Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο Ρέθυμνο για τον Παύλο Βαρδινογιάννη 34 χρόνια από τον θάνατο του

8:55 π.μ. - Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2018
08:07 π.μ. - Πέμ, 05/55/2018
Image: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο Ρέθυμνο για τον Παύλο Βαρδινογιάννη 34 χρόνια από τον θάνατο του

Με επιμνημόσυνη δέηση, ομιλίες, έκθεση φωτογραφίας, προβολή βίντεο, μουσικό πρόγραμμα αλλά και ριζίτικα τραγούδια, τιμήθηκε στο Ρέθυμνο η μνήμη του Παύλου Βαρδινογιάννη

Η τιμητική εκδήλωση οργανώθηκε από τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης κι έγινε παρουσία εκπροσώπων αρχών, φορέων, μελών, συγγενών και φίλων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, πολιτών του Ρεθύμνου, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Τους παριστάμενους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Ομίλου Βρακοφόρων Στέλιος Κιαγιαδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιτυχημένη εκδήλωση, θεσμό του Ομίλου, επισημαίνοντας το χρέος απόδοσης τιμής και αναγνώρισης, όπως είπε, στην προσφορά του Παύλου Βαρδινογιάννη στους πολίτες του Ρεθύμνου, στα προβλήματα, στις χαρές και στις λύπες τους αλλά και στην προώθηση του κοινού καλού εντός κι εκτός Κρήτης.  


 
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αξία του έργου και στη σημασία της προσφοράς του Παύλου Βαρδινογιάννη, στο Ρέθυμνο, την Κρήτη, την Ελλάδα, απ’ όποια πολιτική θέση κατείχε. Ως βουλευτής, Υπουργός, Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Σοφοκλή Βενιζέλου, αλλά και ως πρόεδρος του Ελληνοαραβικού Συνδέσμου, ο οποίος «άνοιξε φτερά» κι εδραίωσε ισχυρούς δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο.  
Ο Παύλος Βαρδινογιάννης, όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης, τίμησε και τιμήθηκε από την Κρήτη ενώ στα δύσκολα χρόνια της κατοχής στο νησί, πήρε μέρος στην αντίσταση κατά των Γερμανών, όπου συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο, όμως δραπέτευσε από τις φυλακές και με τη βοήθεια της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας φυγαδεύτηκε στην Αίγυπτο.


 
«Ήταν γνήσιος πατριώτης ο Παύλος Βαρδινογιάννης. Ένας άνθρωπος που χωρίς να έχει καμία ανάγκη από αναγνώριση και προβολή στεκόταν σε καθημερινή βάση στο πλευρό κάθε απλού πολίτη σκύβοντας στον πόνο και στο πρόβλημά του, χτίζοντας έτσι μια ακηδεμόνευτη, μια αδιαμεσολάβητη σχέση με όλους τους Κρητικούς και ιδιαίτερα τους συμπατριώτες του, τους Ρεθυμνιώτες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης, προσθέτοντας πως «σε όλα τα χρόνια της ζωής του, κύριο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του Παύλου Βαρδινογιάννη, ήταν η αδιασάλευτη και βαθιά πίστη του, στην ιδέα της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και προόδου. Και οι ιδέες αυτές δεν περιοριζόταν μόνο στα στενά πλαίσια της ιδιαίτερής του πατρίδας, αλλά επεκτεινόταν γρήγορα στο Πανελλήνιο».
Στις 4 του Μάη του 1984, ο Παύλος Ιωάννου Βαρδινογιάννης φεύγει από τη ζωή. Αφήνει όμως σπουδαία παρακαταθήκη στον χώρο του αθλητισμού, της διατήρησης της τοπικής ιστορίας. «Αυτή η παρακαταθήκη τιμάται διαρκώς από τότε και από τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης, τα μέλη του οποίου συγχαίρω προσωπικά για την αποψινή τιμητική εκδήλωση. Κλείνοντας, να επισημάνω ότι στην Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζουμε να ενώνουμε δυνάμεις. Να χτίζουμε πάνω σε κοινά θεμέλια. Να σχεδιάζουμε το αύριο, ένα αύριο στο οποίο η Κρήτη θα είναι μια Περιφέρεια πρότυπο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Σε αυτήν μας την προσπάθεια η οικογένεια Βαρδινογιάννη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, τιμώντας τη μνήμη του Παύλου 34 χρόνια μετά το θάνατό του», υπογράμμισε ο κ. Αρναουτάκης. 


 
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βρακοφόρων Στέλιος Κιαγιαδάκης ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη για τη τιμή στο Σύλλογο και την ομιλία του ενώ ευχαρίστησε επίσης όλους τους παριστάμενους εκπροσώπους των Αρχών, την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, τον Δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη, το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης Κώστα Λαγουδάκη, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ρεθύμνου Αλέξανδρο Παπαδάκη, τους Διοικητές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού, Αντιπρυτάνεις, Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους, εκπροσώπους φορέων, τους παρευρισκόμενους Ρεθυμνιώτες πολίτες.
Επίσης, θερμές ευχαριστίες εξέφρασε ο Πρόεδρος των Βρακοφόρων στους  συντελεστές της δημιουργίας του βίντεο που προβλήθηκε για την προσωπικότητα και το έργο του Παύλου Βαρδινογιάννη, στο μουσικό συγκρότημα «Μουσικός Καρπός» στην μαθήτρια Βαγγελιώ Ματθαιουδάκη που τραγούδησε, στον Δημήτρη Βαρούχα που έπαιξε αρμόνιο, ενώ συγχάρηκε και τους Ριζίτες του Ομίλου Βρακοφόρων που τραγούδησαν ριζίτικα τραγούδια καθώς κι όλους όσους συνέβαλλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης. Ο κ. Κιαγιαδάκης ανανέωσε το ραντεβού με τους παριστάμενους για το επερχόμενο καλοκαίρι με τη συμμετοχή όλων στην κορυφαία εκδήλωση, Πολιτιστικά Βαρδινογιάννεια.