Αλαβάνος: Ποια η σχέση Κτηματολόγιο - Δασικοί Χάρτες

11:42 π.μ. - Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021
11:05 π.μ. - Τετ, 26/42/2021
Image: Αλαβάνος: Ποια η σχέση Κτηματολόγιο - Δασικοί Χάρτες

Τι σημαίνει προανάρτηση Κτηματολογίου και πόσο σημαντική είναι

Χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με την προανάρτηση του Κτηματολογίου δίνει μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο υπεύθυνος στο Κτηματολόγιο Λασιθίου κ. Γ. Αλαβάνος. Όπως είπε η προανάρτηση είναι ένα σημαντικό στάδιο επεξεργασίας των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί και των πληροφοριών που έχουν συλλεχθεί ώστε να γίνουν διορθώσεις σε τυχόν λάθη, πριν τη διενέργεια της Ανάρτησης. Οι δικαιούχοι, με χρήση των κωδικών ασφαλείας του taxisnet, έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των δικαιωμάτων των ακινήτων τους, τα οποία δήλωσαν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης. Με τον τρόπο αυτό, οι δικαιούχοι λαμβάνουν γνώση πριν την Ανάρτηση, της καταγραφής των δικαιωμάτων τους και της γεωγραφικής απεικόνισης των ακινήτων τους και εφόσον συμφωνούν με τα στοιχεία αυτά, δε χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια. Στην περίπτωση που δεν συμφωνούν με κάποιο από τα καταγεγραμμένα στοιχεία, έχουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης επανεξέτασης στοιχείων προανάρτησης.

Σχετικά με την ανταπόκριση των Λασιθιωτών στην όλη διαδικασία δηλώσεων στο Κτηματολόγιο είπε ότι είναι σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και σε αυτό συνέβαλε τόσο η ανταπόκριση των πολιτών όσο και η καλή συνεργασία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται, με την Περιφέρεια, τους Δήμους κλπ. Πιο συγκεκριμένα έχουν γίνει πάνω από 150.000 δηλώσεις με 450.000 δικαιώματα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Αλαβάνος

Αναφορικά με τη σχέση Κτηματολόγιο - δασικοί χάρτες είπε ότι αυτή την περίοδο τρέχουν και οι ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες και η προανάρτηση στο Κτηματολόγιο. Οι δασικοί χάρτες δίνουν τον χαρακτηρισμό μιας ιδιοκτησίας, όχι την κυριότητα. Έρχεται όμως η νομοθεσία η οποία με βάση τους χαρακτηρισμούς, επιβάλει σε εκείνους που κάνουν το Κτηματολόγιο να ορίσουν πότε δίνουν στο δημόσιο και πότε στον ιδιώτη μια περιοχή που χαρακτηρίζεται δασική. Κάθε περίπτωση μπορεί να είναι διαφορετική οπότε θα πρέπει να εξεταστεί μεμονωμένα και αναλόγως να πράξει ο ιδιοκτήτης, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αλαβάνος.

Ακούστε εδώ αναλυτικά: