Δίκοπη Ζωή | Η υγεία στην κλίνη του Προκρούστη... και στο Νομό Λασιθίου

1:02 μ.μ. - Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020
01:11 μ.μ. - Πέμ, 26/02/2020
Image: Δίκοπη Ζωή | Η υγεία στην κλίνη του Προκρούστη... και στο Νομό Λασιθίου

Καλεσμένη στην εκπομπή της 26.11.2020 με τον Νίκο Κυφωνίδη η Σταυρούλα Καράμπελα

Η υγεία στην κλίνη του Προκρούστη...και στο Νομό Λασιθίου

Της Σταυρούλας Καράμπελα

Μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λασιθίου

Στέλεχος της ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ

Οι ώρες είναι κρίσιμες και είναι ορατός ο κίνδυνος να πάρει η πανδημία ανεξέλεγκτες διαστάσεις το επόμενο διάστημα. Οι ειδικοί επιστήμονες, οι υγειονομικοί όλο το προηγούμενο οκτάμηνο προειδοποίησαν , κινητοποιήθηκαν για να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας , να αντέξει σε μια μεγαλύτερη πίεση. Το λαϊκό , το ταξικό εργατικό κίνημα δεν έμεινε βουβό πίσω από τις μάσκες , ξεσκέπασε την πολιτική της κυβέρνησης που βρήκε την ευκαιρία να εξοπλίσει ακόμη περισσότερο το αντεργατικό οπλοστάσιο .

Ο λαός έκανε το χρέος του , πήρε τα μέτρα του , υπάκουσε τις εντολές των επιστημόνων γιατί ήξερε από πρώτο χέρι , ότι η δημόσια υγεία είχε υποβαθμιστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια και με τις προσπάθειες των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Το έργο του ξηλώματος της δημόσιας υγείας είναι αποτέλεσμα της κρατικής υποχρηματοδότησης , της λειτουργίας με βάση το κόστος-όφελος, με το πέρασμα τομέων στους εργολάβους, με την ενίσχυση των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων υγείας.

Ποιά είναι η πραγματικότητα που κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και οι επιστήμονες της προσπαθούν να κρύψουν ;

Οι εργαζόμενοι μείνανε άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι έκλεισαν τα μαγαζιά τους, οι μαθητές , οι φοιτητές χάσανε τα μαθήματά τους για να μείνουν υγιείς.

Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την δραστική υποχώρηση των κρουσμάτων για να ετοιμάσει τα νοσοκομεία και τις δομές υγείας για το επόμενο κύμα που οι επιστήμονες προειδοποιούσαν. Δεν δημιούργησε νέες κλινικές για τα κρούσματα covid. Αντίθετα έκλεισε τμήματα των νοσοκομείων για να ανοίξει κρεβάτια covid. Μετέτρεψε τα νοσοκομεία σε νοσοκομεία μιας νόσου. Παράδειγμα τα Νοσοκομεία-ΚΥ Ιεράπετρας και Σητείας που από 76 και 75 κλίνες που έχει το καθένα έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν 24-25 κλίνες για covid άρα δεσμεύουν το 33% των κλινών τους . Το Νοσοκομείο-ΚΥ Νεάπολης έχει 27 κλίνες εκ των οποίων οι 25 είναι για covid σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ . Επί πλέον τα εκκρεμή χειρουργεία στον Άγιο Νικόλαο ήταν 280, στην Ιεράπετρα 97, στην Σητεία 127 στο τέλος του Οκτώβρη.

Τα τεράστια κενά σε γιατρούς παραμένουν και μέρος τους καλύπτεται μ ε προσλήψεις ορισμένου χρόνου δηλ. επικουρικούς . Πολλές από τις προσλήψεις είναι ανανεώσεις συμβάσεων και αν υπολογισθούν οι συνταξιοδοτήσεις , οι απολύσεις , οι μεταθέσεις, το αποτέλεσμα είναι πολύ φτωχό. Η λειτουργία των νοσοκομείων με οριακό αριθμό υγειονομικών έχει σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να κλείσουν τμήματα όταν εργαζόμενοι σε αυτά πρέπει να μπουν σε καραντίνα. Αυτό συνέβη στα ΤΕΠ του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου όπου πάνω από 12 υγειονομικοί θα μπουν σε καραντίνα. Πως θα συνεχίσει την λειτουργία το ΤΕΠ ; Θα αρχίσουν πάλι οι μετακινήσεις προσωπικού αποδυναμώνοντας άλλα τμήματα και βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές ασθενών;

Η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε τα νοσοκομεία με περισσότερες κλίνες ΜΕΘ με το απαραίτητο προσωπικό . Οι κλίνες ΜΕΘ του Αγίου Νικολάου είναι οκτώ , όσες ήταν και τον Μάιο. Σε όλη την Κρήτη οι κλίνες ΜΕΘ αυξήθηκαν από τον Μάιο κατά μία μόνο. Ο υπουργός υγείας σε συνέντευξή του στις 10/11/20 ισχυρίστηκε ότι οι κλίνες ΜΕΘ των δημοσίων μονάδων στην Κρήτη είναι 61 αθροίζοντας και τις ιδιωτικές ΜΕΘ. Ίσως παρασύρθηκε από το ενδιαφέρον που δίνει η κυβέρνησή του για τις ιδιωτικές ΜΕΘ που αντί να τις επιτάξει , τις αποζημιώνει με αυξημένη πληρωμή.

Τα αποσπασματικά μέτρα, τα μπαλώματα, η παντελής έλλειψη σχεδιασμού , οι διαχρονικές ελλείψεις οδήγησαν στο για να ενισχύονται τμήματα νοσοκομείων να αποδυναμώνονται τμήματα άλλων νοσοκομείων, κέντρων υγείας από τις μετακινήσεις προσωπικού.

Στις 10/11/20 ο υπουργός υγείας διαφήμιζε το ενδιαφέρον του για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη Υγείας(Π.Φ.Υ.) με ενίσχυση των Κέντρων Υγείας (Κ.Υ) και των περιφερειακών ιατρείων . Η υποστελέχωση και η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής στα Κ.Υ , περιφερειακά ιατρεία τσακίζει κόκκαλα με μόνη πρόσληψη σε όλο τον νομό Λασιθίου κατά την διάρκεια της πανδημίας , την πρόσληψη 1 γενικού γιατρού επικουρικού στο Νοσοκομείο –ΚΥ Νεάπολης . Στις 12/11/20 άφησε ακάλυπτα τα χωριά αναστέλλοντας την λειτουργία των περιφερειακών ιατρείων μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Πώς ισχυρίζονται ότι ενδιαφέρονται για την ανακοπή της μετάδοσης όταν δεν κάνουν μαζικά τεστ ακόμη και όταν έχουμε κρούσματα; Που είναι οι κινητές μονάδες υγείας (ΚΟΜΥ) που θα είχαμε στο Λασίθι; Οι ΚΟΜΥ θα μπορούσαν άμεσα να διενεργούν τεστ στα σχολεία , σε κλειστές δομές , σε χωριά για να αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά η διασπορά. Από τις 28 κινητές μονάδες υγείας που είχαν ανακοινώσει για την Κρήτη , συστάθηκαν μόνο 20 για Ηράκλειο και Χανιά . Για το Λασίθι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει 8 ΚΟΜΥ αλλά δεν συστάθηκε καμιά . Αλλά ακόμη και εκεί που λειτουργούν ΚΟΜΥ οι εργαζόμενοι σε αυτές προσελήφθησαν με τρίμηνες συμβάσεις και με δυνατότητα ανανέωσης για ένα τρίμηνο παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι η πανδημία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με κρούσμα σε τμήμα του 1ου Δημοτικού του Αγίου Νικολάου όπου αντί να αντιμετωπισθεί με μαζικά τεστ σε μαθητές , εκπαιδευτικούς και γονείς από τις ΚΟΜΥ , αποφασίστηκε το κλείσιμο του τμήματος και παύση μαθημάτων για τους μικρούς μαθητές .Ευτυχώς η τύχη ήταν μαζί τους και δεν είχαμε συνέχεια της διάδοσης από τους μικρούς μαθητές που κατά βάση είναι ασυμπτωματικοί φορείς σε γονείς , παππούδες κλπ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τη τακτική της άνοιξης με το σύνθημα: "θα λογαριαστούμε μετά", ακριβώς για να κρύψει τις δικές του ευθύνες στην κατάσταση που έχουν φθάσει τα νοσοκομεία , η δημόσια υγεία. Τώρα χάνονται ανθρώπινες ζωές από τις τραγικές ελλείψεις στις δημόσιες δομές υγείας, κάποιοι έχουν την ευθύνη δεν θα τους αφήσουμε να συνεχίσουν το έργο τους . Η κατάσταση δεν αλλάζει με υπουργό υγείας κοινής αποδοχής ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ που θα συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε ο καθένας από μόνος του κατά την διάρκεια της διακυβέρνησής του.

Η λύση για τα προβλήματα στην δημόσια υγεία είναι αυτή που προβάλλουν οι υγειονομικοί και ταξικά συνδικάτα με τις κινητοποιήσεις τους.

Τώρα είναι κρίσιμη ώρα για να παρέμβει ο λαός!

Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τα μέτρα που μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές!

Η κυβέρνηση πρέπει εδώ και τώρα:

Να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας , πρόνοιας και να καταργήσει τις συμφωνίες για αγορές πανάκριβων υπηρεσιών .

Να προχωρήσει σε μαζικά δωρεάν τεστ σε κλειστούς πληθυσμούς, σε γηροκομεία, σε εργαζόμενους στα νοσοκομεία, σε μεγάλους εργασιακούς χώρους με επίταξη και των ιδιωτικών εργαστηρίων.

Ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με επιστημονικά κριτήρια και έλεγχος των επαφών με έγκυρα τεστ.

Μαζικές προσλήψεις γιατρών , υγειονομικών, νοσηλευτών, λοιπού προσωπικού και στα 4 νοσοκομεία του Λασιθίου

Αύξηση των κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.

Λειτουργία των κινητών μονάδων υγείας(ΚΟΜΥ) άμεσα στο Λασίθι

Άμεση επαναλειτουργία των περιφερειακών ιατρείων εξασφαλίζοντας την προστασία των γιατρών και των ασθενών.

Ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς.

Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών για την λειτουργία σχολείων σε τάξεις των 15 μαθητών, εξασφάλιση του εξοπλισμού που απαιτείται για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Κανένας εργαζόμενος, άνεργος, αυτοαπασχολούμενος χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα.

Να πάρει πίσω τις αντεργατικές αλλαγές .