Απαντήσεις στη Βουλή για το ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ στο Λασίθι, ζητάει ο Μ.Συντυχάκης

4:00 μ.μ. - Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024
04:03 μ.μ. - Παρ, 22/00/2024
Image: Απαντήσεις στη Βουλή για το ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ στο Λασίθι, ζητάει ο Μ.Συντυχάκης

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ με θέμα: Για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των Νοσοκομείων, του Κέντρου Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων και του ΕΚΑΒ της Π.Ε. Λασιθίου Κρήτης

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ζητώντας απαντήσεις από τον Υπουργό Υγείας, "για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των Νοσοκομείων, του Κέντρου Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων και του ΕΚΑΒ της Π.Ε. Λασιθίου Κρήτης".

Η ερώτηση

Η δημόσια Υγεία στο Λασίθι, όπως και σε όλη την Ελλάδα, πλησιάζει στην πλήρη κατάρρευση με τα διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα όλων των Κυβερνήσεων, για την εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού της υγείας, τα οποία η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει «απογειώσει». 

Συγκεκριμένα: Τραγική είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, της  Ιεράπετρας, της Σητείας, όπως και στο Νοσοκομείο της Νεάπολης,  λόγω της υποστελέχωσης και των κενών,  όπως αυτά αναλυτικά αναφέρονται  στην με αριθμό: 3397/ 22-02-2024 σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι όχι μόνο να μην καλύπτονται για τους Λασιθιώτες οι λαϊκές ανάγκες στον τομέα της Υγείας, παρά τις δυνατότητες της εποχής, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις οι συνθήκες για ασθενείς και γιατρούς να είναι επικίνδυνες. Επίσης, επώδυνες είναι οι συνέπειες και για τους υγειονομικούς,  με τη διαμόρφωση απαράδεκτων συνθηκών εργασίας.

Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για μέτρα που θα βελτιώσουν την κατάσταση είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Για παράδειγμα η τελευταία προκήρυξη για 18 θέσεις  μονίμων ιατρών για τα νοσοκομεία του Λασιθίου είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν μόλις 7 αιτήσεις, λόγω των απαράδεκτων εργασιακών συνθηκών και αφού δεν προβλέπονται ουσιαστικές αυξήσεις μισθών ούτε στήριξη βασικών οικογενειακών και κοινωνικών αναγκών από το κράτος.  Ακόμη, σε όλα τα Νοσοκομεία του Λασιθίου  συνεχίζονται οι ελλείψεις σε διοικητικό, νοσηλευτικό, τεχνικό  και λοιπό προσωπικό. Ζητήματα ελλείψεων αντιμετωπίζει και το ΕΚΑΒ. Ταυτόχρονα, στην ύπαιθρο της Π.Ε. Λασιθίου τα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ)  υπολειτουργούν  λόγω των αποσπάσεων των γιατρών για την κάλυψη αναγκών των νοσοκομείων  και των κενών θέσεων γιατρών υπαίθρου.

Κυβέρνηση - 7η ΥΠΕ και διοικήσεις των Νοσοκομείων επιδιώκουν αφενός με μπαλώματα και «εντέλλεσθε» να  κλείσουν  τις τεράστιες τρύπες που η πολιτική τους έχει  δημιουργήσει κι αφετέρου με την πολιτική «του διαίρει και βασίλευε» να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για την υγεία και τη ζωή του λαού. Ωστόσο, οι παλλαϊκές κινητοποιήσεις όλου του προηγούμενου χρόνου, σε όλες τις πόλεις του Νομού, καθώς και σε ολόκληρη την Κρήτη, όπως και το παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο για τα Νοσοκομεία και τη δημόσια δωρεάν υγεία που διοργανώνεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου, δείχνουν ότι ο λαός του Λασιθίου δεν ξεγελιέται με τις κενές περιεχομένου κυβερνητικές υποσχέσεις. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τη μαζική ενίσχυση σε προσωπικό των δημόσιων μονάδων Υγείας και του ΕΚΑΒ της ΠΕ Λασιθίου Κρήτης και για τη γενναία χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ο Βουλευτής

Συντυχάκης Μανώλης