Δασικοί Χάρτες: Κάλεσμα της Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας στην διαμαρτυρία της Κυριακής

11:26 π.μ. - Τετάρτη, 7 Απριλίου 2021
11:04 π.μ. - Τετ, 07/26/2021
Image: Δασικοί Χάρτες: Κάλεσμα της Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας στην διαμαρτυρία της Κυριακής

Εκ μέρους της Επιτροπής ο Γιώργος Τομαδάκης στον Ηχώ 99,8

Την ερχόμενη Κυριακή 11 Απριλίου στις 10.00 το πρωί θα γίνει στην Ιεράπετρα η εξ αναβολής διαμαρτυρία για τους δασικούς χάρτες με τη συμμετοχή αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και άλλων φορέων και Συλλόγων του νομού. Στη δράση συμμετέχει μεταξύ άλλων και η Επιτροπή Πολιτικών Ιεράπετρας τα μέλη της οποία θα κάνουν προσυγκέντρωση μπροστά στον χώρο του Λιμεναρχείου, τηρώντας τα μέτρα προστασίας για την πανδημία. Εκ μέρους της Επιτροπής μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Γιώργος Τομαδάκης ο οποίος τόνισε οτι μπορεί να έγιναν κάποιες ανακοινώσεις από πλευράς Υπουργείου ωστόσο αυτές δεν ικανοποιούν καθώς ανάμεσα σε άλλα, δεν γίνεται αναφορά στις αγροτοδασικές εκτάσεις, υπάρχουν ερωτήματα για δασικές εκτάσεις που μπορούν να παραχωρηθούν για ανεμογεννήτριες κλπ. Όπως αναφέρεται άλλωστε σε ανακοίνωση - κάλεσμα από την Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας

"ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται την Κυριακή 11/4/21 στις 10πμ στην Κάτω Παραλία Ιεράπετρας. Προσυγκέντρωση της Επιτροπής Πολιτών στον χώρο μπροστά στο Λιμεναρχείο.

Καλούμε τους πολίτες, φορείς και συλλόγους των χωριών να συμμετέχουν ώστε να ακυρωθεί στην πράξη η προσπάθεια υφαρπαγής της γης μέσω των δασικών χαρτών. Πίσω από αυτήν κρύβεται το σχέδιο λεηλασίας των τόπων μας, από τους κάθε λογής επενδυτές.

Μέσα από αυτούς τους χάρτες, που βγήκαν στη δημοσιότητα, γίνεται ξεκάθαρο, πως στόχος τους είναι να βάλουν χέρι στην περιουσία, που κατέχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι για βιοποριστικούς λόγους, βαφτίζοντας τα πάντα "δασικές εκτάσεις", για να περιέλθουν στην κυριότητα τους και να μπορούν μετά, με όλη τους την άνεση, να τις παραχωρήσουν στα επιχειρηματικά, "επενδυτικά και αναπτυξιακά" συμφέροντα, που περιμένουν στη γωνία, τρίβοντας τα χέρια τους με προσμονή...

Ήδη μια σειρά από νόμοι έχουν προετοιμάσει το έδαφος, για την επερχόμενη λεηλασία κάθε σπιθαμής γης, νερού και αέρα! Βιομηχανικά πάρκα ανεμογεννητριών, τεράστιες εκτάσεις σπαρμένες με φωτοβολταϊκά, παραλίες και πλαγιές που γίνονται προέκταση ξενοδοχείων, γήπεδα γκολφ και υποδομές στη στεριά για τις επικείμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων στα "θαλάσσια οικόπεδα", που έχουν ήδη παραχωρηθεί με νόμο, στις πολυεθνικές του πετρελαίου, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη νέα μακέτα του τόπου.

Σε άλλες χώρες δίνονται κίνητρα ώστε να υπάρχει βιώσιμη διαχείριση του αγροπολιτισμικού τοπίου, να συνδεθεί με καλλιέργειες και με τον εναλλακτικό τουρισμό ώστε να προσθέτει πόρους στις τοπικές κοινωνίες. Όπως έθρεψε τους παππούδες μας σήμερα μπορεί να αξιοποιηθεί με διαφορετικό τρόπο. Ακόμα όμως και αν δεν το κάνουμε στην παρούσα περίοδο οφείλουμε να προστατεύσουμε και να παραδώσουμε τον πλούτο αυτόν στην επόμενη γενιά ώστε, αν θελήσει, να μπορεί να τον διαχειρισθεί.

Από την στιγμή που μία έκταση χαρακτηρισθεί δασική υπερισχύει το τεκμήριο της κυριότητας του Δημοσίου και συνεπάγεται αφάνταστη ταλαιπωρία για τους πολίτες να την διεκδικήσουν. Τό ότι δεν προέβλεψαν τον χαρακτηρισμό των αγροτοδασικών εκτάσεων δείχνει ότι κύριος σκοπός τους είναι η συνολική υφαρπαγή της γης.

Θέλουν το νησί μας να γίνει μια ενεργειακή αποικία, μια μπαταρία για ολόκληρη την Ευρώπη, ένα νησί κρανίου τόπος, όπου τα βουνά θα ‘ναι γεμάτα θεόρατους σβούρους, η ενδοχώρα κατειλημμένη από καθρέφτες που θα συλλέγουν τον ήλιο, οι πεδιάδες με φαραωνικού τύπου αεροδρόμια, οι παραλίες ένα απέραντο ξενοδοχείο και οι θάλασσες εργοτάξιο για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ

Η ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ, ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ".

Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας

Ακούστε εδώ τον κ. Τομαδάκη: