Χαιρετισμός Θραψανιώτη στην εκδήλωση Ερυθρού Σταυρού Ιεράπετρας

8:38 π.μ. - Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018
08:05 π.μ. - Δευ, 14/38/2018
Image: Χαιρετισμός Θραψανιώτη στην εκδήλωση Ερυθρού Σταυρού Ιεράπετρας

Ανακοίνωση κ. Μανώλη Θραψανιώτη, Βουλευτή Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ

κ Πρόεδρε σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση.
 
 
 
 
 
Πριν  συνεχίσω μια παρατήρηση.
 
 
  Στην πρόσκληση σας αναφέρεται ότι η  "παρουσία μου στην εκδήλωση θα είναι ιδιαίτερη τιμή για σας."         
 
 
 
 
 
        Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω μ αυτό και θα πω ότι η πρόσκληση  σας να παραβρεθώ στην σημερινή εκδήλωση  αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα και για αυτό σας  ευχαριστώ  θερμά .
 
 
        Η σημερινή εκδήλωση, αφιέρωμα στην παγκόσμια ημέρα του Ερυθρού Σταυρού και η απονομή διπλωμάτων στους αποφοίτους εθελοντών αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, επιβραβεύει και τυπικά την έννοια του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης.  
 
 
  Θα  δανειστώ δύο μόνο στίχους από τον όρκο των εθελοντών με   τον οποίο πολύ λίγοι μπορούν  να διαφωνήσουν.
 
 
“Υπόσχομαι  Πίστη στο ανθρώπινο ιδεώδες, να προστατεύσω την υγεία και την ζωή των συνανθρώπων μου και να σέβομαι την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.”
 
 
    Είναι    αυτές ακριβώς οι αρετές  που  χαρακτηρίζουν την πλειονότητα του ελληνικού λαού,  χάριν  των οποίων   κρατήθηκε όρθιος στην  περίοδο της κρίσης και κέρδισε επάξια την διεθνή αναγνώριση  για την βοήθεια στους πρόσφυγες. Δεν  πρέπει να μας διαφεύγει το  ότι  στο   αποκορύφωμα   της κρίσης,  το  2015,  από την χώρα μας πέρασαν περίπου 1,5 εκ πρόσφυγες . Είναι η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών σε περίοδο ειρήνης. Παρ όλα αυτά  μπόρεσε να αντεπεξέλθει σ' αυτήν  την κρίση χάρη   στην αλληλεγγύη  και τον εθελοντισμό είτε  οργανωμένων ομάδων είτε μεμονωμένων ατόμων. Χωρίς αυτήν, κανένα κράτος, όσο οργανωμένο και αν είναι  δεν μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά. Τα κοινωνικά ιατρεία και κοινωνικά φαρμακεία αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα  κατα την περίοδο της κρίσης για την στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
 
 
        Βέβαια, όπως  και εσείς αναφέρατε κ. Πρόεδρε, ο ρόλος τους έληξε με την ψήφιση του νόμου 4386 του 2016 από την σημερινή κυβέρνηση, που επιτρέπει στους ανασφαλιστους   και ευάλωτες κοινωνικά  ομάδες, δωρεάν πρόσβαση  στο δημόσιο σύστημα υγείας  και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.  Εδώ θέλω να επισημάνω  ότι    διαγράφηκαν με νομοθετική ρύθμιση  28 εκ ευρώ   βεβαιωμένων οφειλών σε ανασφαλιστους που δημιουργήθηκαν  μέχρι την ψήφιση του παραπάνω νόμου.
 
 
      Επιτρέψτε μου  όμως αγαπητοί φίλοι, να αναφερθώ  και σε ένα γεγονός που απασχόλησε την επικαιρότητα αυτές τις ημέρες.
 
 
Είναι η αποκάλυψη και η σύλληψη εγκληματικής ομάδας ατόμων που αντί  αλληλεγγύης και ανθρωπιάς εκμεταλλεύονται τον πόνο και δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα.  Αναφέρομαι στην  κλοπή και την  πώληση από τα δημόσια νοσοκομεία αντικαρκινικών φαρμάκων, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί έλλειψη σε εκείνους που τα είχαν ανάγκη. Και αν αναφέρομαι σε αυτό κ πρόεδρε είναι για να επισημάνω  την  διαφορά  μεταξύ  του  εθελοντισμού  και της αλληλεγγύης  απ' αυτήν της  αδιαφορίας και της εκμετάλλευσης. Είστε το φως και είναι το σκοτάδι. Και ως γνωστό πάντα το φως επικρατεί . 
 
 
        Τελειώνοντας μια ευχή. Διατηρείτε ζωντανή  αυτή την ελπίδα του εθελοντισμού και  της αλληλεγγύης .