Ερώτηση της Κ. Σπυριδάκη για το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων

9:10 π.μ. - Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024
09:09 π.μ. - Πέμ, 19/10/2024
Image: Ερώτηση της Κ. Σπυριδάκη για το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων

«Η αναθεώρηση των κριτηρίων για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων είναι επιτακτική για μια δίκαιη προνοιακή πολιτική»

Η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, επαναφέρει το αίτημα για αναθεώρηση των κριτηρίων για την παροχή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τους Ανασφάλιστους Υπερήλικες με Ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Εργασίας, κα Νίκη Κεραμέως, και την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη. Στην εν λόγω Κοινοβουλευτική πρωτοβουλία της κας Σπυριδάκη συνυπογράφουν οι Βουλευτές κα Αικατερίνη Καζάνη – Βουλευτής Ευβοίας και Τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, και ο κ. Γεώργιος Μουλκιώτης – Βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην Ερώτησή της, η Λασιθιώτισσα Βουλευτής επισημαίνει ότι η παρούσα νομοθεσία δεν λαμβάνει υπόψη το πραγματικό εισόδημα των αιτούντων αλλά το τεκμαρτό εισόδημα, γεγονός που οδηγεί στην απόρριψη πολλών αιτήσεων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «οι αιτήσεις χιλιάδων υπερήλικων συμπολιτών μας απορρίπτονται καθώς από τη φορολογική δήλωσή τους προκύπτει τεκμαρτό εισόδημα – είτε λόγω κατοχής Ι.Χ. είτε ενός ακινήτου – υπερβαίνοντας το όριο των 4.320€ ή για τους έγγαμους το όριο των 8.640€». Το γεγονός αυτό αποκλείει ευάλωτους συμπολίτες από την απαραίτητη προνοιακή στήριξη.

Επιπλέον, η κα Σπυριδάκη επικαλέστηκε το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, το οποίο κρίνει αντισυνταγματική την επιβολή τεκμαρτού εισοδήματος ως κριτήριο για το συγκεκριμένο επίδομα και προτείνει την αναθεώρηση των κριτηρίων ώστε να λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό εισόδημα. Η Ανεξάρτητη Αρχή προτείνει επίσης την εξαίρεση των τεκμηρίων που αφορούν βασικές ανάγκες διαβίωσης, όπως κατοικία και αυτοκίνητο μικρού κυβισμού.

Η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ σε δήλωσή της τόνισε: «Η αναθεώρηση των κριτηρίων για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων είναι επιτακτική, καθώς η σημερινή κατάσταση αφήνει πολλούς συμπολίτες μας χωρίς την απαραίτητη προνοιακή προστασία. Η κοινωνική πολιτική πρέπει να είναι δίκαιη και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών».

Η κα Σπυριδάκη καταγγέλλοντας την Κυβέρνηση για παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης αναφέρει: «Εκατοντάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, στα δύσκολα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης (2010-2013), αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, κυρίως λόγω των υπέρογκων χρεών, χωρίς καν να μπορούν να καλύψουν τα έξοδα για την οριστική διακοπή των εργασιών τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν καταγράφονται σε καμία κατηγορία ανέργων, δεν μπορούν να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ και, λόγω της ηλικίας τους, η εύρεση εργασίας είναι σχεδόν αδύνατη. Ζουν με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (π. ΚΕΑ από τον ΟΠΕΚΑ) των 200 ευρώ– προσφάτως 216 ευρώ - και αν πάρουμε το παράδειγμα ύπαρξης δωρεάν παραχωρημένης κατοικίας 36 τ.μ. (!) το τεκμήριο φτάνει στα 1.848 ευρώ, ξεπερνώντας με αυτόν τον τρόπο τα εισοδηματικά κριτήρια του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων κατά 120 ευρώ (!»).

Με την Ερώτησή της, η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ ζητάει από τις αρμόδιες Υπουργούς να απαντήσουν στα παρακάτω κρίσιμα ερωτήματα:

1. Προτίθεστε – και εάν ναι με ποιο χρονοδιάγραμμα - να λάβετε υπόψιν το Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη και να υιοθετήσετε τις νομοθετικές τροποποιήσεις που προτείνει αναφορικά, ώστε να μην υπολογίζεται το τεκμαρτό εισόδημα ως κριτήριο παροχής του επιδόματος;

2. Θα προβείτε σε μία προνοιακή πολιτική πιο δίκαιη και που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών;

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της Ερώτησης ΕΔΩ