεις πολλές και κατευθύνονται σε κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο και επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του τουριστικού προϊόντος της Ιεράπετρας, τον μεγαλύτερο πόλο έλξης επισκεπτών στη Νότια Κρήτη. 52 καταστήματα υγειονομικού και εμπορικού ενδιαφέροντος, με 355 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους βρίσκονται «όμηροι» των προγραμματισμένων κατεδαφίσεων, καθώς δεν υπάρχει ένα σαφές και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την επόμενη μέρα σχέδιο.

Τελικός αποδέκτης όλων θα είναι ο πολίτης της Ιεράπετρας. Σε αυτό το πλαίσιο και υπό το φως της επιτακτικής αναγκαιότητας εξεύρεσης μίας άμεσης, αποτελεσματικής, οριστικής, βιώσιμης και με κοινωνική ευαισθησία λύσης η Δημοτική Αρχή Ιεράπετρας αιτείται «τη συνολική εξασφάλιση των οικονομικών πόρων για την ολοκλήρωση του έργου» της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου. Ταυτόχρονα, το Σωματείο Καφέ-Εστίασης Ιεράπετρας με δική του επιστολή κάνει έκκληση για παράταση της διαδικασίας των κατεδαφίσεων, καθώς ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν που ξεκινάει σε έναν μήνα τα καταστήματα αυτά θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, αφού είναι αδύνατον να δουλέψουν με ομπρέλες ή χωρίς καμία κάλυψη, λόγω των ισχυρών ανέμων. Τέλος, υπογραμμίζει την ανάγκη διασφάλισης του τρόπου και των μέσων που θα καταστήσουν «την απομάκρυνση των κατασκευών, αλλά και τη δημιουργία νέων, νόμιμων πλέον, ταχύτατη και αποτελεσματική».

Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, καλεί τα αρμόδια Υπουργεία να απαντήσουν στα εν λόγω αιτήματα που αφορούν την αποφυγή των όποιων κοινωνικών επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία της Ιεράπετρας.