Χρυσοί γάμοι για τα κοιτάσματα της Κρήτης

9:38 π.μ. - Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2018
09:11 π.μ. - Πέμ, 01/38/2018
Image: Χρυσοί γάμοι για τα κοιτάσματα της Κρήτης

Συμπράξεις «μαύρου χρυσού» αναμένεται να βγάλει ο διαγωνισμός

Το μεγάλο κόστος για τον εντοπισμό και την εξόρυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Κρήτης (κόστος που εκτιμάται πάνω από το 1 δισ. δολάρια, ίσως και στα 1,5 δισ. δολάρια), καθώς επίσης και οι αυξημένες τεχνικές δυσκολίες, μαζί με το υψηλό ρίσκο, προδιαγράφουν στον ορίζοντα επενδυτικές "συμμαχίες".
 
Αν και ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης είναι ακόμα στην αρχή του, θεωρείται όχι απλά πιθανόν, αλλά περίπου δεδομένο ότι ο διαγωνισμός θα καταλήξει σε συμμαχίες "μαύρου χρυσού"!
 
Ήδη οι πληροφορίες θέλουν, εκτός από τα γνωστά σχήματα που προκάλεσαν τους διαγωνισμούς (ExxonMobil, Total, ΕΛ.ΠΕ. για την Κρήτη, και Repsol, Energean για το Ιόνιο) να έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από άλλες μεγάλες εταιρείες του χώρου, μεταξύ των οποίων και η ιταλική ENI.
 
Αυτό βεβαίως επιθυμεί και η ελληνική πλευρά. Προσδοκία της ΕΔΕΥ (Ελληνικής Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) είναι αφενός να υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός που θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα των προσφορών και αφετέρου να υπάρξουν ζυμώσεις μεταξύ των συμμετεχόντων για να δημιουργηθούν ακόμη μεγαλύτερα σχήματα που θα προχωρήσουν τις επενδύσεις.
 
Βεβαίως το πώς ακριβώς θα καταλήξει ο διαγωνισμός θα πρέπει να περιμένουμε να το δούμε στις αρχές Μαρτίου. Θυμίζουμε ότι η καταληκτική προθεσμία για την τρίμηνη υποβολή των προσφορών για τα "οικόπεδα" νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και του Ιονίου, είναι στις αρχές Μαρτίου.
 
Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) έχει αρχίσει, ωστόσο, να προετοιμάζεται από τώρα για την επόμενη φάση του διαγωνισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΔΕΥ, μετά την υποβολή των προσφορών και αφού επιλεχθούν οι επενδυτές για την επόμενη φάση, θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ώστε να βελτιώσει τις τεχνικές και οικονομικές προσφορές.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι για την αξιολόγηση των προσφορών θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο τεχνικό μέρος των προσφορών, αλλά και στο ύψος του επενδυτικού προϋπολογισμού, παρά στο bonus που θα καταβληθεί για την υπογραφή των συμβάσεων (signing bonus). Πρόκειται για μια πρακτική που συμβαίνει και σε αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων διεθνών διαγωνισμών, ώστε αφενός να επιτευχθεί μεγαλύτερο δημόσιο όφελος και αφετέρου να επιδιωχθούν οι συμμαχίες μεταξύ πετρελαϊκών εταιρειών. Οι συνέργειες αυτές είναι όχι απλά θεμιτές, αλλά καλοδεχούμενες στην περίπτωση αυτή, διότι οδηγούν σε καλύτερα ερευνητικά αποτελέσματα και χαμηλότερο επενδυτικό ρίσκο. Κακά τα ψέματα, το εγχείρημα της έρευνας-εξόρυξης υδρογονανθράκων στα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης δεν είναι διόλου εύκολο. Τόσο από τεχνικής πλευράς όσο και από πλευράς κόστους.
 
 
Τα κόστη
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς της ΕΔΕΥ, οι γεωτρήσεις που θα γίνουν στον πέμπτο χρόνο της παραχώρησης της Κρήτης θα απαιτήσουν περί το 1,5 δισ. δολάρια. Πρόκειται για υπολογισμούς και εκτιμήσεις που γίνονται για περίπου τρεις γεωτρήσεις. Το συμπέρασμα αυτό οι επιστήμονες της εταιρείας το συνάγουν και από το γεγονός ότι πρόσφατα στην Αίγυπτο, για το κοίτασμα του Ζορ, η ΕΝΙ διέθεσε 250 εκατ. δολάρια για κάθε γεώτρηση από τις συνολικά δύο που πραγματοποίησε. Οι περιοχές της Κρήτης μοιάζουν γεωλογικά με εκείνη του Ζορ.
 
Το στοιχείο αυτό, το κόστος δηλαδή κοντά στα 500 εκατ. δολάρια για τις δύο γεωτρήσεις του ιταλικού κολοσσού στο κοίτασμα Ζορ, δίνει ένα πρώτο σαφές στίγμα για τους "γάμους" και τις συμπράξεις μεταξύ των πετρελαϊκών κολοσσών, που αναμένεται να δούμε στην περίπτωση των κρητικών υδρογονανθράκων.
 
Τα κόστη για τις περιοχές που έχουν μπει στο στόχαστρο και αναμένεται να παραχωρηθούν στα νότια, δυτικά και βορειοδυτικά της Κρήτης είναι τόσο μεγάλα, που απαιτούνται πολλές και μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες και θα επωμιστούν τα σημαντικά κόστη αλλά και το υψηλό ρίσκο για τις απαιτούμενες γεωτρήσεις και τις άλλες ερευνητικές επενδύσεις. Το υψηλό κόστος και το υψηλό ρίσκο καθιστούν ουσιαστικά μονόδρομο τις "συμμαχίες"...
 
 
Πηγή: neakriti.gr