«Όχι άλλη σιωπή»: Παγκοσμία Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

10:36 π.μ. - Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022
10:11 π.μ. - Παρ, 25/36/2022
Image: «Όχι άλλη σιωπή»: Παγκοσμία Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

H βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

H 25η Νοεμβρίου αποτελεί την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 17 Δεκεμβρίου 1999.

Ο ΟΗΕ είχε πάρει τότε την απόφαση για να αναδείξει το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο που δεν σταματά ποτέ να είναι επίκαιρο.

Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Από τον ΟΗΕ σημειώνεται ότι η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνιστά εκδήλωση των ιστορικά άνισων σχέσεων ισχύος μεταξύ των γυναικών και των ανδρών, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε επικυριαρχία και διακρίσεις κατά των γυναικών από τους άνδρες και στην παρακώλυση της πλήρους προόδου των γυναικών. Αποτελεί επίσης έναν από τους ζωτικής σημασίας κοινωνικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων οι γυναίκες εξαναγκάζονται σε υποδεέστερη θέση σε σύγκριση με τους άνδρες.

Η βία σε αριθμούς

Επιπλέον σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

  • 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.
  • 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού
  • 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας
  • 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.
  • Επιπλέον, πως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε όλο τον κόσμο, τον τελευταίο χρόνο:
  • 81.000 γυναίκες και κορίτσια έχασαν τη ζωή τους στα χέρια γυναικοκτόνων το 2021
  • 45.000 δολοφονήθηκαν από τον πατέρα, τον σύζυγο ή άλλον άντρα συγγενή τους κι αυτές είναι οι καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες
  • 4 στους 10 θανάτους, το 2021, δεν καταγράφηκαν ως γυναικοκτονίες, επειδή δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία
  • Όσον αναφορά την Ελλάδα τους πρώτους επτά μήνες του 2022:
  • 2.000 κλήσεις δέχτηκε η τηλεφωνική γραμμή «SOS 15900» τους πρώτους επτά μήνες του 2022, για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας
  • 5.145 δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία, δηλαδή 28 δικογραφίες τηνημέρα, έχουν σχηματιστεί από την αρχή του έτους

Κινητοποιήσεις στην Ελλάδα

Αθήνα

Κινητοποιήσεις αναμένονται σήμερα σε όλη την Ελλάδα από φεμινιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις ενάντια στην έμφυλη βία με σύνθημα «Όχι άλλη σιωπή».

Ανακοίνωση Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών

«Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ, και την χρωματίζουμε με πορτοκαλί, για έναν ολόφωτο κόσμο.

ΚΑΛΕΣΜΑ

Η Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις μαζί με άλλες γυναικείες και συνδικαλιστικές οργανώσεις, καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην έμφυλη βία την Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2022, στην Αθήνα – Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 6 μ.μ.

Με συνθήματα, δρώμενα, μουσικές

Θα ακολουθήσει πορεία – διαδήλωση προς τη Βουλή

Όπως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα και μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών διαδηλώνουμε, συζητάμε, οργανωνόμαστε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αλλά και κάθε μέρα του χρόνου δραστηριοποιούμαστε στην αλληλεγγύη, στους αγώνες για προοδευτικές αλλαγές του νομικού πλαισίου, για απονομή δικαιοσύνης στις γυναίκες -θύματα βίας, για πρόληψη και υποδομές, για να σταματήσει ο διασυρμός όσων γυναικών καταγγέλλουν τη βία και να υπάρξει φροντίδα για την επόμενη ημέρα.

Δραστηριοποιούμαστε καθημερινά για να σπάσει ο κύκλος του φόβου, ώστε οι γυναίκες να τολμούν να καταγγέλλουν και να βρίσκουν το δίκιο τους.

Η Πρωτοβουλία μας, – όλες εμείς, έχουμε δώσει από κοινού μεγάλες μάχες για τα δίκαια συμφέροντα των γυναικών, έχουμε καταγγείλει μέσα και έξω από τα δικαστήρια τη βία και το διασυρμό, έχουμε ταυτιστεί με τις αδικοσκοτωμένες από ανδρικό, δολοφονικό χέρι αδερφές μας, έχουμε νιώσει δική μας τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία και τους βιασμούς στον πόλεμο, τη μεσαιωνική σφαγή στο Ιράν, την ομηρεία των γυναικών του Αφγανιστάν.

Ανυποχώρητος αγώνας και φεμινιστική αλληλεγγύη είναι το σύνθημά μας.

Σήμερα, όμως, ο μισογυνισμός και η επίθεση εναντίον των γυναικών κλιμακώνεται.

Από τις ΗΠΑ έως την Ευρώπη, αμφισβητείται το κατακτημένο δικαίωμα στην έκτρωση, ενώ σε πολλές περιοχές του κόσμου παραμένει παράνομη.

Ο συντηρητισμός των θεσμών και η πολλαπλώς εκφραζόμενη αντιδραστικότητα της κοινωνίας αμφισβητούν ή απειλούν ευθέως καταξιωμένα και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, σ’ ένα περιβάλλον συστηματικής έκθεσης και εθισμού στην πολλαπλή βία.

Αγωνιζόμαστε ώστε το φεμινιστικό κίνημα να δυναμώσει και να απαντήσει με το μεγαλύτερο δυνατό εύρος της φωνής του. Μέχρι την πλήρη εξάλειψη της πατριαρχίας, της κατίσχυσης της ισότητας των φύλων και την πλήρη επικράτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ

(αποτελείται από 22 οργανώσεις):

Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία

Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.)

Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (ΕΔκΒ)

Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «ΤΟ ΜΩΒ»

ΧΕΝ Ελλάδος

Πρωτοβουλία Γυναικών Πειραιά

Ομάδα Γυναικών του Συλλόγου Κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης Θρυαλλίδα

Ομάδα Γυναικείων Δικαιωμάτων Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά

ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ- Σύλλογος Πολύτεκνων Μητέρων

Ένωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών

Γυναικεία ομάδα Αυτοάμυνας

NIMERTIS ACTIONART ΝΠΙΔ

Φεμινιστική Συλλογικότητα ΘΕΟΔΩΡΑ

Οι μαμάδες Mother’s Wings Greece

Διοτίμα – Κέντρο για τα έμφυλα δικαιώματα και την ισότητα

Εργαστήριο Σπουδών Φύλου, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Σύλλογος εργαζομένων Γενικής Γραμματείας Ισότητας των φύλων «Δώρα Κατσιβαρδάκου»

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Δικτύου Δομών ΓΓΙΦ

Δίκτυο Γυναικών Συγγραφέων Κατά Της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών «Η φωνή της»

Kίνημα Strong me για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας

‘WIFT GR’ / ‘WOMEN IN FILM AND TELEVISION, GREECE’

Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης».

Θεσσαλονίκη

Στις 18:00 στην Καμάρα, άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Στη συνέχεια αναμένεται να γίνει και πορεία τους δρόμους του κέντρου.

Στις 19:00, στο άγαλμα Βενιζέλου, μέλη συλλογικοτήτων της πόλης θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση επίσης με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Στη συνέχεια αναμένεται να γίνει και πορεία στους δρόμους του κέντρου της πόλης.

Πάτρα

Ανακοίνωση Γυναικείας Συλλογικότητας Πάτρας

«Eνάντια στα φαινόμενα έμφυλης βίας

Με αφορμή την σημερινή ημέρα η «Γυναικεία Συλλογικότητα Πάτρας» αναφέρει-μεταξύ άλλων- ότι «η έμφυλη βία είναι δομικό στοιχείο του συστήματος, που παράγει γυναίκες που (μαθαίνουν να…) υπακούουν, να κρύβουν την σεξουαλικότητά τους, να ντρέπονται γι’ αυτήν και να ενοχοποιούν τον εαυτό τους, για την εξουσιαστική βία των ανδρών, γιατί αυτές δεν πρόσεξαν.

Η «Γυναικεία Συλλογικότητα Πάτρας» καλεί τις γυναίκες στην Πλατεία Γεωργίου μαζί με το Σ.Κ.Γ- ΚΕΘΙ, από 11.00 -13.00 το πρωί σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στα συνεχή φαινόμενα έμφυλης βίας και τις γυναικοκτονίες που παίρνουν, πλέον, τη μορφή χιονοστιβάδας και για να πληροφορηθούν για τις δομές προστασίας.

Επίσης, στις 6.30 μ.μ. στην «Αγορά Αργύρη» θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “Femicidio” σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, φοιτήτριες του οποίου θα το σχολιάσουν. Μετά την προβολή , θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και συζήτηση».

tvxs.gr