Φτιάχνουν κλίμα για σκληρό lockdown

3:59 μ.μ. - Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021
03:02 μ.μ. - Τετ, 03/59/2021
Image: Φτιάχνουν κλίμα για σκληρό lockdown

«Η επιτροπή θα εξετάσει τα πάντα»

Με κυβερνητικά στελέχη να διαμηνύουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι για τη διαχείριση της πανδημίας, τα κρούσματα να είναι ξανά σε τετραψήφιο αριθμό και τους λοιμωξιολόγους να προειδοποιούν, όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε σκληρότερα μέτρα. Ειδικά ως προς την Αττική, χθες έγιναν 93 εισαγωγές. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από την αρχή του έτους. «Η επιτροπή θα εξετάσει τα πάντα και θα κάνεις τις εισηγήσεις και από εκεί και πέρα θα αποφασισθεί ποιο είναι το δυνατό να γίνει συνολικά» διαμήνυε νωρίτερα ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ενώ εδώ και ώρες συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

Όλα τα μέτρα φαίνεται να είναι στο τραπέζι για τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα, ενώ τις τελευταίες ώρες υπάρχει κλίμα για σκληρό lockdown.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «είναι κάτι που θα το δούμε (σ.σ.: το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί νωρίτερα η απαγόρευση κυκλοφορίας), ενώ κληθείς να απαντήσει αν θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ένα γενικό αυστηρό lockdown, όχι μόνο στην Αττική, για δύο εβδομάδες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προειδοποίησε ότι βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο καμπής, όλα τα δεδομένα θα τεθούν υπόψιν των λοιμωξιολόγων, κι ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις.

«Ίσως χρειαστεί να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο» δήλωσε ο υπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι η Αχαΐα, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, είναι σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. «Πρέπει να προλάβουμε κάποια πράγματα πριν διολισθήσουμε σε δύσκολες καταστάσεις» επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Εχουμε ρίξει το μεγάλο βάρος στο βραδύ. Οι ελεγκτικές Αρχές έχουν κουραστεί. Χθες υπήρξε μια δραστηριότητα να εξαφανιστεί το θέμα των όρθιων έξω από τα μαγαζιά» σημείωσε. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιβεβαίωσε εξάλλου, ότι την Πέμπτη θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, καθώς η πρωτεύουσα της Μακεδονίας είδε τα κρούσματά της να τριπλασιάζονται σε πολύ μικρό διάστημα.

«Η επιτροπή θα εξετάσει τα πάντα»

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ανέφερε στον ΣΚΑΪ πώς βρίσκεται στο τραπέζι της επιτροπής το καθολικό lockdown. Όπως είπε, σήμερα επιδημιολόγοι θα συζητήσουν τα δεδομένα. «Η επιτροπή θα εξετάσει τα πάντα και θα κάνεις τις εισηγήσεις και από εκεί και πέρα θα αποφασισθεί ποιο είναι το δυνατό να γίνει συνολικά». Υπογράμμισε πως το θέμα είναι το κόστος απέναντι στο όφελος, μια απόφαση που θα την πάρει η πολιτεία.

Παράλληλα, ανέφερε πως είναι λογικό εφόσον άνοιξε η κοινωνία να αυξηθούν και τα κρούσματα. «Τώρα το στοίχημα είναι να μην αυξηθούν εκθετικά για να μην έχουμε τα προβλήματα που είχε η Θεσσαλονίκη και είδαμε πριν τα Χριστούγεννα», τόνισε.

Όπως εξήγησε το εκθετικά σημαίνει να διπλασιάζονται τα κρούσματα κάθε 3-4 ημέρες όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο και ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες «από εμάς, τις μεταλλάξεις και πόσο θα επηρεαστεί ο εμβολιασμός, που όσο πιο γρήγορα γίνει τόσο γρηγορότερα θα ξεπεράσουμε την κρίση».

«Τα σχολεία και άλλες δραστηριότητες που άνοιξαν πρόσφατα θα πρέπει να επανεξεταστούν»

Από την πλευρά του, μιλώντας στον ANT1, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επεσήμανε πως, αν επικρατήσει το βρετανικό στέλεχος, θα απαιτείται ταχύτερη λήψη αποφάσεων.

Όπως είπε, αν οι αριθμοί των κρουσμάτων συνεχίσουν να εμφανίζουν ανοδική πορεία, πρέπει να γίνουν κάποια «βήματα προς τα πίσω». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι σε αυτήν την περίπτωση «και τα σχολεία και άλλες δραστηριότητες που άνοιξαν πρόσφατα θα πρέπει να επανεξεταστούν».

Τα σχολεία ως «πολλαπλασιαστής» κρουσμάτων

Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είπε ότι ένα σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες είναι ικανό να καταστείλει την πανδημία, προκειμένου σε βάθος χρόνου να είναι ηπιότερο το τρίτο κύμα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ακόμη δεν προτείνει μια τέτοια λύση.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε ημίμετρο το σενάριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ., ενώ στάθηκε εκ νέου στην ανάγκη εφαρμογής τηλεργασίας σε μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, προκειμένου να αποφευχθούν τα σκληρότερα μέτρα.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε επίσης ότι είναι λάθος η εκτίμηση πως πρέπει να κλείσουν τελευταία τα σχολεία, καθώς όπως σημείωσε, δρουν ως «πολλαπλασιαστής». Ο ίδιος εξήγησε πως όταν υπάρχει υψηλή διασπορά στην κοινότητα, αυξάνεται η σημασία των σχολείων, ενώ αντιθέτως όταν υπάρχει χαμηλή διασπορά, η σημασία τους φαίνεται να μειώνεται.

The press projeckt