Εκτός σχεδιασμού τα θερμοκηπιακά υπολείμματα στον ΕΣΔΑΚ
Ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρίας Καλογεράκης μιλά στον Ηχώ 99,8
Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιεράπετρα όπου έγινε συζήτηση στο πλαίσιο, επικαιροποίησης και προσαρμογής στον εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Τ.Σ.Δ.Α.) όλων των δήμων μελών του ΕΣΔΑΚ ο πρόεδρος κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 αναλύοντας τον σχεδιασμό για τα απορρίμματα με ιδιαίτερη αναφορά στη διαχείριση των θερμοκηπιακών υπολειμμάτων, ένα θέμα που απασχολεί όχι μόνο τον Δήμο Ιεράπετρας αλλά και όλους τους αγροτικούς Δήμους.
Σχεδιασμός και στόχοι για τη διαχείριση απορριμμάτων – Οι δυο Μονάδες στο Λασίθι
Όπως είπε, μέχρι τέλος του μήνα ολοκληρώνεται η μελέτη αναμόρφωσης του περιφερειακού σχεδιασμού Κρήτης και η προσαρμογή του στον εθνικό σχεδιασμό και εκτιμάται ότι περίπου τον ερχόμενο Φλεβάρη θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ και θα γίνει νόμος του κράτους. Παράλληλα ο κάθε Δήμος υποχρεούται να αναθεωρήσει το δικό του Τοπικό Σχέδιο και μέχρι τέλος του χρόνου να το έχει αναρτήσει στην ειδική πλατφόρμα. Στόχος σε εθνικό, περιφερειακό και κατ΄επέκταση δημοτικό επίπεδο, το ποσοστό των απορριμμάτων που οδηγούνται στην ταφή να είναι μόνο το 10% με χρονικό ορίζοντα κοντά στο 2030, από το 95% που είναι σήμερα, ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι, στο Λασίθι θα λειτουργήσουν δυο νέες μονάδες. Η μια Μονάδα είναι αυτή της Σητείας που έχει δημοπρατηθεί και έχει ξεκινήσει το έργο και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο οπότε θα γίνεται μηχανική διαλογή των απορριμμάτων, και της Ιεράπετρας. Τα απορρίμματα δηλαδή του πράσινου κάδου θα πηγαίνουν στη Σητεία όπου θα γίνεται μηχανική διαλογή και πλέον θα καταλήγει σε ταφή το 40%. Έτσι και το περιβάλλον θα προστατεύεται και οικονομική ελάφρυνση για τους δημότες θα επιτευχθεί.
Η δεύτερη Μονάδα είναι αυτή της Ιεράπετρας που κατασκευάζεται από τον Δήμο και με τη συμμετοχή του ΕΣΔΑΚ. Πρόκειται για τη Μονάδα Βιοαποβλήτων που θα αφορά και τη Σητεία και την Ιεράπετρα και εκεί θα καταλήγουν τα υπολείμματα των καφέ κάδων. Το επόμενο διάστημα θα γίνει και η προμήθεια των καφέ κάδων σε όλους της δήμους της Κρήτης και στην Ιεράπετρα. Στους καφέ κάδους θα πηγαίνουν τα υπολείμματα, πρασίνου ( πχ κήπων) και των τροφών. Έτσι θα υπάρχει μια επιπλέον μείωση κοντά στο 25%, εξήγησε.
Διαχείριση θερμοκηπιακών υπολειμμάτων
Ειδικότερα για τα υπολείμματα των θερμοκηπίων ένα αγκάθι για τον Δήμο Ιεράπετρας και τους αγροτικούς δήμους γενικότερα ο κ. Καλογεράκης είπε ότι στην Ιεράπετρα η διαλογή γίνεται με ευθύνη ιδιώτη και υπάρχει αντίστοιχο εργοστάσιο στο Ηράκλειο που επίσης λειτουργεί με ιδιωτική πρωτοβουλία όπου τα συγκεκριμένα υπολείμματα επεξεργάζονται και επαναχρησιμοποιούνται.
Στόχος του περιφερειακού σχεδιασμού είναι η καλύτερη αποκομιδή και διαλογή στην πηγή ώστε να είναι καθαρό το υλικό που θα οδηγείται προς επεξεργασία. Υπάρχει σε εξέλιξη μελέτη του ΕΣΔΑΚ σε συνεργασία με δήμους του νότου όπου ο μελετητής εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν Κέντρα Υποδοχής για να γίνεται καλύτερα η μετακίνηση, αποκομιδή, αναμονή αυτών των προϊόντων. Επιπλέον είναι στη φάση δημοπράτησης μια μελέτη που αφορά την ανακύκλωση και επεξεργασία συσκευασιών φυτοφαρμάκων που χρήζουν ειδικής διαχείρισης. Μέσα λοιπόν από εξειδικευμένες μελέτες και ειδικούς επιστήμονες σε συνεργασία και με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του νησιού, Πανεπιστήμιο, ΕΛΜΕΠΑ , Πολυτεχνείο Κρήτης , τους Δήμους και τη στήριξη και χρηματοδότηση της Περιφέρειας γίνεται η καλύτερη δυνατή προσπάθεια για τη διαχείριση των απορριμμάτων, γενικότερα, επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Καλογεράκης, τονίζοντας τη σημασία της συμβολής των πολιτών σε όλη αυτή την προσπάθεια.
Παρέμβαση στην εκπομπή έκανε ο πρώην αντιδήμαρχος καθαριότητας , επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» κ. Αργύρης Πανταζής με ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της διαχείρισης των θερμοκηπιακών υπολειμμάτων ενώ ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανατολής κ. Βασίλης Ζαχαρόπουλος απεύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στον κ. Καλογεράκη να επισκεφθεί την περιοχή, την καρδιά της αγροτικής Ιεράπετρας και να δει από κοντά την κατάσταση και τα προβλήματα που υπάρχουν.