«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού – Είναι δημόσιο αγαθό» λέει ο Στ. Αραχωβίτης

12:03 μ.μ. - Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2023
12:03 μ.μ. - Πέμ, 09/03/2023
Image: «Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού – Είναι δημόσιο αγαθό» λέει ο  Στ. Αραχωβίτης

Τι δηλώνει στον Ηχώ 99,8 ο πρώην Υπουργός και νυν τομεάρχης Αγροτικής ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου), εισήχθη χθες το πολυνομοσχέδιο με τίτλο: «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος».

Συνολικά, το νομοσχέδιο έχει 263 άρθρα, ένα από τα οποία ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρος Αραχωβίτης νυν βουλευτής, τομεάρχης Αγροτικής ανάπτυξης. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμη δωράκι. Στην ακρόαση φορέων, οι φορείς εξέφρασαν την αντίθεση τους στον νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο προβλέπει αξιολόγηση των φορέων που κάνουν διαχείριση νερού ΔΕΥΑ και ΤΟΕΒ και εάν η αξιολόγηση δεν είναι καλή θα προχωρήσει σε μέτρα. Είτε να αναλάβει το management κάποιος ιδιώτης ή να δοθεί σε άλλο φορέα.

Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να καλυφθούν οι ανάγκες του ελέγχου που πρέπει να γίνεται με  κρατική εποπτεία. Πρέπει όμως να ελέγχεται η αποτελεσματικότητα με βάση τους πόρους. Όταν πχ οι δομές υγείας δεν στελεχώνονται με προσωπικό και δεν εξοπλίζονται, φταίνε οι δομές υγεία αν υπολειτουργούν, ή αυτός που δεν τις εξόπλισε; Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με το νερό. Όταν έχει ακριβύνει το ενεργειακό κόστος, ακόμη και οι πιο υγιείς ΤΟΕΒ και ΔΕΥΑ έγιναν παθητικές. Σε μια αξιολόγηση θα φανεί το πραγματικό πρόβλημα ή ότι υπάρχει πρόβλημα στη διοίκηση; Πρέπει λοιπόν να διορθώσουμε τις παθογένειες. Ως ΣΥΡΙΖΑ φέραμε τους ΤΟΕΒ ξανά στην εποπτεία της Περιφέρειας για αυτόν ακριβώς το λόγο, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα των εκλογών εφόσον είναι στην κυβέρνηση, θα αναζητήσει και θα αξιοποιήσει εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους ώστε να προετοιμάσει τη χώρα για την κλιματική αλλαγή τόσο σε επίπεδο αρδευτικού νερού, καλλιεργειών και έρευνας. Όσο και σε αύξηση ελέγχων για τη βιωσιμότητα των παραγωγών και τη διασφάλιση ποιοτικών προϊόντων για τους καταναλωτές. Επίσης για ενίσχυση των ΤΟΕΒ , οικονομική αλλά και με επιστημονική στελέχωση.

Ακούστε εδώ τον κ. Αραχωβίτη.