Χρεώσεις: «Παράθυρο» για μειώσεις στα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας

3:15 μ.μ. - Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019
03:11 μ.μ. - Τετ, 27/15/2019
Image: Χρεώσεις: «Παράθυρο» για μειώσεις στα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας

Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες εμφανίζονται ανοιχτές στο ζήτημα της μείωσης των τιμών στα δεδομένα σε συνέχεια των δηλώσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάγκη μείωσης του κόστους στα data

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες για τις χρεώσεις που επιβάλλονται στα δεδομένα (data) κινητής τηλεφωνίας.
 
Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες εμφανίζονται ανοιχτές στο ζήτημα της μείωσης των τιμών στα δεδομένα σε συνέχεια των δηλώσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάγκη μείωσης του κόστους στα data.
 
Ωστόσο, επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια οι τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω του ανταγωνισμού, ενώ απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση αναφέρουν «αν θέλετε γρήγορη μείωση τιμών τότε μειώστε τη φορολογία».
 
Βέβαια, την προτροπή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη επανέλαβε και ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης, από το βήμα του 21ου Συνεδρίου Infocom World, με τους επικεφαλής των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών να θέτουν με τη σειρά τους ζήτημα υψηλής φορολόγησης στον κλάδο και στρεβλής απεικόνισης των τιμών.
 
Ο κ. Πιερακάκης στο πλαίσιο συζήτησης με τους επικεφαλής των τηλεπικοινωνιών αφού αναφέρθηκε στην απόκλιση μεταξύ των ονομαστικών και των πραγματικών τιμών, δηλώνοντας ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιες είναι οι πραγματικές τιμές στον κλάδο, επανέλαβε τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι πρέπει οι τιμές στα δεδομένα να πέσουν «γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας, πρόσβασης και επιτάχυνσης της πορείας της χώρας».
 
Συμπλήρωσε δε πως από την πλευρά της κυβέρνησης δεν αποτελεί πρόθεση να συμπιεστεί η αγορά, αντίθετα να υπάρξει βοήθεια ώστε να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις που δρομολογούνται.
 
Οι χρεώσεις
 
Τα δεδομένα μέσω κινητού είναι το βασικό σημείο που θα καθορίσει, όχι μόνο την πορεία των τηλεπικοινωνιακών ομίλων αλλά και της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε στο 21ο Infocom World Conference.
 
Με βάση τις εκτιμήσεις, το όφελος για την ελληνική οικονομία, σε όρους ΑΕΠ, από ενδεχόμενο διπλασιασμό της κατανάλωσης δεδομένων από το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, μπορεί να φτάσει έως και τα 2,6 δισ. ή να συμβάλει 1,4% στο ΑΕΠ.
 
Μάλιστα, αν αναβαθμιστούν οι ψηφιακές υπηρεσίες του Κράτους, των τραπεζών αλλά και του λιανεμπορίου (e-government, e-banking και e-commerce) σε τέτοιο βαθμό που να φθάσουν τον Ευρωπαϊκό Μέσο όρο η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να φθάσει το 3,7% ή τα 6,8 δισ. ευρώ.
 
Βεβαίως για να ενισχυθεί η χρήση δεδομένων δεν αρκεί μόνο η βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών. Θα πρέπει να μειωθεί και το κόστος, που παραμένει από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την μελέτη του ΙΟΒΕ μια μείωση της τιμής δεδομένων από κινητές επικοινωνίες κατά 10% συσχετίζεται με αύξηση της χρήσης δεδομένων κατά 14,9%. Την ίδια στιγμή μια μείωση 10% της τιμής ανά λεπτό ομιλίας αυξάνει τα λεπτά ομιλίας κατά μόλις 1,1%.
 
Η υψηλότερη φορολόγηση στην ΕΕ
 
Τo IOBE σημειώνει παράλληλα ότι η δραστηριότητα των υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών επηρεάζεται αρνητικά από την υψηλή φορολογία. Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη συνολική φορολόγηση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην ΕΕ με τις αθροιστικές επιβαρύνσεις (ΦΠΑ 24% και ειδικό τέλος 12-20% βάσει της χρέωσης του λογαριασμού ενός πελάτη) να κυμαίνονται μεταξύ 39% και 49% της τελικής επιβάρυνσης. Η πρακτική φορολόγησης των υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών δεν συναντάται σε άλλες χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση την Ουγγαρία και μερικώς την Μάλτα όπου έχει επιβληθεί κάποιας μορφής ειδικός φόρος στις επικοινωνίες. Μείωση ή κατάργηση του ειδικού τέλους στις κινητές επικοινωνίες θα οδηγούσε σε μείωση του κόστους σύνδεσης.
 
 
in.gr