Γουλιδάκης για τις επιστροφές επιδοτήσεων: Να αναλάβουν τις ευθύνες τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να παραιτηθούν

7:47 π.μ. - Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2024
07:10 π.μ. - Παρ, 11/47/2024
Image: Γουλιδάκης για τις επιστροφές επιδοτήσεων: Να αναλάβουν τις ευθύνες τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να παραιτηθούν

Ο κος Γιάννης Γουλιδάκης, οικονομολόγος, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί σχετικά με τα χρήματα που ζητάει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να επιστραφούν λόγω λάθος του οργανισμού.

Ο κος Γουλιδάκης μας ενημέρωσε ότι αυτό που συμβαίνει με τα email που στέλνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ότι προωθούνται από τους αγρότες στους λογιστές τους.

Αυτό που ουσιαστικά ζητάει ο οργανισμός μέσω των email είναι να επιστραφούν τα χρήματα που δόθηκαν από δικό του λάθος στους παραγωγούς. Τα χρήματα αυτά αρχικά υπολογίστηκαν στα 63.000.000 ευρώ αλλά μετά από τον τελευταίο επανυπολογισμό προσδιορίστηκαν στα περίπου 50.000.000 ευρώ. Ο κος Γουλιδάκης εξέφρασε την αγανάκτησή του για την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην οποία αναφέρει ότι «το σφάλμα προέκυψε από την εκ παραδρομής χρησιμοποίηση γραμμής δικαιωμάτων του έτους 2021 αντί της ορθής του έτους 2022 σε συγκεκριμένο διασταυρωτικό έλεγχο που οδήγησε σε εσφαλμένη πληρωμή τον Ιούλιο του 2023».

Το εν λόγω σφάλμα, ανέφερε στην συνέχεια, αφορά σε 196.083 δικαιούχους. Ο κος Γουλιδάκης αναρωτιέται αν θα έπρεπε τα στελέχη αυτού του οργανισμού, ο οποίος δημιουργεί μόνο προβλήματα τα τελευταία χρόνια, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παραιτηθούν.

Επίσης, σχολίασε την απουσία συγνώμης από την πολιτεία η οποία θα έπρεπε να προβεί σε τέτοιες διαδικασίες ώστε να μην «χρεώσει» τους αγρότες. Σε κάθε μήνυμα αναφέρεται ότι μέχρι τις 29 Οκτωβρίου θα πρέπει οι αγρότες να πληρώσουν στην τράπεζα Πειραιώς τα καταβληθέντα ποσά τα οποία όμως δεν αναγράφονται στο email αλλά θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να στείλουν μήνυμα στον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να ενημερωθούν για τα χρήματα που θα πρέπει να πληρώσουν. Στην συνέχεια, η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι «πρέπει να σταλεί το αποδεικτικό της κατάστασης στην αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ που ανήκει η εκμετάλλευση», γεγονός που ο κος Γουλιδάκης χαρακτήρισε «γαϊδουριά».

Ο ίδιος ο ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε ένα τραγικό λάθος με τις συνέπειες να βαρύνουν τους πολίτες.

Εάν οι αγρότες δεν επιστρέψουν αυτά τα χρήματα μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, αυτό που θα γίνει είναι είτε να τα πάρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω συμψηφισμού μελλοντικών επιδοτήσεων ή εάν δεν μπορούν να τα πάρουν, να τα βεβαιώσουν αργότερα στην ΔΟΥ. Τα ποσά που ζητούνται μπορεί να είναι μικρά αλλά τα 50.000.000 ευρώ για ένα σφάλμα δεν είναι λίγα, είναι ένα τεράστιο ποσό και οι ευθύνες θα πρέπει να επιμεριστούν, τόνισε ο κος Γουλιδάκης. Ως φοροτεχνικός έχει να πει ότι είναι ένα λάθος το οποίο συνέβη, είναι λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ και ο οργανισμός ζητάει να τα δώσουν οι παραγωγοί πίσω. Τι θα γίνει όμως σε περίπτωση που κάποιος δεν τα επιστρέψει;

Αυτό που ο κος Γουλιδάκης υποψιάζεται ότι θα γίνει είναι ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει νέα email σε όσους θα πρέπει να επιστρέψουν χρήματα και θα τους ειδοποιήσει να τροποποιήσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις οι οποίες αφορούν αυτές τις πληρωμές. Αφού ήταν λάθος του 2021 και μπήκε στο 2022 θα πρέπει να τροποποιήσουν τις δηλώσεις είτε του 2022 είτε του χρόνου που πληρώνονται άρα θα δώσουν οδηγίες με αναδρομικότητα με αποτέλεσμα, αφού αυτά τα ποσά έχουν ήδη φορολογηθεί, να έχουν φορολογηθεί εικονικά.

Ο κος Γουλιδάκης λοιπόν αναρωτιέται εάν η ΑΑΔΕ βγάλει μια οδηγία που θα λέει ότι εάν αυτοί οι πολίτες κληθούν να κάνουν αναδρομικές τροποποιητικές δηλώσεις μετά από ένα ή δύο χρόνια, θα είναι αυτές οι δηλώσεις χωρίς πρόστιμο; Αυτά είναι τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει ένα λάθος ενός θεσμικού φορέα ο οποίος θα έπρεπε να λειτουργεί άψογα τόσο για να μην χάνονται οι επιδοτήσεις όσο και για να υπάρχει η δυνατότητα να διεκδικούνται συνεχώς μεγαλύτερες.

Κλείνοντας, ο κος Γουλιδάκης είπε ότι κατά τη γνώμη του, έχουμε ένα σκάνδαλο στο οποίο θα πρέπει να δούμε συνολικά πως θα αντιδράσουμε. Ο αγρότης θα πρέπει να συμβουλευτεί τον φοροτεχνικό ή το νομικό του σύμβουλο για να δει πως θα χειριστεί αυτή την κατάσταση. Ο κος Γουλιδάκης ελπίζει να έχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα μέχρι την επόμενη εβδομάδα για το πως πρέπει να κινηθεί ο κόσμος και εάν θα πρέπει να μείνει στην αδράνεια ή όχι.