Άκρως ανησυχητική η συνεχής άφιξη μεταναστών στην Κρήτη: 3.680 άτομα ήρθαν σε ένα μόλις χρόνο - Ακόμη μία σύλληψη διακινητή

9:10 π.μ. - Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2024
09:10 π.μ. - Τρί, 08/10/2024
Image: Άκρως ανησυχητική η συνεχής άφιξη μεταναστών στην Κρήτη: 3.680 άτομα ήρθαν σε ένα μόλις χρόνο - Ακόμη μία σύλληψη διακινητή

Αύξηση της τάξεως του 400% των μεταναστευτικών εισροών δείχνουν τα στοιχεία, με τους φορείς να ζητούν από την Πολιτεία να προβεί σε αναγκαίες ενέργειες

Έκρηξη μεταναστευτικών εισροών καταγράφηκε μέσα μόλις σε μια χρονιά, καθώς συνολικά 3.680 μετανάστες έχουν φτάσει στις ακτές της νότιας Κρήτης μέσα στο 2024, όταν το 2023 ο αριθμός αυτός ήταν 798.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες δύο μέρες, μέσα δηλαδή σε ένα 48ωρο, 346 μετανάστες “βγήκαν” στην Κρήτη, με τους λιμενικούς και φορείς του Ηρακλείου να μιλούν για αύξηση της τάξεως του 400%. Παράλληλα, οι Αρχές προχώρησαν και στη σύλληψη 11 διακινητών μέσα μόλις σε λίγα 24ωρα.

Μια νέα “καραβιά” μεταναστών, που έφτασε στα νότια παράλια της Κρήτης, σήμανε συναγερμό στις λιμενικές Αρχές, καθώς τα 26 συνολικά άτομα, που είχαν μόλις αποβιβαστεί από μικρή βάρκα, είχαν εγκλωβιστεί σε απόκρημνα βράχια.

Για την παράνομη μεταφορά της νέας αυτής φουρνιάς μεταναστών, το Λιμενικό έκανε την εξής ανακοίνωση, γνωστοποιώντας ότι ταυτοποιήθηκε ένα άτομο ως ο διακινητής:

«Τις βραδινές ώρες χθες, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές του Ηρακλείου και των Καλών Λιμένων από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για ένα σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή «ΚΟΥΝΕΝΟΙ» δυτικά της παραλίας Μάρτσαλου δήμου Φαιστού. Τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και εντοπίστηκαν είκοσι έξι αλλοδαποί (22 άντρες και 4 ανήλικοι), οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από βραχώδη ακτή από ναυαγοσωστικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Ν/Γ) με την συνδρομή ιδιωτικών σκαφών και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι των Καλών Λιμένων με ασφάλεια. Οι ανωτέρω μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου, με τη συνοδεία στελεχών της οικείας Λιμενικής Αρχής και του Αστυνομικού Τμήματος Φαιστού. Κατά δήλωση τους, οι αλλοδαποί εκκίνησαν τις βραδινές ώρες την 05/10/2024 από ακτές TOBRUK Λιβύης με προορισμό την Ελλάδα, καταβάλλοντας χρηματικά ποσά από 170.000 έως 200.000 ΓΚΙΝΕ Αιγύπτου. Ένας 39χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Αιγύπτου), αναγνωρίστηκε από τους υπόλοιπους ως ο διακινητής τους και συνελήφθη για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/05 “Παράνομη είσοδος στη χώρα”, του άρθρου 25 του Ν. 5038/23 “Διευκόλυνση” και του άρθρου 306 Π.Κ. “Έκθεση”. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου που διενεργεί την προανάκριση, ενώ η λέμβος μεταφοράς βυθίστηκε».

Η νέα καραβιά μεταναστών και συγκεκριμένα τα 26 άτομα που είχαν ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης έφτασαν τη νύχτα της Κυριακής στα νότια παράλια του Ηρακλείου. Καταφέρνοντας να αποβιβαστούν από τη μικρή βάρκα στην οποία βρίσκονταν για ώρες, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα απόκρημνα βράχια, με την παρουσία τους στο σημείο να σημαίνει συναγερμό στις Αρχές.

Λιμενικοί που έφτασαν άμεσα στο σημείο κατάφεραν να τους μεταφέρουν με σκάφη στη στεριά, ενώ νωρίς το μεσημέρι μεταφέρθηκαν στο Ηράκλειο, στον χώρο φιλοξενίας στις πρώην εγκαταστάσεις του ΚΤΕΛ, όπου θα παραμείνουν προσωρινά.

Τα 26 αυτά άτομα ήταν το όγδοο μέσα σε ένα 48ωρο περιστατικό στην Κρήτη. Μόνο στα Χανιά τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν φτάσει σε πέντε διαφορετικά περιστατικά 228 μετανάστες και στο Ηράκλειο, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, 118 άνθρωποι.

Συνολικά μέσα σε 48 ώρες 346 άτομα, αριθμός που ξεπερνάει τα 400% αύξηση σε σχέση με το 2023. Η ανησυχητική αυτή αύξηση, η οποία δεν έχει, όπως τόνισαν λιμενικοί, συνοδευτεί από την αντίστοιχη στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο πλέον εμφανίζει σημάδια εξάντλησης, και καθαρά θέμα τύχης θεωρείται ότι δεν έχει σημειωθεί κάποιο ατύχημα.

«Ήταν μπορώ να πω ένα πάρα πολύ δύσκολο περιστατικό. Η επιχείρηση έγινε σε μια δύσβατη περιοχή, με αρκετούς μετανάστες να έχουν βγει στα βράχια. Οι λιμενικές Αρχές επιχείρησαν νότια της Κρήτης για τη διάσωση αυτών των ανθρώπων», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης, Γιώργος Σφακιανάκης, για τις προσπάθειες που κατέβαλλε το Σώμα και σε αυτήν την προσπάθεια προκειμένου να εντοπιστούν και να σωθούν και αυτοί οι μετανάστες.

Τι ζητούν οι λιμενικοί

Να σημειωθεί πως πλέον, στις υποθέσεις εντοπισμού και μεταφοράς μεταναστών, κατόπιν σχετικής απόφασης το βάρος και την ευθύνη της όλης διαδικασίας αναλαμβάνει η Λιμενική Υπηρεσία και οι λιγοστοί και εξαντλημένοι πλέον άνδρες αυτής, οι οποίοι καλούν άμεσα την Πολιτεία να μεριμνήσει, από τη μια για ενδυνάμωση των λιμενικών Αρχών και από την άλλη για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας, που παρά τις επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις δεν έχουν προχωρήσει.

Έτσι, παρά την αύξηση των περιστατικών και όλων των υπόλοιπων επιχειρήσεων που χρειάζεται να φέρουν εις πέρας καθημερινά, καλούνται να εκτελούν και όλο το έργο της μεταφοράς των μεταναστών, με τον πρόεδρο των λιμενικών να ξεκαθαρίζει ότι, πέρα από την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, κομβικής σημασίας ζητούμενο είναι η επανίδρυση του λιμενικού σταθμού στο Καστρί της Βιάννου.

«Όπως παρατηρούμε βάσει των στοιχείων, έχουμε τεράστια αύξηση μεταναστών. Παρ’ όλα αυτά, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ενίσχυση σε προσωπικό. Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος έχουν εξαντληθεί. Πρέπει οι αρμόδιοι να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα, διότι τα στοιχεία τρομάζουν. Οι λιμενικές Αρχές πρέπει να ενισχυθούν και αυτό είναι πιο αναγκαίο από ποτέ», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Στέλιος Βοργιάς, υπό το βάρος αυτής της πρωτοφανούς αύξησης του αριθμού μεταναστών που φτάνουν στην Κρήτη, ζήτησε από την Πολιτεία, εκτός από τα λόγια και τις δεσμεύσεις, να προχωρήσει και σε έργα, καθώς, όπως υπογράμμισε, όλο το βάρος έχει πέσει σε Δήμους και Περιφέρεια, δίχως καμία στήριξη. Σε δήλωσή του σχετικά με το θέμα, ο κ. Βοργιάς είπε συγκεκριμένα, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στην Πολιτεία, πως «η αύξηση των μεταναστών στο νησί μας ανησυχεί, καθώς δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο και παρ’ όλα αυτά, αυτή τη στιγμή θέτονται μόνο ευθύνες και όχι πόροι».

Χειροπέδες σε εννέα διακινητές για τις τρεις “καραβιές”

Συνολικά 123 μετανάστες εντοπίστηκαν σε τρεις διαφορετικές επιχειρήσεις διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου, κατά τη διάρκεια των ημερών Παρασκευή 4 και Σάββατο 5 Οκτωβρίου, με τις Αρχές να προχωρούν στη σύλληψη εννέα διακινητών. Αναλυτικότερα, συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 20 και 18 και 18 ετών, μετά τον εντοπισμό 42 αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή 25 ν.μ. νότια της Γαύδου τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 04/10/2024.

Οι διακινητές μετέφεραν τους αλλοδαπούς από το Τομπρούκ της Λιβύης στην Ελλάδα έναντι ποσού 6.000 έως 8.000 δολαρίων ΗΠΑ. Κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, έκθεση σε κίνδυνο και συναυτουργία, σύμφωνα με τον Κώδικα Μετανάστευσης. Κατασχέθηκαν δύο συσκευές κινητής τηλεφωνίας και το πλοίο που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά. Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων ερευνά περαιτέρω την υπόθεση για τυχόν συνεργασία με άλλα κυκλώματα.

26 μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή “Λακκούδι”

Μία μέρα μετά, τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 05/10/2024, συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 22 και 25, 25 ετών, μετά τον εντοπισμό 26 αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή “Λακκούδι” της Γαύδου. Οι διακινητές μετέφεραν τους αλλοδαπούς έναντι ποσού 2.700 έως 3.300 δολαρίων ΗΠΑ από το Τομπρούκ της Λιβύης στην Ελλάδα. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για παραβίαση του Κώδικα Μετανάστευσης, παράνομη είσοδο στη χώρα, έκθεση και συναυτουργία. Κατασχέθηκαν τρεις συσκευές κινητής τηλεφωνίας, το σκάφος και μία εξωλέμβια μηχανή, που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά. Η υπόθεση ερευνάται περαιτέρω από τις Αρχές.

55 μετανάστες νότια της Γαύδου

Τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 05/10/2024 συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 32, 22 και 24 ετών, μετά τον εντοπισμό 55 αλλοδαπών νότια της Γαύδου. Οι διακινητές μετέφεραν τους αλλοδαπούς από το Τομπρούκ της Λιβύης στην Ελλάδα έναντι ποσού 3.000 έως 3.200 δολαρίων ΗΠΑ. Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν περιλαμβάνουν παράνομη είσοδο στη χώρα, έκθεση σε κίνδυνο και συναυτουργία. Κατασχέθηκαν δύο συσκευές κινητής τηλεφωνίας, το σκάφος μεταφοράς των αλλοδαπών και δύο εξωλέμβιοι κινητήρες. Οι Αρχές διερευνούν ενδεχόμενη συνεργασία των διακινητών με άλλα κυκλώματα.

Συνελήφθησαν οι διακινητές 52 μεταναστών στους Καλούς Λιμένες

Δύο αλλοδαποί, ηλικίας 41 και 17 ετών, συνελήφθησαν μετά από αναγνώριση από τους υπόλοιπους επιβαίνοντες ως οι διακινητές τους. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, διευκόλυνση διακίνησης, συναυτουργία, έκθεση σε κίνδυνο και σύσταση συμμορίας, βάσει των άρθρων 83 του Ν. 3386/05, 25 του Ν. 5038/23 και 45, 306 και 187 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν μετά από επιχείρηση διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή 50 ναυτικά μίλια νότια των Καλών Λιμένων Κρήτης. Στο σημείο, 52 αλλοδαποί (38 άνδρες και 14 ανήλικοι) περισυλλέχθηκαν με τη συνδρομή δεξαμενόπλοιου σημαίας Λιβερίας και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στον όρμο Καλών Λιμένων.

Οι επιβαίνοντες δήλωσαν ότι είχαν ξεκινήσει από τις ακτές του Τομπρούκ της Λιβύης, πληρώνοντας 3.000 έως 3.400 ευρώ για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα. Η προανάκριση συνεχίζεται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, το οποίο κατέσχεσε τις δύο εξωλέμβιες μηχανές του σκάφους, το οποίο καταστράφηκε.

neakriti.gr