«Ιεραπετρίτικη Γη» : Ολοκληρωμένη διαχείριση και Πιστοποίηση προϊόντων τα θέματα στη 2η αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8
Μιλούν οι, Χριστίνα Παπαϊωάννου σύμβουλος φυτοπροστασίας ολοκληρωμένης διαχείρισης σε μεγάλες θερμοκηπιακές μονάδες της ηπειρωτικής Ελλάδας, Γιώργος Μηλάκης τεχνικός σύμβουλος KOPPERT για την Κρήτη Γιώργος Νικολάου υπεύθυνος TUV HELLAS στην Κρήτη
Κοντά σας το περασμένο Σάββατο η αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 « Ιεραπετρίτικη Γη» με θέματα γύρω από την ολοκληρωμένη διαχείριση και την πιστοποίηση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων που παράγει η Ιεράπετρα.
Συντονιστείτε στον Ηχώ 99,8 κάθε Σάββατο στις 9.00 το πρωί!
Σε επανάληψη η «Ιερπαπετρίτικη Γη» κοντά σας κάθε Πέμπτη στις 14.00 το μεσημέρι!
Στο πρώτο μέρος της εκπομπής καλεσμένοι ήταν η κα Χριστίνα Παπαϊωάννου σύμβουλος φυτοπροστασίας ολοκληρωμένης διαχείρισης σε μεγάλες θερμοκηπιακές μονάδες της ηπειρωτικής Ελλάδας και ο κ. Γιώργος Μηλάκης τεχνικός σύμβουλος KOPPERT για την Κρήτη.
Το θέμα που ανέλυσαν ήταν η ολοκληρωμένη διαχείριση με εξαπόλυση βομβίνων, ωφέλιμων οργανισμών, μέσα στα υπό κάλυψη θερμοκήπια της Κρήτης και της υπόλοιπης χώρας, προκειμένου να έχουμε και εξοικονόμηση πόρων και καθαρά προϊόντα με τη μείωση χημικών.
Όπως τονίστηκε, χρειάζεται να γίνει ένας διαχωρισμός μεταξύ βιολογικής αντιμετώπισης - που γίνεται με χρήση ήπιων πρακτικών, ωφέλιμων οργανισμών και πολύ περιορισμένη χρήση κάποιας ομάδας χημικών για αντιμετώπιση των εχθρών -και της ολοκληρωμένης διαχείρισης - η οποία χρησιμοποιεί βιολογικές μεθόδους όπου αυτό είναι εφικτό ενώ όπου απαιτείται, η επέμβαση γίνεται με χημική αντιμετώπιση με ένα πρόγραμμα που βασίζεται στην πρόληψη. Πάνω σε μια στρατηγική που βασίζεται στο, ό,τι έχει χτιστεί με ωφέλιμους οργανισμούς να μην καταστραφεί από τη χρήση χημικών. Οπότε μιλάμε για εγκεκριμένες δραστικές, τήρηση της ετικέτας, γενικότερα για ένα σύστημα.
Στην Κρήτη έγινε η πρώτη προσπάθεια για εφαρμογή ζωντανών οργανισμών το 1978 στις μπανάνες με στόχο τη φυτοπροστασία.
Σήμερα η KOPPERT, αντιγράφει το οικοσύστημα και προσπαθεί να το προσαρμόσει στις ανάγκες κάθε περιοχής. Πλέον όλο και περισσότεροι παραγωγοί χρησιμοποιούν την ολοκληρωμένη διαχείριση που φαίνεται να είναι μονόδρομος και αυτό γίνεται αντιληπτό και από τις εταιρίες και από τους παραγωγούς.
Ακούστε εδώ την κα Παπαϊωάννου και τον κ. Μηλάκη
-
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής φιλοξενήθηκε ο κ. Γιώργος Νικολάου υπεύθυνος TUV HELLAS στην Κρήτη με αναφορά στο θέμα της πιστοποίησης.
Καταρχάς,όπως τόνισε, η πιστοποίηση ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια ως απαίτηση των εξαγωγικών εταιριών. Πλέον το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών έχει μια πολύ καλή εικόνα του τι είναι η πιστοποίηση και πολλοί έχουν εμβαθύνει περισσότερο, ανήκουν σε μια ομάδα πιστοποίησης ή κάνουν ατομική πιστοποίηση ώστε να αποδείξουν στον αγοραστή ότι τα προϊόντα τους παράγονται με συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Βέβαια πολλές φορές παρεξηγείται ο ρόλος του πιστοποιητικού οργανισμού και του επιθεωρητή. Πρέπει λοιπόν να διευκρινιστεί ότι ο ρόλος του φορέα πιστοποίησης, του επιθεωρητή, δεν είναι η επιβολή προστίμων ή να δημιουργήσει εμπόδια. Ο ρόλος του είναι να αξιολογήσει τις διαδικασίες παραγωγής και τις εγκαταστάσεις όπου παράγονται τα προϊόντα, αναζητώντας τεκμηρίωση, ότι δηλαδή υπάρχει συμμόρφωση με τις προδιαγραφές και να εντοπίσει τυχόν αδύναμα σημεία στην παραγωγική διαδικασία ώστε να βελτιωθούν αυτά όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Τα βασικά πρότυπα πιστοποίησης στον πρωτογενή τομέα είναι το Global G.A.P. που αναζητούν τα σουπερ μάρκετ και θεωρείται το πιο αξιόπιστο. Υπάρχει και το εθνικό πρότυπο Agro 2.1. και Agro 2.2. που μάλιστα εφαρμόζουν πολλές ομάδες παραγωγών στη χώρα μας, χωρίς τεράστιες διαφορές από το προηγούμενο. Αλλά το εθνικό πρότυπο δεν έχει καταφέρει ακόμη να αποκτήσει την αναγνωσιμότητα στην αγορά. Όπως επίσης υπάρχει και η πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων, εξήγησε.
Ακούστε αναλυτικά τον κ. Νικολάου