Επιστροφή στην κανονικότητα ζητούν οι λαϊκές αγορές

12:06 μ.μ. - Τρίτη, 18 Μαΐου 2021
12:05 μ.μ. - Τρί, 18/06/2021
Image: Επιστροφή στην κανονικότητα ζητούν οι λαϊκές αγορές

Νέα επιστολή απεύθυναν στον υπουργό και τον υφυπουργό Ανάπτυξης, οκτώ ομοσπονδίες παραγωγών και επαγγελματιών λαϊκών αγορών από όλη την Ελλάδα

Νέα επιστολή απεύθυναν στον υπουργό και τον υφυπουργό Ανάπτυξης, οκτώ ομοσπονδίες παραγωγών και επαγγελματιών λαϊκών αγορών από όλη την Ελλάδα, ζητώντας επιτακτικά να επανέλθουν άμεσα στην κανονικότητα οι λαϊκές, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, αλλά και «εξαφάνισης» των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις χωματερές.

Μέχρι σήμερα παρά το καθολικό άνοιγμα της αγοράς σε εσωτερικούς χώρους, με μόνο περιορισμό το 1 άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, οι υπαίθριες αγορές, που είναι κατά γενική ομολογία πολύ ασφαλέστερες από τις στεγασμένες ως προς την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού, εξακολουθούν πρακτικά να υπολειτουργούν, αφού επιτρέπεται να ανοίξει μόλις το 50% των δραστηριοποιούμενων θέσεων. Οι παραγωγοί θεωρούν αναιτιολόγητη τη συνέχιση της εφαρμογής τόσο αυστηρών περιορισμών, όπως η υποχρέωση να τηρούνται αποστάσεις 5 μέτρων από πάγκο σε πάγκο, υποστηρίζοντας ότι φέρνουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα δημιουργώντας συνωστισμό μπροστά από τους λιγοστούς πάγκους που ανοίγουν.

Οπως σημειώνουν, εξαιτίας της μείωσης των θέσεων πώλησης στις λαϊκές, τόνοι φρέσκων οπωρολαχανικών παραμένουν αδιάθετοι στα χωράφια και καταλήγουν στις χωματερές, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραγωγής ντομάτας στην Κρήτη. Επίσης αδιάθετες ποσότητες περνούν στα χέρια χονδρεμπόρων σε τιμές... χωματερής, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει ένα ράλι ανοδικών τιμών και μεσαζόντων. Το ίδιο συμβαίνει με την πρώιμη παραγωγή φρούτων και λαχανικών, ποσότητες των οποίων έχουν περάσει επίσης σε μεσάζοντες, με αποτέλεσμα οι τιμές διάθεσης να έχουν φτάσει στα ύψη, σε συνδυασμό και με τα καιρικά φαινόμενα που έχουν προκαλέσει ζημιές στα είδη εποχής.

«Οι καταναλωτές έτσι βρίσκονται αντιμέτωποι με φαινόμενα ακρίβειας και στις λαϊκές αγορές, κάτι που μας βρίσκει εντελώς αντίθετους και δεν αρμόζει στον θεσμικό χαρακτήρα των αγορών μας», τονίζουν οι ομοσπονδίες, αναφέροντας ενδεικτικά ότι «στην Κρήτη οι ντομάτες έχουν 0,20 ευρώ ενώ στις λαϊκές αγορές πωλούνται προς 1,30 ευρώ το κιλό». Οι σύλλογοι ζητούν να αρθεί άμεσα το άδικο μέτρο του 50% που πλήττει εξίσου καταναλωτές και παραγωγούς, οδηγώντας τους αγρότες σε εξαθλίωση και την ελληνική ύπαιθρο σε φτωχοποίηση.

efsyn.gr