Χατζάκης: Καλή εξελίσσεται η τουριστική σεζόν στην Ιεράπετρα αλλά δεν είναι «χρονιά ρεκόρ»

12:42 μ.μ. - Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2022
12:07 μ.μ. - Παρ, 08/42/2022
Image: Χατζάκης: Καλή  εξελίσσεται η τουριστική σεζόν στην Ιεράπετρα αλλά δεν είναι «χρονιά ρεκόρ»

Επισκέπτες και τον Νοέμβρη αν η πανδημία το επιτρέψει – Περιορισμένος ο εσωτερικός τουρισμός

Με καλές πληρότητες στα ξενοδοχεία συνεχίζεται η τουριστική περίοδος ωστόσο όμως δεν εξελίσσεται όπως συχνά παρουσιάζεται ως «χρονιά ρεκόρ». Μπορεί αυτό να αφορά μεμονωμένες περιοχές.  Η  γενική εικόνα όμως και ειδικά   σε ότι αφορά την περιοχή μας , είναι ότι διανύουμε μια καλή χρονιά, δήλωσε στον Ηχώ 99,8 το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Ν.Α. Κρήτης κ. Γιώργος Χατζάκης.

Προσθέτοντας ότι τα μηνύματα για το υπόλοιπο της σεζόν είναι ενθαρρυντικά με ενδιαφέρον για κρατήσεις ακόμη και ως τον Νοέμβριο. Πάντως  ένας από τους βασικούς παράγοντες  για το εάν οι θετικές αυτές προβλέψεις επιβεβαιωθούν,   έχει να κάνει με το πως θα εξελιχθεί η πορεία της πανδημίας.

Ειδικότερα τώρα σε ότι αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, ο κ. Χατζάκης είπε ότι,  ο εσωτερικός τουρισμός δεν υφίσταται προς το παρόν και εκτιμάται ότι  γενικότερα φέτος θα είναι περιορισμένος μιας και το αυξημένο κόστος διαβίωσης, καύσιμα, ενεργειακό, κλπ καθιστούν για πολλούς τις διακοπές ως πολυτέλεια. Παρ΄ όλα αυτά, την περίοδο του 15Αύγουστου αναμένεται η εικόνα να  αλλάξει αλλά θα είναι  για σύντομο χρονικό διάστημα.

Σχετικά με τα Airbnb είναι κάτι που εξελίσσεται και στην περιοχή της Ιεράπετρας , επηρεάζοντας ίσως τα μικρότερα κυρίως καταλύματα.   Αλλά  και πάλι απευθύνονται σε συγκεκριμένους πελάτες  που επιλέγουν αυτόν τον τρόπο διακοπών. Γιατί άλλοι  επιθυμούν περισσότερες υπηρεσίες, οπότε ο καθένας κάνει την επιλογή του. Σε κάθε περίπτωση με τα airbnb παρατηρείται μια κίνηση στην τοπική αγορά αυτό  όμως που κρίνεται πολύ σημαντικό είναι ότι θα  πρέπει να υπάρχουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι ώστε να αποφεύγεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός, εξήγησε.

Ως  προς το θέμα της εύρεσης υπαλλήλων στον κλάδο του τουρισμού όπου το προηγούμενο διάστημα παρατηρούνται έλλειψη εργατικού δυναμικού , αυτό όπως είπε αλλάζει σταδιακά και πολλοί  που λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας  είχαν αναζητήσει δουλειά σε άλλους τομείς, επιστρέφουν και το πρόβλημα αμβλύνεται.

Τέλος αναφορικά με τη νήσο Χρυσή και το αν τα  νέα δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί ως προς την επισκεψιμότητα έχουν επηρεάσει τον τουρισμό στην Ιεράπετρα , ο κ. Χατζάκης τόνισε ότι εδώ και χρόνια υπάρχει θέμα με την επισκεψημότητα στο νησί και τις υπηρεσίες που παρέχονται.  Υπήρχαν  περίοδοι που ο επισκέπτης δεν έβρισκε ούτε μπουκάλι για νερό για να πιεί ή  μια ξαπλώστρα μια ομπρέλα. Αυτό δεν ήταν προς όφελος του νησιού και γενικότερα του τουριστικού προϊόντος του τόπου μας. Φέτος, αυτό έγινε ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Γιατί οι απαγορεύσεις που υπάρχουν δεν εφαρμόστηκαν έγκαιρα αλλά λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Οπότε  πολλά πακέτα είχαν κλειστεί  και πολλοί επισκέπτες  επιθυμούσαν  ή είχαν προγραμματίσει στο πλαίσιο της παραμονής τους στην Ιεράπετρα ή και αλλού, να ταξιδέψουν   στη Χρυσή. Με απογοήτευση ενημερώνονται  για τα νέα δεδομένα.   Άλλοι  δεν ξέρουν κολύμπι , φοβούνται  και δεν θέλουν να κατέβουν από το πλοίο  για να πάνε στην παραλία οπότε δεν θέλουν να ταξιδέψουν καν. Άλλοι δεν βρίσκουν εισιτήριο. Σε κάθε περίπτωση πάντως εκείνο που προέχει είναι να προστατευτεί το περιβάλλον της Χρυσής, να προστατευτεί αυτό το στολίδι για την περιοχή  και μακάρι από του χρόνου να ξεκινήσει η επισκεψημότητα υπό άλλες προϋποθέσεις.