Δουλούμης: Άνοιγμα σε νέες ευρωπαϊκές αγορές από την «Ανατολή»
Ο κος Φώντας Δουλούμης, Μέλος του Δ.Σ. του συνεταιρισμού «Ανατολή», μίλησε στην εκπομπή «Ιεραπετρίτικη Γη» και την Μαρία Τσαγκαράκη για εξαγωγές, καστανή ρυτίδωση, κόστος παραγωγής, νερό και εργάτες γης
«Για να είμαστε καλοί παραγωγοί και καλοί επιχειρηματίες θα πρέπει κάθε χρόνο να ανεβάζουμε ελαφρώς την παραγωγή και να μειώνουμε ελαφρώς τα έξοδα», ανέφερε ο κος Δουλούμης. Η Ιεράπετρα έχει μπει καλά στην παραγωγή αυτή τη στιγμή με την καλλιέργεια του αγγουριού να έχει πάρει ένα μερίδιο που είχε χάσει κάποτε όχι μόνο σε τοπικό αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό που παίρνει το αγγούρι το χάνει η ντομάτα αλλά και ελαφρώς η πιπεριά η οποία στην Ισπανία έχει σοβαρές καταστροφές. Ο καιρός στην Ισπανία είναι αρκετά καλός με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλες ποσότητες αγγουριού γι’ αυτό και παρατηρείται κάμψη της τιμής του αγγουριού στην εξαγωγή με τον κ. Δουλούμη να εκτιμά ότι αυτή η έξαρση θα κρατήσει δέκα μέρες ακόμα.
Ίωση καστανής ρυτίδωσης
Για το θέμα της καστανής ρυτίδωσης, ο κος Δουλούμης είπε ότι η καλλιέργεια της ντομάτας είχε την τύχη που είχε και την τιμολογιακή πολιτική που έχει τον τελευταίο καιρό λόγω του ότι δεν μπόρεσαν να μπουν θερμοκηπιακές καλλιέργειες νωρίς και όσοι το προσπάθησαν δέχτηκαν φοβερή πίεση από την ίωση. Ο κύριος όγκος της ντομάτας πήγε για μέσα και τέλος Οκτώβρη με 30% μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Εξαγωγή
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι ο ανταγωνισμός δεν είναι πια μόνο Ευρωπαϊκός και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να διδαχθούμε από αυτό, να δούμε ποια είναι τα σημεία που μπορούν να κάνουν το προϊόν μας να ξεχωρίσει και να τα τονίσουμε όπως τη γεύση. Πρόσθεσε, ότι πρέπει να δώσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εξαγωγικό χαρακτήρα στα προϊόντα μας καθώς η Ελλάδα και ο Έλληνας καταναλωτής μαζί με τον Βούλγαρο είναι πλέον οι καταναλωτές με την χαμηλότερη αγοραστική δύναμη σε σχέση με αυτή που έχουν όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι και σε αυτούς θα πρέπει να απευθυνθούμε. Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε προϊόντα τα οποία θα μπορούν να μπουν στις Ευρωπαϊκές αγορές και να είναι ανταγωνιστικά.
Στην εξαγωγή το ξεκίνημα φέτος ήταν εντυπωσιακά καλό, κάτι που δεν περίμενε ούτε ο ίδιος ο κος Δουλούμης ο οποίος ανέφερε ότι τα δείγματα που έχουμε μέχρι τώρα είναι πολύ καλά και ότι βλέπει μία πολύ καλύτερη τύχη στην εξαγωγή φέτος.
Στην «Ανατολή» υπάρχει ένα νέο ελπιδοφόρο άνοιγμα σε πολύ μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ του εξωτερικού με πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι τώρα, μας ενημέρωσε ο κος Δουλούμης και τόνισε ότι σαν «Ανατολή» προσπαθούν να ισορροπούν την εσωτερική με την εξωτερική αγορά γιατί και οι δύο είναι εξίσου σημαντικές.
Εσωτερική αγορά
Όσον αφορά την εσωτερική αγορά, ο κος Δουλούμης ανέφερε ότι στο εμπόριο δεν μπορεί ο καταναλωτής να πάρει το προϊόν λίγο πιο πάνω από την τιμή που παίρνει ο παραγωγός καθώς υπάρχουν πολλά ενδιάμεσα στάδια τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν. Κάποιες φορές βέβαια η τιμή ξεφεύγει σε σχέση με την τιμή που πουλάει ο παραγωγός αλλά δεν μπορεί να πωληθεί λιγότερο καθώς έτσι είναι φτιαγμένοι οι κανόνες της αγοράς με τον κ. Δουλούμη να τονίζει ότι εάν θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα θα πρέπει να δούμε την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή γενικά.
Κόστος παραγωγής
Για το κόστος παραγωγής σχολίασε ότι «ότι ανεβαίνει σπανίως κατεβαίνει», και η συμβουλή που έδωσε στους παραγωγούς είναι να προσπαθούν πάντα να κρατούν το κόστος της παραγωγής χαμηλά και την παραγωγή ψηλά χωρίς τσιγκουνιές και σπατάλες αλλά με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ισορροπία.
Νερό
Σχετικά με το νερό είπε ότι θέλουμε συχνές βροχοπτώσεις ώστε να μαζεύουμε νερό και να πέφτει η κατανάλωση του φράγματος και σχολίασε ότι κατά καιρούς μιλάμε για λύσεις όπως η αφαλάτωση αλλά η Ιεράπετρα δεν μπορεί να υποστηρίξει το κόστος του 1 ευρώ το κυβικό. Από την άλλη, θεωρεί καλή την λύση των γεωτρήσεων οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει, κατά τη γνώμη του. «Στην Ελλάδα, προσπαθούμε να εφαρμόσουμε κάτι την ώρα που έχουμε το πρόβλημα και μετά το ξεχνάμε», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι όλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης καθώς θα έπρεπε να υπάρχει μία σαφή οδηγία και να μην ξεχνάμε το πρόβλημα με την πρώτη σταγόνα νερού.
Εργάτες Γης
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο θέμα των εργατών γης οι οποίοι είναι σπάνιοι στην Ιεράπετρα και όσοι υπάρχουν πληρώνονται πολύ καλά. Το ευχάριστο είναι ότι έχουν ανοίξει κάποιοι δρόμοι για εργάτες γης. Ωστόσο, η δουλειά του θερμοκηπίου είναι μία ιδιαίτερη δουλειά που χρειάζεται κάποιες ικανότητες γι’ αυτό και ήταν σημαντικό να μην φύγουν οι εργάτες που είχαν την εμπειρία. Το άλλο πρόβλημα που προκύπτει είναι αυτό της στέγασης με τον κ. Δουλούμη να μας ενημερώνει ότι σαν συνεταιρισμός θα προσπαθήσουν να βάλουν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα την δημιουργία οικίσκων για εργάτες γης.
Τέλος, προέβλεψε ότι τα κηπευτικά της Ιεράπετρας θα έχουν καλή τύχη φέτος καθώς τιμολογιακά τα προϊόντα κινούνται σε καλύτερο επίπεδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
-
* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη
* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη
* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού
- Ακολουθήστε μας στο facebook
- Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube