Χότζογλου στον Ηχώ 99,8 για την υποχρεωτική κλαδική σύμβαση εργασίας στον επισιτισμό – τουρισμό

12:56 μ.μ. - Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022
12:06 μ.μ. - Πέμ, 23/56/2022
Image: Χότζογλου στον Ηχώ 99,8 για την υποχρεωτική κλαδική σύμβαση εργασίας στον επισιτισμό – τουρισμό

Τι σημαίνει για τους εργαζόμενους

Αναφορικά με την υπουργική απόφαση για την κήρυξη ως υποχρεωτικής της κλαδικής σύμβασης εργασίας στον επισιτισμό που υπέγραψε την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Γ. Χότζογλου Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό.

Όπως είπε ήταν κάτι που ζητούσαν από το 2017 που είχε υπογραφεί από την τότε κυβέρνηση χωρίς όμως να έχουν καταφέρει να την περάσουν ως υποχρεωτική. Πλέον αν και η σύμβαση είχε υπογραφεί από τον Φεβρουάριο του 2021 και θα έπρεπε από τότε να είναι υποχρεωτική, εν όψει εκλογών ο κ. Χατζηδάκης αποφάσισε τώρα να την κηρύξει υποχρεωτική, ενάμιση χρόνο μετά και έξι μήνες περίπου πριν τη λήξη της.

Με την υποχρεωτικότητα αντιμετωπίζονται εργασιακά θέματα και δικαιώματα για τους υπαλλήλους στον επισιτισμό και πλέον αποκτούν βασικό μισθό, επιδόματα, οι σερβιτόροι θα αμείβονται με ποσοστό 10% επί της εισπράξεως του πόστου τους, υπάρχει άρθρο για τους διανομείς όπου πλέον υπάρχει βασικός μισθός, επίδομα επικίνδυνης εργασίας, επίδομα συντήρησης δικύκλου, χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κτλ

Ο κ. Χότζογλου έκανε αναφορά και στους ξενοδοχοϋπαλλήλους σημειώνοντας ότι υπάρχουν ξενοδόχοι που δεν εφαρμόζουν τη σύμβαση που αφορά στον κλάδο , προσθέτοντας ότι στην τακτική συνέλευση του ΣΕΤΕ ( Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) ο Πρωθυπουργός έκανε έκκληση για αύξηση μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Κλείνοντας τόνισε για μια ακόμη φορά την έλλειψη προσωπικού στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.