«Υβρίδια Ελλάς»: Τα αξιόπιστα υβρίδια που προτείνει η εταιρία- Νέος πειραματικός σταθμός στην Ιεράπετρα

5:43 μ.μ. - Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024
05:09 μ.μ. - Τετ, 11/43/2024
Image: «Υβρίδια Ελλάς»: Τα αξιόπιστα υβρίδια που προτείνει η εταιρία- Νέος πειραματικός σταθμός στην Ιεράπετρα

Στο στούντιο του Ηχώ 99,8 φιλοξενήθηκαν ο κ. Θοδωρής Ξανθόπουλος, Γενικός Διευθυντής της «Υβρίδια Ελλάς», και ο κ. Μάρκος Αγιαννιωτάκης, γεωπόνος της εταιρίας

Στο στούντιο του Ηχώ 99,8 φιλοξενήθηκαν ο κ. Θοδωρής Ξανθόπουλος, Γενικός Διευθυντής της «Υβρίδια Ελλάς», και ο κ. Μάρκος Αγιαννιωτάκης, τοπικός γεωπόνος της εταιρίας όπου μας παρουσίασαν τα υβρίδια που προτείνει η εταιρία για την νέα καλλιεργητική σεζόν μετά από χρόνια πειραματισμού και έρευνας, δίνοντας έμφαση στο κομμάτι της καστανής ρυτίδωσης η οποία απασχολεί ιδιαίτερα τους παραγωγούς τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας ένα νέο υβρίδιο τομάτας το οποίο φαίνεται να δίνει λύση.

Ξεκινώντας την συζήτηση, ο κ. Ξανθόπουλος έκανε μία μικρή αναφορά στην ιστορία της εταιρίας «Υβρίδια Ελλάς». Όπως είπε, η «Υβρίδια Ελλάς» είναι μια παραδοσιακή εταιρεία για την ελληνική αγορά η οποία δραστηριοποιείται από το 1981. Αρχικά, ξεκίνησε σαν μία κοινή επιχείρηση με μία Ολλανδική εταιρεία σπόρων η οποία ήταν η πρώτη εταιρία που δημιούργησε υβρίδιο τομάτας. Εκείνο το αρχικό διάστημα ήρθαν υβρίδια τα οποία επηρέασαν και άλλαξαν τον τρόπο καλλιέργειας στην Κρήτη βοηθώντας εξαιρετικά στην ανάπτυξη της θερμοκηπιακής καλλιέργειας. Στο ενδιάμεσο, η εταιρία έχει περάσει από διάφορες φάσεις αλλαγών, με μία από αυτές να είναι η διακοπή της αρχικής κοινής επιχείρησης και η δημιουργία της «Hybrids Hellas». Ο σπόρος ήταν το βασικό αντικείμενο της εταιρείας μέχρι και το 2000, όταν εξαγοράστηκε από τον πολυεθνικό όμιλο Agrimatco όπου και αναπτύχθηκαν τα αντικείμενα στα οποία δραστηριοποιείται σήμερα η εταιρία. Ωστόσο, παρόλες τις αλλαγές, το DNA της εταιρίας εξακολουθεί να είναι ο σπόρος του κηπευτικού. Αυτή τη στιγμή, η «Hybrids Hellas» εξακολουθεί να είναι ο βασικός διανομέας της Bayer στην Ελλάδα, διανέμοντας οτιδήποτε έχει να κάνει με θερμοκηπιακή αλλά και υπαίθρια καλλιέργεια.

Υβρίδια ντομάτας και καστανή ρυτίδωση

Συνεχίζοντας, ο κ. Ξανθόπουλος δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην κλιματική αλλαγή και στο φαινόμενο της λειψυδρίας τα οποία κάνουν τις συνθήκες της καλλιέργειας ακόμα πιο δύσκολες προβληματίζοντας τόσο τους παραγωγούς όσο και τις εταιρείες. Ωστόσο, πέρα από την κλιματική αλλαγή, υπάρχουν και πολλές άλλες προκλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί η «Hybrids Hellas» καθώς οι δυσκολίες που έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν στις καλλιέργειες είναι όλο και πιο συχνές. Η πιο πρόσφατη πρόκληση είναι αυτή της καστανής ρυτίδωσης η οποία ξεκίνησε κάπου στη Μέση Ανατολή και έχει επεκταθεί σε διάφορες άλλες αγορές όπως το Μαρόκο, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Ελλάδα δημιουργώντας έντονα προβλήματα τα τελευταία δύο χρόνια. Η Ελλάδα είναι μία ιδιαίτερη αγορά καθώς τα υβρίδια που δημιουργούνται εδώ δεν προσομοιάζουν με αυτά που καλλιεργούνται σε άλλες χώρες. Στην ελληνική αγορά τρώμε τις Beef, τις μεγαλόκαρπες, νόστιμες ντομάτες, ωστόσο, αυτός δεν είναι ο βασικός τύπος ντομάτας για τις μεγάλες αγορές όπως είναι η Ισπανία και η Ιταλία. Οπότε, το να μπορέσει η εταιρία να συνδυάσει όλα αυτά τα καινούρια χαρακτηριστικά που χρειάζονται σε ανθεκτικότητες και ταυτόχρονα να διατηρήσει τις προδιαγραφές του προϊόντος που απαιτεί η ελληνική αγορά δεν είναι πλέον πάρα πολύ εύκολο. Εδώ έρχεται η συνεργασία της «Υβρίδια Ελλάς» με μία μεγάλη εταιρία που ο κ. Ξανθόπουλος θεωρεί ότι στο γενετικό κομμάτι μπορεί να είναι μακράν πρωτοπόρα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πολυεθνική έτσι ώστε με την βοήθειά της να βρουν τι ακριβώς ταιριάζει στην ελληνική αγορά. Τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, η «Υβρίδια Ελλάς», έχει δουλέψει εντατικά πάνω σε αυτό το κομμάτι και έχει δημιουργήσει μία γκάμα από προϊόντα τα οποία καλύπτουν όλες τις ανάγκες με την καστανή ρυτίδωση να είναι μία από αυτές.

Σε αυτό το σημείο, το λόγο πήρε ο κ. Αγιαννιωτάκης ο οποίος είπε ότι ο κόσμος φαίνεται να είναι λίγος μπερδεμένος όσων αφορά το κομμάτι της καστανής ρυτίδωσης. Τα υβρίδια που έχουν βγει μέχρι στιγμής δεν έχουν καλύψει τις ανάγκες των παραγωγών και των καταναλωτών εκατό τοις εκατό οπότε ο κόσμος είναι αρκετά σκεπτικός με πολλούς παραγωγούς να μην έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα κάνουν και να μην έχουν παραγγείλει φυτά εξαιτίας αυτού. Εδώ έρχεται η «Υβρίδια Ελλάς» με τις προτάσεις που έχει στις ντομάτες με ανοχή στην καστανή ρυτίδωση να δώσει λύσεις που δεν είχαν δοθεί μέχρι στιγμής και να πάει τον παραγωγό ένα βήμα παραπέρα.

Αν και η τεχνολογία έχει προχωρήσει, και γενικότερα έχουν καταφέρει να βάζουν μέσω γενετισμού αντοχές ή ανοχές στα υβρίδια σχετικά γρήγορα, εξακολουθεί να χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα στο να βρεθεί ένα προϊόν το οποίο να τηρεί τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ανάγκες της αγοράς, συμπλήρωσε ο κ. Ξανθόπουλος. Η αντοχή ή ανοχή εξαρτάται και από την πίεση που έχεις από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης. Εάν η πίεση είναι μικρή, μία μεσαία ή και χαμηλή ανοχή μπορεί να είναι αρκετή. Εάν το πρόβλημα αρχίζει και μεγαλώνει, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει υψηλότερη ανοχή από τα υβρίδια. Στην πορεία λοιπόν της εξέλιξης και του γενετισμού, αρχικά μπορεί να υπάρχουν κάποια υβρίδια τα οποία έχουν χαμηλή ή μέση αντοχή και σιγά σιγά αυτό εξελίσσεται.

Αυτή τη στιγμή, η «Υβρίδια Ελλάς» έχει δύο υβρίδια για την Beef ντομάτα με υψηλή ανοχή στην καστανή ρυτίδωση, ένα για την χειμωνιάτικη και ένα για την καλοκαιρινή καλλιέργεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εμφανιστούν κάποια προβλήματα, αλλά θα είναι τόσο περιορισμένα που δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην καλλιέργεια. Ανάλογα με την πίεση που θα υπάρχει, μπορεί να μην εμφανιστεί τίποτα ή μπορεί να εμφανιστούν λίγα φυτά με πρόβλημα αλλά συνολικά η καλλιέργεια δεν θα εμφανίσει τόσο μεγάλο πρόβλημα ώστε να μην μπορεί να έχει παραγωγή. Εδώ ακριβώς έρχεται η λύση με τα συγκεκριμένα υβρίδια.

Η εταιρία πειραματίζεται πάνω στην συγκεκριμένη ντομάτα εδώ και τέσσερα χρόνια, συνέχισε ο κ. Αγιαννιωτάκης. Αυτά τα τέσσερα χρόνια, έχει δοκιμαστεί σε όλες τις συνθήκες, σε χωράφια που πριν είχαν δεχτεί υψηλή πίεση και μέσα σε καλλιέργειες που είχαν πρόβλημα με τα αποτελέσματα να είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά. Γι’ αυτό και η εταιρία αποφάσισε να προχωρήσει με αυτό το υβρίδιο καθώς πέρα από την παραγωγή, την ποιότητα, την διατηρησιμότητα του καρπού και όλα τα απαραίτητα εξωτερικά χαρακτηριστικά, είχε και πάρα πολύ καλή ανοχή στην καστανή ρυτίδωση. Ήταν λοιπόν όλα θετικά ώστε η εταιρεία να προχωρήσει με το συγκεκριμένο υβρίδιο. Οπότε, εάν ένα χωράφι είχε προσβληθεί την προηγούμενη χρονιά από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης, το υβρίδιο “Tomahawk” είναι το κατάλληλο. Αυτό που έχει καταφέρει η εταιρία μέσω του “Tomahawk” είναι ότι φέρνει λύση στο κομμάτι της υψηλής ανοχής στην καστανή ρυτίδωση ενώ την ίδια στιγμή είναι ένα υβρίδιο το οποίο έχει πολύ υψηλό δυναμικό παραγωγής και που μπορεί να ανεβάζει τα στάνταρ σε σχέση με τις ντομάτες που καλλιεργούνται ήδη. Έχει δηλαδή και υψηλή ανοχή και μεγάλη παραγωγή, πληρώντας ταυτόχρονα όλες τις προϋποθέσεις της ελληνικής αγοράς. Επίσης, η συγκεκριμένη ντομάτα είναι ανθεκτική στο κρύο και είναι κατάλληλη για την χειμερινή καλλιέργεια της Ιεράπετρας. Είναι δυνατό φυτό και ταυτόχρονα μπορεί να δώσει μεγάλη παραγωγή σχετικά εύκολα χωρίς ιδιαίτερη διαχείριση στη καλλιέργεια του.

H Bayer έχει εστιάσει πλέον στην Ελλάδα, παρόλο το μικρό μέγεθος σε σχέση με κάποιες άλλες αγορές, είπε ο κ. Ξανθόπουλος, και πιστεύει ότι με την “Tomahawk” έχουν φέρει ένα υλικό το οποίο μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του παραγωγού ο οποίος χρειάζεται αυτή την ασφάλεια απέναντι στην καστανή ρυτίδωση αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται να διατηρήσει το δυναμικό της παραγωγής του. Πέρα από την καστανή ρυτίδωση υπάρχουν και πολλά άλλα που πρέπει να αντιμετωπίσει. Το κόστος της καλλιέργειας έχει ανέβει τόσο πολύ, που το να έχεις ένα υψηλό δυναμικό παραγωγής δίνει μία πολύ μεγάλη ασφάλεια κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Η τιμή μπορεί να είναι ψηλά, μπορεί όμως και να είναι χαμηλά οπότε η μεγάλη παραγωγή προσφέρει πάντα μία ασφάλεια ώστε να μπορέσει ο παραγωγός να ανταπεξέλθει σε αυτές τις συνθήκες. Οι προκλήσεις για τον παραγωγό είναι συνεχόμενες, η καστανή ρυτίδωση είναι μία καινούρια πρόκληση ωστόσο αφού την μάθαμε, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. H «Υβρίδια Ελλάς» θεωρεί ότι έχει και φέρνει μία λύση στο πρόβλημα της καστανής ρυτίδωσης και περιμένει την επόμενη πρόκληση.

Πέρα από τις ντομάτες με υψηλή ανοχή στην καστανή ρυτίδωση, υπάρχουν και άλλες ντομάτες στο portfolio της εταιρείας οι οποίες είναι εύκολες στη διαχείριση, είπε ο κ. Αγιαννιωτάκης. Μπορεί να μην έχουν την αντοχή στην καστανή ρυτίδωση, αλλά είναι παραγωγικές και εύκολες στη καλλιέργεια. Η «Aethra» είναι μία τέτοια ντομάτα, η οποία είναι γνωστή στον παραγωγό καθώς την έχει καλλιεργήσει και κατέχει ένα αρκετά καλό μερίδιο στην αγορά προσφέροντας μια λύση για όσους δεν προβληματίζει, προς το παρόν, η καστανή ρυτίδωση.

Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά που περιμένει κανείς να έχει η Beef ντομάτα, πέρα από την ανοχή στην καστανή ρυτίδωση, είναι αυτή η σχετική αντοχή στο κρύο και στις συνθήκες μικρότερης ηλιοφάνειας για τη χειμωνιάτικη ντομάτα και για την καλοκαιρινή ντομάτα, η αντοχή στη ζέστη. Η εταιρία έχει τέσσερα υβρίδια, τα δύο συμβατικά, δηλαδή την “Aethra” για το χειμώνα και την “Mazinger” για το καλοκαίρι, η οποία έχει πολύ καλή συμπεριφορά στη ζέστη και τις ακραίες συνθήκες που αναπτύσσονται το καλοκαίρι. Στο κομμάτι των ντοματών με ανοχή στην καστανή ρυτίδωση, για τον χειμώνα έχουν την “Tomahawk” και για το καλοκαίρι έχουν ένα νέο υλικό, το 5912 που έχει επίσης πολύ υψηλή ανοχή στη ζέστη. Έτσι, η εταιρία καλύπτει όλες τις ανάγκες για όλες τις καλλιέργειες μέσα στην χρονιά για την Beef ντομάτα.  Στην συνέχεια, ο κ. Αγιαννιωτάκης μίλησε για το νέο υλικό που έχει η εταιρία στο βελανίδι, το «Cikito». Το τοματίνι αυτό είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο υλικό, όπως έχει δείξει από τα πειράματα που έχουν γίνει σε παραγωγούς που το έχουν καλλιεργήσει. Κρατάει το σχήμα του καθ΄ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας, κάτι που είναι βασικό, καθώς πολλά βελανίδια μέσα στο χειμώνα παρουσιάζουν το πρόβλημα του να αλλάζει το σχήμα τους κάνοντας τα έτσι μη εμπορικά με αποτέλεσμα να χάνουν την αξία τους και να πωλούνται φθηνότερα. Επιπλέον, έχει καλό πακέτο αντοχών και έχει δοκιμαστεί τόσο στο κρύο όσο και στη ζέστη άρα μπορεί να φυτευτεί όλο χρόνο. Ταυτόχρονα, έχει αρκετά υψηλά brix άρα είναι ένα πολύ νόστιμο βελανίδι και η εταιρία θεωρεί αυτό το προϊόν καινοτόμο και ωραίο για τον παραγωγό.

Πειραματικός σταθμός της «Υβρίδια Ελλάς» στην Ιεράπετρα

Μετά από την συνεργασία της εταιρείας με την Bayer, η οποία έχει πλούσιο χαρτοφυλάκιο, άρα πολύ υλικό το οποίο μπορεί η εταιρία να δοκιμάσει, θα δημιουργηθεί ένας πειραματικός σταθμός στην Ιεράπετρα, ο οποίος θα είναι προσβάσιμος στους παραγωγούς δημιουργώντας επί της ουσίας ένα κέντρο καλλιέργειας στην Ιεράπετρα το οποίο θα μπορεί να επισκέπτεται ο παραγωγός, να βλέπει, να συζητάει για τα προβλήματά του και να δίνονται λύσεις για κάποια προβλήματα μέσα στο χωράφι. Η «Υβρίδια Ελλάς» δεν είναι μόνο μία εταιρία σπόρων αλλά ασχολείται και με φάρμακα και λιπάσματα και μπορεί να δώσει ολοκληρωμένες λύσεις. Μπορεί λοιπόν ο παραγωγός που θα επισκεφθεί τον πειραματικό σταθμό να βρει λύσεις για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει η καλλιέργειά του ξεκινώντας από το υβρίδιο μέχρι και τα ειδικά σκευάσματα που μπορεί να χρειαστεί κατά την διάρκειά της.

Μέσω των αλλαγών στην ΕΕ φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία τάση στο να μειωθούν οι δραστικές που εφαρμόζονται στην γεωργία και αυτό προσθέτει μία επιπλέον δυσκολία στις καλλιέργειες, ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος. Ταυτόχρονα, αυτό έχει κινητοποιήσει τις εταιρίες ώστε να μπορέσουν να βρουν εναλλακτικές λύσεις οι οποίες θα είναι πιο ασφαλείς για την καλλιέργεια, όπως οι βιοδιαγέρτες και άλλα προϊόντα. Η «Υβρίδια Ελλάς» προσπαθεί να είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, να φέρει και να δοκιμάσει γρήγορα αυτά τα προϊόντα. Οπότε, στον πειραματικό σταθμό της Ιεράπετρας, πέρα από τα υβρίδια, θα φέρουν και θα δοκιμάσουν όλα τα καινούρια προϊόντα ώστε να τα δουν στην πράξη, πριν τα βγάλουν στην αγορά. Ο κ. Αγιαννωτάκης μας ενημέρωσε σε αυτό το σημείο ότι ο πειραματικός σταθμός λειτουργεί ήδη αφού έχουν φυτευτεί τα αγγούρια και σε λίγες μέρες θα φυτευτούν οι ντομάτες και αποτελείται από δύο θερμοκήπια. Όταν περάσουν οι πρώτες δύσκολες μέρες και φτάσει η περίοδος που ο κόσμος θα μπορεί να το επισκεφτεί, θα περιμένουν με μεγάλη χαρά τους παραγωγούς ώστε να τον δουν και να συζητήσουν τα προβλήματα και τις αγωνίες τους.

Υπάρχουν και άλλα προϊόντα τα οποία αρχίζουν να αποκτούν σιγά σιγά μία δυναμική, όπως για παράδειγμα το βελανίδι, το οποίο δεν περίμενε κανείς πριν από κάποια χρόνια ότι θα αποκτήσει τέτοια δυναμική, ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος. Επίσης, υπάρχουν κερασοντομάτες, ντομάτες τσαμπί και διάφορες ντομάτες τέτοιου είδους που ταιριάζουν στις κλιματικές συνθήκες της ελληνικής αγοράς. Αυτό που πρέπει τώρα να δούμε είναι η δυναμική της καλλιέργειας, δηλαδή πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει για αυτά τα προϊόντα. Ο πειραματικός σταθμός της εταιρίας θα βοηθήσει πάνω σε αυτό έτσι ώστε να παρουσιαστούν πρώτα αυτά τα υβρίδια στους παραγωγούς και τους εμπόρους και στην συνέχεια να δουν τι θα μπορούσαν να προωθήσουν στην αγορά ώστε σιγά σιγά να τα αναπτύξουν. Το τελευταίο διάστημα γίνεται επίσης προσπάθεια, όσων αφορά την ντομάτα, για να αναπτύξουν τα υποκείμενα τα οποία αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην καλλιέργεια. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να μην έχει δοθεί μεγάλη βάση στο τι υποκείμενο θα χρησιμοποιήσουμε όμως δεν έχουν όλα τα υβρίδια την ίδια ανάγκη για υποκείμενο. Η «Υβρίδια Ελλάς» έχει αναπτύξει αυτή τη στιγμή μια σειρά από έξι υποκείμενα που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες. Τα υποκείμενα έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά, το ένα είναι η δύναμη που μπορούν να δώσουν, οπότε για ένα αδύναμο εμβόλιο θα πρέπει να έχουμε ένα δυνατό υποκείμενο και το ανάποδο, και το άλλο είναι η διάρκεια της καλλιέργειας. Αν πάμε για καλλιέργεια μεγάλου κύκλου θα πρέπει να έχουμε άλλο υποκείμενο και εάν πάμε για πιο μικρού κύκλου καλλιέργεια άλλο υποκείμενο. Οπότε, λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψιν, το τι θα επιλέξουμε τελικά γίνεται σημαντικός παράγοντας ώστε να βελτιστοποιήσουμε τα αποτελέσματα.  Ο πειραματικός σταθμός θα βοηθήσει και σε αυτό το κομμάτι καθώς οι παραγωγοί θα μπορούν να δουν και να συγκρίνουν το ίδιο εμβόλιο με την συμπεριφορά των υποκειμένων που έχουν από κάτω έτσι ώστε να επιλέξουν το κατάλληλο για την καλλιέργειά τους.

Τα αγγούρια που προτείνει η «Υβρίδια Ελλάς»

Το αγγούρι αποτελεί ένα άλλο κομμάτι της εταιρίας, είπε ο κ. Αγιαννιωτάκης. Πιο συγκεκριμένα, το αγγούρι “Jaxxon” είναι κατάλληλο για Σεπτεμβριανή φύτευση και πάει άνετα μέχρι Γενάρη χωρίς προβλήματα. Δίνει ποιοτικό καρπό, χωρίς λαιμό, με ράβδωση, σκούρο χρώμα και υψηλό ειδικό βάρος οπότε είναι ένα αγγούρι το οποίο γνωρίζει ο κόσμος και το έχει εμπιστευτεί. Ο κ. Αγιαννιωτάκης πιστεύει ότι σε αυτές τις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες όπου η μία εποχή διαδέχεται με περίεργο τρόπο την άλλη, ζούμε ένα παρατεταμένο καλοκαίρι και το νερό έχει αλατότητα, χλώρια και διάφορα άλλα προβλήματα ποιότητας, το “Jaxxon” είναι ένα αγγούρι που θα αντέξει καθώς αντέχει σε ταλαιπωρημένα χωράφια που ποτίζονται με όχι και τόσο καλό νερό. Αυτό αποτελεί βασικό προτέρημα, καθώς ο παραγωγός που θα το φυτέψει θα έχει παραγωγή. Επιπλέον, έχει αρκετά καλή συμπεριφορά τόσο στις ιώσεις όσο και στο ωίδιο με τον κ. Αγιαννιωτάκη να το χαρακτηρίζει «απροβλημάτιστο» σαν υβρίδιο. Για το χειμώνα, η πρόταση της εταιρίας είναι το αγγούρι “Fabian”, το οποίο είναι επίσης ένα αγγούρι που ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τα τελευταία χρόνια και το έχει εμπιστευτεί καθώς έχει επίσης πολύ καλή αντοχή στο κρύο, στις ιώσεις και στο ωίδιο. Δίνει βαρύ, σκούρο καρπό, χωρίς λαιμό με το βασικό του προτέρημα να είναι ότι μέχρι το τέλος της καλλιέργειας η ποιότητα του καρπού είναι σαν να κόβεις από καινούργιο φυτό. Στα καλοκαιρινά, η εταιρία έχει ένα καινούριο υλικό στα χέρια της το οποίο έχει αντοχή και στην ίωση “Νέο Δελχί”, αντέχει πολύ καλά στο κάψιμο κορυφής, στις ιώσεις και στο ωίδιο. Είναι ένα πραγματικά πολύ δυνατό φυτό το οποίο αντέχει και στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ίσως είναι το δυνατότερο που έχει δει ο κ. Αγιαννιωτάκης, ακόμα και σε ακραίες συνθήκες καύσωνα. Στο κομμάτι του κοντού αγγουριού η εταιρία έχει το “Matrix” το οποίο είναι πολύ παραγωγικό και εάν και αγαπάει το κρύο, τα πήγε πολύ καλά στις ζεστές συνθήκες των τελευταίων δύο χρόνων. Αν και είναι αυτόριζο, δοκιμάστηκε ακόμα και δίπλα σε εμβολιασμένα φυτά και τα πήγε πολύ καλύτερα με τον κ. Αγιαννιωτάκη να το χαρακτηρίζει «μηχανή παραγωγής». Το υλικό που έχει, βλέπει και δοκιμάζει η εταιρεία, τόσο στο αγγούρι όσο και στις ντομάτες είναι πολύ ελπιδοφόρο, κατέληξε ο κ. Αγιαννιωτάκης. Όσων αφορά το μακρύ αγγούρι, ο κ. Ξανθόπουλος συμπλήρωσε, ότι παραδοσιακά είναι αυτό που έχει φέρει αρκετά χρήματα, ειδικά στην Ιεράπετρα, καθώς μαζί με τις πιπεριές αποτελούν τα δύο βασικά εξαγώγιμα προϊόντα. Η δυσκολία που αντιμετωπίζουν όλες οι εταιρίες που έχουν σπόρο αγγουριού στην Ελλάδα, είναι ότι ο γενετισμός από τις περισσότερες εταιρίες είναι για διαφορετικού τύπου προϊόν σε σχέση με αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε στην Ελλάδα. Συνεπώς, υπάρχει δυσκολία στο να μπορέσουν να βρουν προϊόν που να ταιριάζει στις εδώ συνθήκες καλλιέργειας και να πληροί και τις προδιαγραφές. Η εταιρία θεωρεί τον εαυτό της τυχερό που μπόρεσε να βρει αυτά τα τρία υβρίδια τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις καθώς δεν είναι εύκολο να αναπτυχθεί πλέον υλικό το οποίο να ταιριάζει τόσο καλά στις ελληνικές συνθήκες καλλιέργειας.

Ανταγωνίστριες χώρες

Ο κ. Ξανθόπουλος είναι αισιόδοξος όσων αφορά τις ανταγωνίστριες χώρες. Η Ισπανία και η Ιταλία αντιμετώπισαν το θέμα της λειψυδρίας πολύ νωρίτερα από εμάς και αυτό το γεγονός βοήθησε στο να ανοίξει το παραθυράκι των εξαγωγών για την Ελλάδα σε συνδυασμό με το ότι το φυσικό αέριο έχει ανέβει πολύ και οι μεγάλες μονάδες της Ολλανδίας είτε βγήκαν εκτός καλλιέργειας είτε μπήκαν πολύ αργά. Έτσι, η Ελλάδα ξαναμπήκε στο χαρτί των εξαγωγών και πλέον θεωρείται πολύ σημαντικός παίκτης, ιδιαίτερα στο κομμάτι των αγγουριών και της πιπεριάς. Τα Βαλκάνια είναι πλέον ένας μεγάλος προορισμός για εμάς, με το πενήντα περίπου τοις εκατό της παραγωγής της ντομάτας να κατευθύνεται αυτή τη στιγμή στη Βουλγαρία. Αυτό που κάνει το Μαρόκο την μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη στην ντομάτα είναι το ότι είναι πολύ κοντά στην Ευρώπη και πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να παράγει καλό, ποιοτικό και ασφαλές προϊόν. Έχουν κάνει τις κινήσεις τους και έχουν επεκτείνει πολύ τα θερμοκήπια που καλλιεργούν και συνεχίζουν να προσπαθούν, μπαίνοντας έντονα, με χαμηλά τιμολόγια στην ΕΕ. Υπάρχουν και άλλες αγορές που προσπαθούν, όπως αυτή της Αιγύπτου ωστόσο ο κ. Ξανθόπουλος πιστεύει ότι το θέμα της απόστασης και του τύπου του προϊόντος είναι αυτό που μπορεί να μας δώσει μία προστασία. Η Ελλάδα θα μπορούσε να εστιάσει σε πιο ιδιαίτερες αγορές, με διαφοροποιημένα προϊόντα. Μπορούμε να έχουμε πιο μικρές, σπεσιαλιτέ αγορές στις οποίες δεν θα μπορούν να μας ανταγωνιστούν. Η γεύση που έχουν, κυρίως τα προϊόντα της Ιεράπετρας λόγω της ηλιοφάνειας, είναι μοναδική. Πρέπει λοιπόν να δώσουμε έμφαση στη γεύση.

Ξεκινήσαμε από την κλιματική κρίση και προχωρήσαμε στις δυσκολίες της καλλιέργειας, είπε ο κ. Ξανθόπουλος κλείνοντας. Αυτό που αντιμετωπίζουν σήμερα οι παραγωγοί και οι εταιρείες είναι ένας συνδυασμός προκλήσεων εάν σκεφτεί κανείς το εμπορικό κομμάτι, το κόστος της καλλιέργειας που έχει ανέβει και τις δύσκολες κλιματικές συνθήκες. Οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να δώσουν ολοκληρωμένες λύσεις, θα πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός του που στοχεύουν. Τέλος, θα πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις για τις εξαγωγές καθώς έχει ανοίξει πάλι αυτή η ευκαιρία με τις αγορές να βλέπουν πάλι την Ελλάδα σαν εξαγωγική δύναμη κάτι που πρέπει να εκμεταλλευτούμε χρησιμοποιώντας τα προϊόντα που μπορούν να ταξιδέψουν

Από  την  ομάδα σύνταξης του Hxonews.gr