Από το 2024 στο 2025: Η πορεία των τιμών στα αγροτικά προϊόντα της Ιεράπετρας
Οι αναλύσεις του Σπύρου Σιγουράκη, οικονομολόγου και υπεύθυνου της GOLDEN FARM, για τις τιμές, τη ζήτηση και τις κλιματολογικές επιρροές στις καλλιέργειες της περιοχής μας
Ο κος Σπύρος Σιγουράκης, Οικονομολόγος & Υπεύθυνος της GOLDEN FARM φιλοξενήθηκε στον αέρα της εκπομπής «Ιεραπετρίτικη Γη» όπως κάθε Πέμπτη, ώστε να μας δώσει μία εικόνα για το πως έκλεισε το 2024 από άποψη τιμών αλλά και για το πως ξεκίνησε και προχωράει το 2025.
Όπως είπε, στην περίοδο των γιορτών παρουσιάζεται πάντα μία δυσλειτουργία στην τροφοδοσία της αγοράς και όλοι περιμένουν να δουν πως θα κινηθούν οι αγορές ώστε να μπουν δυναμικά με το ξεκίνημα της νέας σεζόν. Το αγγούρι την πρώτη εβδομάδα του έτους, κινήθηκε αρκετά καλά με την μέση τιμή του στις τελευταίες δημοπρασίες του έτους να είναι στο 1,04 με 1,05 ευρώ και στην χθεσινή δημοπρασία η μέση τιμή πήγε στο 1,26 ευρώ. Στην Ισπανία η τιμή του επίσης κινείται ανοδικά οπότε ο κος Σιγουράκης εκτιμά ότι εάν η Ισπανία συνεχίσει με αυτό το ρυθμό, το ίδιο ανοδικά θα συνεχίσει να κινείται η τιμή του αγγουριού και στην περιοχή μας. Η ντομάτα επίσης έκλεισε έντονα ανοδικά την πρώτη εβδομάδα του έτους. Οι τιμές της στο τέλος του χρόνου ήταν από 0,90 έως 1,15 και τώρα κυμαίνονται από 1,15 έως 1,50 ευρώ ανάλογα πάντα και με την κατηγορία και την ποιότητα της ντομάτας. Το βελανίδι έκλεισε κοντά στα 3,00 ευρώ στο τέλος του έτους και τώρα κυμαίνεται γύρω στα 3,40-3,45 ευρώ. Αυτό δείχνει ότι οι αγορές λειτούργησαν αρκετά ικανοποιητικά για αυτά τα προϊόντα οπότε παρουσιάστηκε έλλειψη και υπήρχε έντονη ζήτηση από τους εμπόρους της περιοχής. Επίσης, ο καιρός φέτος λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών βοήθησε τα θερμοκήπια να ελαττώσουν την παραγωγή τους αυτή την περίοδο και ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν και στην υπόλοιπη Ελλάδα οι συνθήκες που βοήθησαν να περιοριστούν οι ποσότητες που παράγονται εκεί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα της περιοχής μας. Η μαύρη μελιτζάνα ήταν ακόμα ένα προϊόν που κινήθηκε ανοδικά. Στο τέλος του έτους η τιμή της ήταν κοντά στο 1,30-1,40 ευρώ και τώρα έχει φτάσει στα 2,30-2,35 γεγονός που οφείλεται κυρίως στην έλλειψη του προϊόντος στις υπόλοιπες αγορές. Όσον αφορά την πιπεριά κέρατο, που είναι επίσης εξαγώγιμο προϊόν, ο κος Σιγουράκης είπε ότι υπάρχει ζήτηση αλλά οι τιμές του εξωτερικού δεν βοηθάνε και έτσι παρουσιάστηκε μικρή μείωση στην τιμή της. Στο τέλος του έτους η τιμή της κυμαινόταν από 1,70-1,75 και χθες κυμάνθηκε από 1,23 μέχρι 1,40. Η πιπεριά φλωρίνης είναι από τα προϊόντα που παρουσίασαν σταθερότητα στην τιμή η οποία κυμάνθηκε από 1,70 έως 1,85 τόσο στο τέλος του έτους όσο και τώρα και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι υπάρχουν ισορροπημένες ποσότητες που μπαίνουν στις αγορές και έτσι και η τιμή διατηρείται σε σταθερά επίπεδα και οι παραγωγοί να μπορούν να έχουν όφελος αυτή την περίοδο.
Η περιοχή μας είναι μία περιοχή η οποία δίνει ώθηση στην παραγωγή των προϊόντων λόγω των καλών κλιματολογικών συνθηκών και ιδιαίτερα της ηλιοφάνειας, ανέφερε συνεχίζοντας αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει πάντα ισορροπία στον καιρό για να έχουμε καλά αποτελέσματα. «Προς το παρόν, η αγορά κινείται ομαλά και τα μηνύματα που παίρνω από τους παραγωγούς είναι ότι δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα από αρρώστιες» είπε κλείνοντας.
-
* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη
* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη
* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού
- Ακολουθήστε μας στο facebook
- Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube