Χατζάκης: Ομαλά εξελίσσεται η τουριστική σεζόν στην Ιεράπετρα

11:22 π.μ. - Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022
11:05 π.μ. - Τετ, 18/22/2022
Image: Χατζάκης: Ομαλά εξελίσσεται η τουριστική σεζόν στην Ιεράπετρα

Δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες

Με την τουριστική σαιζόν να είναι σε εξέλιξη ο κ. Γιώργος Χατζάκης μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης, ταμίας, μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία, δείχνουν ότι, δεν έχουμε το ρεκόρ επισκεψημότητας που αναμενόταν και οι προσδοκίες για εφάμιλλη του 2019 ή και καλύτερη, δεν επιβεβαιώθηκαν. Βέβαια ήρθε κόσμος στην περιοχή της Ιεράπετρας την περίοδο του Πάσχα και του Πάσχα των καθολικών αλλά τώρα παρουσιάζεται μια κάμψη.

Εκτιμάται ότι από το τέλος του μήνα και μετά, αυτό, θα αλλάξει και θα υπάρξει μια ομαλότητα που θα διαρκέσει μέχρι και τον Οκτώβρη. Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος μετά από δυο χρόνια πανδημίας θέλει να ταξιδέψει. Αλλά αντικειμενικές δυσκολίες ως απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού, των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και το ενεργειακό κόστος που επηρεάζει υπηρεσίες αεροπορικά εισιτήρια κτλ., οδηγούν σε μια συγκρατημένη κατάσταση , σημείωσε ο κ. Χατζάκης.

Επεσήμανε στη συνέχεια ότι τα ξενοδοχεία δουλεύουν κατά κύριο λόγο με συμβόλαια που έχουν υπογραφεί ήδη από την προηγούμενη χρονιά. Φέτος δηλαδή από το 2021. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί στα πακέτα που έχουν κλειστεί, το αυξημένο ενεργειακό κόστος αλλά και το κόστος των πρώτων υλών. Επομένως οι ξενοδόχοι είναι αναγκασμένοι να απορροφήσουν το κόστος αυτό που αγγίζει ή και ξεπερνά το 30%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωση ξενοδοχειακών μονάδων που θα πρέπει να προσαρμοστούν στα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται.

Ιδιαίτερα στάθηκε στο θέμα της έλλειψης εργατικού δυναμικού λέγοντας ότι εδώ υπάρχει μια παραπληροφόρηση ειδικά σε ότι αφορά στον κλάδο των ξενοδοχείων. Εξήγησε ότι λόγω της πανδημίας που είχε ως συνέπεια ο τουρισμός να υπολειτουργήσει και πολλά ξενοδοχεία να μην ανοίξουν καν, αρκετοί εργαζόμενοι του τουριστικού τομέα να αναζητήσουν άλλες πηγές βιοπορισμού. Τώρα, οι εργαζόμενοι αυτοί, δύσκολα επιστρέφουν γνωρίζοντας ότι και φέτος η χρονιά είναι αβέβαιη λόγω του πολέμου αλλά και της πανδημίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε θέσεις που έχουν να κάνουν με τα επισιτιστικά τμήματα καθώς και σε καθαρίστριες και καμαριέρες. Όσο για τα όσα ακούγονται για χαμηλούς μισθούς ή εξαντλητικά ωράρια, αντιλαμβάνεται κανείς ότι αφενός μεν σε κάθε εργασιακό κλάδο υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί εργοδότες. Αφετέρου δε και ειδικότερα σε ότι αφορά στο θέμα των ξενοδοχείων υπάρχουν η κλαδική πανελλαδική σύμβαση και οι επιμέρους συμβάσεις ανά νομό. Η πανελλήνια κλαδική σύμβαση έχει κηρυχθεί ως υποχρεωτική και όλα τα ξενοδοχεία οφείλουν να την τηρήσουν. Δεν υπάρχει λοιπόν θέμα μισθολογικό, τόνισε.

Κλείνοντας εξέφρασε την αισιοδοξία για μια καλή, ομαλή χρονιά με την προσδοκία απρόβλεπτοι παράγοντες να μην επηρεάσουν ευρύτερα τον τομέα του τουρισμού.