Ελούντα: Επιχείρηση προστασίας της θάλασσας μετά την εισροή υδάτων σε σκάφος

9:15 π.μ. - Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026
09:09 π.μ. - Πέμ, 10/15/2026
Image: Ελούντα: Επιχείρηση προστασίας της θάλασσας μετά την εισροή υδάτων σε σκάφος

Άμεση κινητοποίηση Δήμου και Λιμενικών Αρχών με την τοποθέτηση αντιρρυπαντικών φραγμάτων, προκειμένου να αποτραπεί πιθανή θαλάσσια ρύπανση.

Σε άμεση εφαρμογή τέθηκε το σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης στην Ελούντα, έπειτα από εισροή υδάτων στο επιβατηγό-τουριστικό σκάφος «ΡΑΦΑΕΛΛΑ», το οποίο βρισκόταν ελλιμενισμένο στην περιοχή.

Το περιστατικό γνωστοποιήθηκε στη Λιμενική Αρχή το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου 2026. Παρότι δεν είχε διαπιστωθεί ρύπανση, κρίθηκε αναγκαία η άμεση λήψη προληπτικών μέτρων, ώστε να αποτραπεί κάθε πιθανότητα διαρροής καυσίμων ή άλλων ρυπογόνων ουσιών στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Το Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου ζήτησε την ενεργοποίηση του αρμόδιου σχεδίου, καθώς και τη διάθεση του απαραίτητου προσωπικού και των διαθέσιμων αντιρρυπαντικών μέσων. Ο Δήμος Αγίου Νικολάου ανταποκρίθηκε άμεσα, κινητοποιώντας την Ομάδα Αντιρρύπανσης και προχωρώντας στην ανάπτυξη και τοποθέτηση ειδικών πλωτών φραγμάτων γύρω από το σκάφος.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε συντονισμό με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αγίου Νικολάου και τη Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Αγίου Νικολάου, με τη συνεργασία του Λιμεναρχείου Αγίου Νικολάου και του Α΄ Λιμενικού Τμήματος Ελούντας. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί εγκαίρως μια ζώνη προστασίας, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει πιθανή διαρροή και να αποτρέψει την εξάπλωσή της στη θάλασσα.

Επικεφαλής της κινητοποίησης ήταν ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και συντονιστής των ενεργειών της Ομάδας Αντιρρύπανσης, Γιώργος Μπελούκας, και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και αρχηγός της ομάδας, Στερεός Ατσαλάκης. Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ, Γιώργος Αστρουλάκης, και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Δημήτρης Αγαπητός.

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου διαθέτει οργανωμένη Ομάδα Αντιρρύπανσης, με καθορισμένες αρμοδιότητες και επιχειρησιακή διάρθρωση. Σε αυτήν συμμετέχουν στελέχη υπεύθυνα για την ανάπτυξη των πλωτών φραγμάτων, την απορρύπανση των ακτών και την άμεση επέμβαση σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού.

Η συγκεκριμένη κινητοποίηση ανέδειξε τη σημασία της πρόληψης, της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της συνεργασίας μεταξύ Δήμου και λιμενικών Αρχών. Η έγκαιρη τοποθέτηση των φραγμάτων περιόρισε τον περιβαλλοντικό κίνδυνο, προστατεύοντας τη θαλάσσια περιοχή της Ελούντας, η οποία αποτελεί πολύτιμο φυσικό και τουριστικό κεφάλαιο για ολόκληρο το Λασίθι.