Η απάντηση του Υπουργείου Τουρισμού για τα αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κ. Σπυριδάκη
Στην Αναφορά που κατέθεσε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου και Τομεάρχης Τουρισμού, απάντησε το Υπουργείο Τουρισμού θέτοντας στο επίκεντρο την Τουριστική Εκπαίδευση
Στην Αναφορά που κατέθεσε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου και Τομεάρχης Τουρισμού, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, για τα αιτήματα των Ξενοδοχοϋπαλλήλων όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο Κοινό Ψήφισμα των Σωματείων των Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κρήτης ενόψει των κινητοποιήσεων της 14ης Φεβρουαρίου, απάντησε το Υπουργείο Τουρισμού θέτοντας στο επίκεντρο την Τουριστική Εκπαίδευση.
Στο αίτημα των Σωματείων των Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κρήτης για «αναβάθμιση των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και την άμεση συντήρηση και αποκατάσταση των ζημιών του κτηρίου της Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης στου Κοκκίνη Χάνι» τοποθετήθηκε το Υπουργείο Τουρισμού. Συγκεκριμένα δήλωσε πως στο πλαίσιο της τουριστικής εκπαίδευσης «εκτός από τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) Τουρισμού και τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.), λειτουργούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας Τμήματα Μετεκπαίδευσης». Αυτό, όμως, που το Υπουργείο δεν ανέφερε είναι το γεγονός ότι οι σπουδαστές της Α.Σ.Τ.Ε. αντιμετωπίζονται σαν δεύτερης κατηγορίας σπουδαστές όταν δεν απολαμβάνουν την ίδια φοιτητική μέριμνα (φοιτητική ταυτότητα, σίτιση, στέγαση) όπως οι υπόλοιποι σπουδαστές της ανώτερης εκπαίδευσης. Επιπλέον, καμία αναφορά δεν έγινε για την επίλυση του ζητήματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων και το αδιαβάθμητο του πτυχίου των Α.Σ.Τ.Ε.. Σε αυτό το σημείο αξίζει να ειπωθεί πως το Υπουργείο έχασε μία σημαντική ευκαιρία με τον πρόσφατο ν. 5082/2024 του ΥΠΑΙΘΑ για την Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, όπου δεν προβλέφθηκε καμία νομοθετική διάταξη για την επίλυση της χρόνιας κατάστασης του αδιαβάθμητου αυτών των Σχολών. Επιπρόσθετα, καμία μνεία δεν έγινε για το ζήτημα της υποστελέχωσης των σχολών αυτών και την άνιση μεταχείριση που υφίσταται μεταξύ του Εκπαιδευτικού Προσωπικού των Σχολών αυτών και του Εκπαιδευτικού Προσωπικού αντίστοιχων σχολών, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στην υπ’αριθμόν 3765/13.03.2024 Ερώτηση της κας Σπυριδάκη.
Για τα λεγόμενα Τμήματα Μετεκπαίδευσης αναφέρει η Απάντηση πως «εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν είκοσι (20) τμήματα σε οκτώ (8) πόλεις της Χώρας, με περίπου τριακόσιους εβδομήντα πέντε (375) μετεκπαιδευόμενους, στις ειδικότητες “Υπηρεσία Υποδοχής”, “Επισιτισμός”, “Μαγειρική Τέχνη” και “Οροφοκομία”. Στην Κρήτη ειδικότερα, θα λειτουργήσουν έξι (6) τμήματα με έως εκατόν πενήντα (150) μετεκπαιδευόμενους». Δυστυχώς, όμως, μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί μόνο αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην έναρξη των φετινών τμημάτων που παρουσιάστηκαν στην υπ’ αριθμόν 3128/09.02.2024 Ερώτηση της κας Σπυριδάκη. Μάλιστα, σύμφωνα με την τότε απάντηση του Υπουργείου Τουρισμού αναφέρεται πως «βρίσκεται σε εξέλιξη μια σειρά διαδικασιών για την πρόσληψη του απαιτούμενου εκπαιδευτικού προσωπικού και την κατά το δυνατόν ταχύτερη έναρξη λειτουργίας των Τμημάτων Μετεκπαίδευσης» χωρίς να δίνεται ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Επιπλέον, στον φόβο σύμπτωσης των προγραμμάτων Μετεκπαίδευσης με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, δεδομένου ότι βρισκόμαστε λιγότερο από έναν μήνα πριν την έναρξή της, το Υπουργείο απάντησε πως « σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 1077/1980, είναι δυνατή η μείωση του συνόλου των ωρών διδασκαλίας σε ποσοστό μέχρι 20%», παρουσιάζοντας με σαφή τρόπο τις συνέπειες των καθυστερήσεων εις βάρος της παρεχόμενης τουριστικής εκπαίδευσης.
Επιπρόσθετα, το Υπουργείο αναφέρει πως «έχει σχεδιάσει και πρόκειται να υλοποιήσει επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων (upskilling) και την επανειδίκευση (reskilling) των απασχολούμενων στον τομέα του τουρισμού, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»». Βέβαια δεν δίνεται κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα παρά μόνο ότι «εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους 2024» παρόλο που σε λιγότερο από ένα μήνα ξεκινάει η νέα τουριστική σεζόν.
Τέλος, αναφορικά με την αποκατάσταση των ζημιών του κτηρίου της Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης στου Κοκκίνη Χάνι όπως σημειώνεται στην Απάντηση «το Υπουργείο Τουρισμού έχει προβεί στη διενέργεια αυτοψίας από κλιμάκιο ελέγχου μηχανικών και μεριμνά για τη σύνταξη της σχετικής μελέτης, προκειμένου το κτήριο να επαναλειτουργήσει και να αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο», χωρίς φυσικά να δίνεται ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.
Δεδομένου ότι η Αναφορά υποβλήθηκε τόσο προς το Υπουργείο Τουρισμού όσο και προς το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένεται η απάντηση και των υπόλοιπων συναρμόδιων Υπουργείων για τα αιτήματα των Σωματείων των Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κρήτης.