ERASMUS:Στη Βαλένθια το 1ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας

3:01 μ.μ. - Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2022
03:12 μ.μ. - Δευ, 19/01/2022
Image: ERASMUS:Στη Βαλένθια το 1ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας

Εκπαιδευτικοί από το 1ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας συμμετείχαν στο πρόγραμμα ERASMUS με τίτλο «ΑΝΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΤΑΞΗ».

Εκπαιδευτικοί από το 1ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας συμμετείχαμε από 19 έως 26 Νοεμβρίου 2022, σε εκπαιδευτικό σεμινάριο στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS KA1 με τίτλο «ΑΝΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΤΑΞΗ».

Το θέμα του σεμιναρίου ήταν η εφαρμογή του τρόπου διδασκαλίας που ονομάζεται «Ανεστραμμένη Τάξη» (Flip Classroom). Αυτός ο τρόπος δίνει περισσότερο ενεργό ρόλο στους μαθητές απ’ ό,τι η παραδοσιακή μέθοδος διδασκαλίας που εφαρμόζεται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, το οποίο είναι κυρίως δασκαλοκεντρικό.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στη Βαλένθια της Ισπανίας και συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Γεώργιος Αγγελάκης, Νικόλαος Ασπραδάκης και Βασιλική Γκιώνη, μαζί με άλλους έξι εκπαιδευτικούς διαφόρων βαθμίδων και ειδικοτήτων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Νορβηγία και η Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε όχι μόνο το σχολείο, αλλά και την πόλη μας στους συναδέλφους Ευρωπαίους εκπαιδευτικούς. Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για διάφορα εκπαιδευτικά θέματα και ενημερωθήκαμε για το εκπαιδευτικό σύστημα των άλλων χωρών (Νορβηγία, Γερμανία).

Στα πλαίσια του προγράμματος ξεναγηθήκαμε στα κυριότερα αξιοθέατα της Βαλένθια και ιδιαίτερα στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά δημιουργίες του αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα.

Η εμπειρία που αποκομίσαμε από την παρακολούθηση του προγράμματος και την επίσκεψή μας στην Ισπανία, ήταν πολύ εποικοδομητική. Αποκτήσαμε νέες γνώσεις πάνω σε τεχνικές διδασκαλίας που πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσουν πολύ στη διδασκαλία των μαθημάτων μας και θα την κάνουν πιο ελκυστική για τους μαθητές μας, δεδομένου ότι θα μπορούν να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο σ’ αυτή.

Ποιο συγκεκριμένα εκπαιδευτήκαμε πάνω σε ειδικές πλατφόρμες του διαδυκτίου που δίνουν την δυνατότητα δημιουργίας και επεξεργασίας βίντεο κινουμένων σχεδίων ή βίντεο διδασκαλίας από την οθόνη του υπολογιστή ( Powtoon & Screen Recorder and video editor).

Εξερευνήσαμε πλατφόρμες ειδικές για την δημιουργία κουίζ και ανάλυσης με την χρήση γνωστικού περιεχομένου από βίντεο ( EDPUZZLE, TEDEDUCATION, QUIZLET) καθώς και πλατφόρμες ειδικές για δημιουργία παιγνίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κυρίως για ανατροφοδότηση και αυτοαξιολόγηση από τους μαθητές και δημιουργούν ευχάριστο κλίμα μάθησης μεσα στην τάξη ( EDUCAPLAY – BLOOKET ).

Επίσης, εκπαιδευτήκαμε στην δημιουργία διαδραστικής παρουσίασης και διδασκαλίας με περιεχόμενο κινουμένων σχεδίων (interactive presentation GENIAL.LY ).

Τέλος μας παρουσιάστηκαν τρόποι προγραμματισμού και πρότυπα σχέδια μαθήματος διδασκαλίας (TEMPLATE OF LESSON PLAN ) για την κάθε ενότητα (MODULE PLANNING), τα οποία βασίζονται στην μέθοδο της Ανεστραμμένης Τάξης.

Το σεμινάριο διαρκούσε έξι (6) ώρες καθημερινά και πραγματοποιήθηκε στην αγγλική γλώσσα.

Επιπλέον η επαφή με συναδέλφους άλλων ευρωπαϊκών χωρών, μας έκανε να αισθανθούμε ότι παρά τη διαφορά της κουλτούρας και των υποδομών σε κάθε χώρα, έχουμε πολλά κοινά ως εκπαιδευτικοί και η διαρκής προσπάθεια για αυτοβελτίωση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της κοινωνίας, ωφελεί τελικά όλους μας.

Ήταν μία πολύ εποικοδομητική εμπειρία και ευελπιστούμε ότι θα λειτουργήσουμε ως φορείς διάχυσης της νέας γνώσης στο σύλλογο διδασκόντων του σχολείου μας.