«Βόμβα» Μπεκατώρου: Κατονόμασε συναθλήτριά της που έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης

2:22 μ.μ. - Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021
02:01 μ.μ. - Τετ, 20/22/2021
Image: «Βόμβα» Μπεκατώρου: Κατονόμασε συναθλήτριά της που έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης

Τι είπε κατά την τρίωρη κατάθεσή της στον εισαγγελέα

Τρεις ολόκληρες ώρες κατέθετε στον Εισαγγελέα η Σοφία Μπεκατώρου, η οποία λίγο μετά τις 12 εξήλθε από τα δικαστήρια της παλαιάς Σχολής Ευελπίδων. Την κ. Μπεκατώρου συνόδευσε στον εισαγγελέα η δικηγόρος της, Ελλη Ρούσσου.

Τι είπε στον εισαγγελέα

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της στον εισαγγελέα η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου δεν αναφέρθηκε μόνο στη δίκη της περίπτωση που έχει ήδη καταγγείλει και προκάλεσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης αλλά κατονόμασε και μια ακόμη περίπτωση συναθλήτριας της από τον χώρο της Ιστιοπλοΐας, ή οποία έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η αξιόποινη πράξη της αθλήτριας αυτής φέρεται να έχει τελεστεί σε χρόνο που τον αδίκημα δεν έχει παραγραφεί.

Ως εκ τούτου η συγκεκριμένη αθλήτρια αναμένεται να κληθεί να καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα χωρίς να αποκλείεται ότι και εκείνη με τη σειρά εκτός από τη δίκη της περίπτωση δε θα αναφερθεί και σε άλλα πρόσωπα. 

hxonews

Σε κάθε περίπτωση όπως όλα δείχνουν τα στόματα έχουν αρχίσει να ανοίγουν και μετά το τέλος της προκαταρκτικής εξέτασης ο εισαγγελέας αναμένεται να καλέσει για εξηγήσεις το πρόσωπο ή τα πρόσωπα εκείνα που θα έχουν κατονομαστεί από τις παθούσες.

Μετά την κατάθεσή της η Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοϊας προχώρησε σε δηλώσεις, καλώντας όσες γυναίκες έχουν βιώσει την σεξουαλική κακοποίηση να βγουν να μιλήσουν.

Την κ. Μπεκατώρου συνόδευσε στον εισαγγελέα η δικηγόρος της, Ελλη Ρούσσου.

Οι δηλώσεις της Σοφίας Μπεκατώρου μετά την κατάθεσή της στον Εισαγγελέα:

«Σήμερα κατέθεσα για την προσωπική μου υπόθεση και ελπίζω με αφορμή αυτό κι άλλες γυναίκες και άνθρωποι που έχουν βιώσει την σεξουαλική κακοποίηση να μιλήσουν έτσι ώστε η κοινωνία μας να είναι πιο υγιής και ασφαλής. Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε και με τις καταγγελίες του Νίκου Κακλαμανάκη στη  Βουλή και η συσπείρωση που κάναμε με όλους τους αθλητές ελπίζουμε να βοηθήσουν στη εξυγίανση του ελληνικού αθλητισμού», ανέφερε η Σοφία Μπεκατώρου.

Σημειώνεται πως η Σοφία Μπεκατώρου είναι η πρώτη μάρτυρας στην εισαγγελική έρευνα που άνοιξε αυτεπάγγελτα και για τρεις ώρες κατέθετε στον εισαγγελέα Νίκο Στεφανάτο, ο οποίος έχει αναλάβει τη διενέργεια της υπόθεσης, ύστερα από εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου. 

hxonews

Ταχύτατη διερεύνηση

Την ίδια ώρα οι αποκαλύψεις οδηγήσαν σε ευρύτερες κινήσεις που ξεφεύγουν από αυτή καθ’ αυτή τη συγκεκριμένη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης με θύμα την ίδια τη Σοφία Μπεκατώρου.

Με εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητείται από τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς ταχύτητα στη διερεύνηση των καταγγελιών που αφορούν σε υποθέσεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, ιδιαίτερη ευαισθησία σε ανήλικους και αδύναμες ομάδες, κυρίως νεαρών ατόμων  που βρίσκονται στη θέση του θύματος, αλλά και  σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας.

Η ίδια, η Ολυμπιονίκης, σημειώνει ότι η αποσιώπηση αυτών των εγκλημάτων είναι οδυνηρή. Όπως τονίζει και σε ανάρτησή της στο Facebook,  «η νίκη και η επούλωση των πληγών από το έγκλημα αυτό, που δεν το γιατρεύει ο χρόνος, είναι η δημόσια αποκάλυψη και η τιμωρία του». 

hxonews

Άνοιξαν στόματα

Η γενναία απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου, να μιλήσει για τη δική της οδυνηρή εμπειρία, έδρασε σαν καταλύτης για να σπάσουν τη σιωπή τους δεκάδες γυναίκες, που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση.

Μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, υπήρξε μπαράζ παραιτήσεων μελών του ΔΣ της Ελληνική Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, όπους προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 14 Μαρτίου.

Με πρωθυπουργική εντολή οι  έρευνες για τις καταγγελίες θα φτάσουν «μέχρι τέλους» ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ενώ κλείνει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αρχίζει εξονυχιστικούς ελέγχους για τυχόν φαινόμενα διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

«Σπάει το απόστημα»

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο χώρος του αθλητισμού και δη του πρωταθλητισμού έτριξε συθέμελα από τις αποκαλύψεις της Μπεκατώρου.

Ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Τζιτζιφιών Καλλιθέας, Ανδρέας Αντωνόπουλος, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», αναφερόμενος στο ρόλο της ομοσπονδίας.

«Οι αποκαλύψεις της Σοφίας άνοιξαν το δρόμο για να μιλήσει κι άλλος κόσμος. Όμως, δημιούργησαν φοβία στους γονείς των παιδιών που αθλούνται, βλέποντας την ανύπαρκτη αντίδραση της ομοσπονδίας να καλύψει την αθλήτριά της. Αυτό ήταν απαίσιο που έγινε. Και μετά από αρκετές μέρες, έχυναν κροκοδείλια δάκρυα για την Σοφία» σημείωσε.

Τόνισε, δε, ότι επί χρόνια η συγκεκριμένη ομοσπονδία έκανε πόλεμο στην Σοφία Μπεκατώρου. «Είχαν την Σοφία στον πάγο. Ούτε να την ακούσουν δεν ήθελαν» είπε, συμπληρώνοντας ότι δεν έπεσε από τα σύννεφα για όσα άκουσε ότι συνέβησαν στην συγκεκριμένη ομοσπονδία.

«Συγκλονίστηκα με την αποκάλυψη της Σοφίας»

«Με την αποκάλυψη της Σοφίας έπεσα από τα σύννεφα, συγκλονίστηκα. Είναι και φίλη μου. Ποτέ δεν είχε πει το παραμικρό, ποτέ δεν είχα καταλάβει τίποτα» σημείωσε η αργυρή Ολυμπιονίκης, Βούλα Κοζομπόλη.

«Δεν είχα ξανά ακούσει τέτοια περιστατικά από συμπαίκτριές μου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπήρχαν τέτοια περιστατικά» συμπλήρωσε.

Είμαι χαρούμενη, είπε, γιατί ανοίγουν στόματα. Εφόσον κριθεί κάποιος ένοχος θα πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά και να απομακρύνεται από τον εκάστοτε χώρο, τόνισε και συμπλήρωσε: «O αθλητισμός παραμένει ο πιο υγιής χώρος της κοινωνίας μας. Πρέπει να τα ενημερώνουμε σωστά».

Εν τούτοις, η κ. Κοζομπόλη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε η διαδικασία των αποκαλύψεων να μην εκτραπεί της ουσίας της.

«Όσες και όσοι παρενοχλήθηκαν να βγουν και να μιλήσουν. Έσπασε το απόστημα, να καταγγείλουν τα περιστατικά»

Και στο ΑΠΘ

Την ίδια ώρα, μετά τον χώρο του αθλητισμού, τα στόματα άνοιξαν και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Οι καταγγελίες από πρώην φοιτήτριες για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή του τμήματος γεωλογίας -ο οποίος πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί- ξεπερνούν τις εκατό.

Τα όσα γνωστοποιούνται, προκάλεσαν την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως η οποία ζήτησε οι έρευνες να φτάσουν έως το τέλος, ενώ ταυτόχρονα παρενέβη και η εισαγγελία πρωτοδικών.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στο επίκεντρο βρίσκονται καταγγελίες για διδάσκοντες σε δύο Σχολές του ΑΠΘ, ένας στη Φιλοσοφική και ο άλλος στο Γεωλογικό, προκειμένου να κινηθεί η ποινική διαδικασία, ενώ στην υπόθεση θα περιληφθεί και η αναφορά του Πρύτανη του ΑΠΘ.

in.gr