Χ. Χατζημαρκάκη: Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Ιεράπετρας

08.11.2018 13:42

Βελτιώθηκε η πιστοληπτική ικανότητα – Ο Δήμος Ιεράπετρας δεν είναι ένας υπερχρεωμένος δήμος

Ο ισολογισμός 2017 του δήμου Ιεράπετρας συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιεράπετρας. Η αρμόδια αντιδήμαρχος μίλησε στον Ηχώ 99,8 αναλύοντας βασικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του δήμου. Το καθαρό αποτέλεσμα χρήσης ήταν ζημία για τον Δήμο Ιεράπετρας. Η ζημιά αποτιμήθηκε περίπου στις 300.000 ευρώ και δεν θεωρείται ως μεγάλη ζημιά για έναν Δήμο. Το ποσό αυτό έχει να κάνει με την εκκαθάριση της ΔΕΥΑ Μακρύ Γιαλού.
 
Βελτιώθηκε η πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου
 
Σε ότι δε αφορά τα έσοδα του δήμου αυτά προέρχονται από τη ΣΑΤΑ, τα ανταποδοτικά τέλη, την αξιοποίηση προγραμμάτων. Το ταμείο του δήμου βελτιώθηκε κατά 380.000 ευρώ περίπου . Πιο αναλυτικά το ταμείο του δήμου στις 31/12/2016 ήταν 2.100.000 ευρώ και στις 31/12/2017 ήταν 2.498.000 ευρώ. Αυτό προέκυψε  μέσα από δουλειά της υπηρεσίας από την οποία στάλθηκαν σχεδόν 3.500 ειδοποιήσεις σε πολίτες που είχαν οφειλές προς τον δήμο με ένα μεγάλο μέρος αυτών να ανταποκρίνονται. Ο Δήμος Ιεράπετρας με ασφάλεια πλέον έχει βελτιώσει την πιστοληπτική του ικανότητα σε βαθμό τέτοιο ώστε να μπορεί να δανειστεί ποσό της τάξης του 1.800.000 ευρώ. Καλύπτει τις υποχρεώσεις του και δεν είναι ένας υπερχρεωμένος δήμος. Το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων είναι περίπου στα 4.000.000 ευρώ τα οποία εξυπηρετούνται κανονικά. 
 
Παλαιότερες δικαστικές αποφάσεις επιβαρύνουν το δημοτικό ταμείο
 
Τα απρόβλεπτα έξοδα του δήμου είναι οι δικαστικές αποφάσεις παλαιότερων ετών. Η πρόβλεψη για το επόμενο διάστημα είναι στο 1.000.000 ευρώ ανάλογα με το πόσες αποφάσεις τελεσιδικήσουν. Το 2017 αλλά κυρίως το  2018  οι πληρωμές για τις δικαστικές αποφάσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο αφού φέτος πληρώθηκαν 300.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά που επιβαρύνονται και με πολλούς τόκους θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί για έργα στον δήμο.
 
Οι απαιτήσεις της Κτηματικής Υπηρεσίας
 
Επιπλέον ένα άλλο θέμα που απασχολεί την υπηρεσία έχει να κάνει με την απαίτηση της Κτηματικής υπηρεσίας από τον Δήμο για τα καταστήματα της παραλίας ύψους 389.000 ευρώ. Το θέμα αφορά και τους καταστηματάρχες από τους οποίους η Κτηματική έχει ανάλογες απαιτήσεις. Μάλιστα εχθες έγινε ένα δικαστήριο για ένα από τα καταστήματα , ο δήμος παρέστη μέσω της νομικής υπηρεσίας. Η άποψη του δήμου είναι ξεκάθαρη. Οι καταστηματάρχες δεν φταίνε , έρχονταν να πληρώσουν στο ταμείο του δήμου μέχρι το 2014 έχοντας την αίσθηση ότι γίνεται κάτι νόμιμο και όχι ότι μετά από κάποια χρόνια θα  οφείλουν και σε μια άλλη υπηρεσία του δημοσίου. Οι αποφάσεις για αυτές τις υποθέσεις δεν έχουν εκδοθεί. Η υπηρεσία του δήμου υποστηρίζει ότι   αφού τα χρήματα εισπράχθηκαν από τον δήμο , να αποδοθούν στην Κτηματική Υπηρεσία , αλλά να αποδοθούν τα ποσά που εισπράχθηκαν και όχι τα υπερδιπλάσια όπως ζητείται. Δεν θα κρίνω παλαιότερες πολιτικές αποφάσεις ή  αποφάσεις παλαιότερων  δημοτικών συμβουλίων, υπήρχαν όμως και με αυτές πλήρωνε ο κόσμος, σημείωσε η κα Χατζημαρκάκη.  
 
Αφαίρεση υδρομέτρων
 
Καταλήγοντας η αντιδήμαρχος ανέφερε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουν σε μέτρα για όσους οφείλουν λογαριασμούς στην ύδρευση ακόμη και με αφαίρεση υδρομέτρων. Εως τον Αύγουστο ο δήμος Ιεράπετρας ήταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ανεμοθύελλας στις αρχές του χρόνου , η περίοδος αυτή έληξε οπότε ξεπαγώνουν και οι τέτοιου είδους διαδικασίες.  Κάλεσε τον κόσμο να ανταποκριθεί και να  πληρώσει τις οφειλές του ή να τις ρυθμίσει σε 12 δόσεις όπως του  δίνεται   η δυνατότητα μετά από συνεννόηση με την υπηρεσία.
 
 

Ακολουθεί συνέντευξη κας Χατζημαρκάκη: