Χιλετζάκης: Το Παρατηρητήριο έφερε θετικές αλλαγές στις τιμές και την εμπορία ελαιολάδου

12:08 μ.μ. - Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2022
12:12 μ.μ. - Τρί, 06/08/2022
Image: Χιλετζάκης: Το Παρατηρητήριο  έφερε θετικές αλλαγές στις τιμές και την   εμπορία ελαιολάδου

Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ στον Ηχώ 99,8

Τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, που αφορά τις τιμές του ελαιολάδου, το λεγόμενο Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου. Πρόκειται για μια πλατφόρμα στην οποία οι παραγωγοί μπορούν να βλέπουν ανά πάσα στιγμή τις τιμές που δίνουν ελαιουργεία και έμποροι, από κάθε περιοχή της Κρήτης. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκέπτεται την ηλεκτρονική σελίδα times-elaioladou.gr, και να ενημερωθεί για τις τιμές.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ κ. Μύρων Χιλετζάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 αναλύοντας το πώς λειτουργεί το Παρατηρητήριο αλλά και το Δημοπρατήριο επίσης μια νέα παροχή, δίνοντας στη συνέχεια ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία της ελαιοκομικής περιόδου.

Όπως είπε, οι τιμές που διαμορφώνονται αυτές τις ημέρες στο ελαιόλαδο, είναι τιμές αξιοπρεπέστατες για τον παραγωγό. Εκτίμησε μάλιστα ότι η τιμή θα κινηθεί ανοδικά και σημείωσε ότι ο παραγωγός δεν θα πρέπει να «φοβάται». Είπε στη συνέχεια ότι με τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου, αρχικά, υπήρχε μια στασιμότητα στην τιμή γύρω στα 4,37 ευρώ. Σταδιακά όμως εδώ και 15 μέρες η μέση τιμή έχει πάει στο 4,62. Σήμερα υπάρχουν ελαιουργεία αγοράζουν λάδι στα 4,80 από τον παραγωγό. Η διαφορά από τα 4,40 στα 4,80 είναι τεράστια. Όπως εξήγησε καταρχάς, την αύξηση στην τιμή που παρατηρούμε φέτος δεν την απολαμβάνει ο παραγωγός όπως ίσως θεωρούν κάποιοι. Το αυξημένο κόστος παραγωγής, το αυξημένο κόστος, καλλιέργειας και εργατικών, περιορίζουν το ποσοστό κέρδους για τον παραγωγό. Είναι ενδεικτικό ότι πριν δυο χρόνια ο παραγωγός πλήρωνε 25 ευρώ μεροκάματο για εργατικά και πωλούσε τότε το ελαιόλαδο στα 3,50 περίπου. Φέτος για εργατικά πληρώνει 60 ευρώ μεροκάματο και η τιμή είναι γύρω στο 4,50. Οπότε αυτή η προαναφερόμενη διαφορά από 4,40 στα 4,80 δεν είναι αμελητέα, επεσήμανε. Τονίζοντας ότι βασικός στόχος είναι και ο παραγωγός να επωφελείται και ο καταναλωτής να έχει τη δυνατότητα να αγοράζει ένα ποιοτικό προϊόν.

Περιγράφοντας την αγορά ελαιολάδου ανέφερε ότι υπάρχει ένα τεράστιο εμπορικό ενδιαφέρον για το ελληνικό ελαιόλαδο. Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο φέτος. Από τη μια η ελαιοπαραγωγή σε Ιταλία και η Ισπανία έχει πληγεί, κυρίως λόγω κλιματικής αλλαγής. Από την άλλη, στη χώρα μας έχουμε υπέρ βεντέμα και εκτιμάται ότι θα παράξουμε 320.000 τόνους ελαιόλαδο. Οι δυο μεγάλοι παίκτες λοιπόν στη αγορά αυτή τη στιγμή είναι η Ελλάδα που έχει υπερ βεντέμα και η Τουρκία που επίσης έχει αύξηση παραγωγής. Το πλεονέκτημα της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας είναι οτι η χώρα μας ως μέλος της Ε.Ε. έχει το πλεονέκτημα του ευρωπαϊκού σήματος οπότε είναι πρώτο στις προτιμήσεις. Ακολουθεί στις προτιμήσεις η Τουρκία και έπεται η Τυνησία. Όλες αυτές τις συγκυρίες η χώρα μας πρέπει να τις «εκμεταλλευτεί», να τις αξιοποιήσει. Είναι δηλαδή μια ευκαιρία να «αρπάξουμε» τις αγορές των Ιταλών και των Ισπανών. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να υπάρχει οργάνωση. Θα έπρεπε τα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών, ΥΠΑΑΤ να κάνουν έναν τέτοιο σχεδιασμό ώστε να μη φύγει στο εξωτερικό ούτε ένα κιλό λάδι χύμα, να ενισχυθούν οι τυποποιητικές μονάδες, οι ιδιώτες, οι συνεταιρισμοί και να πάμε να «χτυπήσουμε» πόρτες αγορών που πωλούν ελαιόλαδο. Το ερώτημα βέβαια που γεννάται είναι εάν μπορούμε να διασφαλίσουμε τις απαιτούμενες ποσότητες. Δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη την καλλιεργητική κουλτούρα και φροντίδα ώστε κάθε χρόνο να παράγουμε τις ίδιες ποσότητες. Αυτή την κουλτούρα την έχουν αναπτύξει οι Ιταλοί και οι Ισπανοί, τονίζει ο κ. Χιλετζάκης.

Κλείνοντας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο επίσης νέο εγχείρημα της ΕΑΣΗ που είναι το Δημοπρατήριο. Η ΕΑΣΗ δημιούργησε μια νέα εταιρία. Έχει τη δυνατότητα να παίρνει ελαιόλαδο και να το αποθηκεύει σε έναν σύγχρονο χώρο στην ΒΙΠΕ Ηρακλείου με δεξαμενές χωρητικότητας 3.000 τόνων. Γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι και οι αναλύσεις και κάθε έμπορας που ενδιαφέρεται μπορεί βάση συμφωνητικού να προμηθευτεί ελαιόλαδο. Στόχος είναι να γίνονται δυο δημοπρατήσεις την εβδομάδα. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα και στον παραγωγό να κρατήσει το λάδι του αποθηκευμένο αλλά και στον έμπορο επίσης να κρατήσει αποθηκευμένο στις δεξαμενές το λάδι που αγόρασε.

https://times-elaioladou.gr/?