Τζίρο άνω των 100 εκατ. προβλέπει η Minoan από την επένδυση στο Κάβο Σίδερο

9:22 π.μ. - Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022
09:05 π.μ. - Πέμ, 12/22/2022
Image: Τζίρο άνω των 100 εκατ. προβλέπει η Minoan από την επένδυση στο Κάβο Σίδερο

Τα ετήσια έσοδα θα προέρχονται από τη λειτουργία της σχεδιαζόμενης ξενοδοχειακής μονάδας και τη μίσθωση των τουριστικών κατοικιών

Ετήσιο τζίρο, που θα ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ προβλέπει, ότι θα εξασφαλίσει μόλις καταστεί πλήρως λειτουργική η τουριστική επένδυση Ιτανός Γαία, που προωθεί η βρετανική εταιρεία Minoan Plc. μέσω της θυγατρικής της Loyalward στην περιοχή της Σητείας (όρμος Φανερωμένη στο Κάβο Σίδερο). Τα ετήσια αυτά έσοδα θα προέρχονται, από τη λειτουργία της σχεδιαζόμενης ξενοδοχειακής μονάδας και τη μίσθωση των τουριστικών κατοικιών, που θα κατασκευαστούν στο ακίνητο.

Όπως αναφέρει η διοίκηση της Minoan στον ετήσιο οικονομικό απολογισμό για το 2021, που δημοσιεύθηκε πριν, από μερικές ημέρες, στο τέλος του προηγούμενου έτους ολοκληρώθηκε το αναθεωρημένο επενδυτικό σχέδιο (master plan), το οποίο επεξεργάστηκε η Deloitte, λαμβάνοντας και το τελικό πράσινο φως, από το διοικητικό συμβούλιο τον φετινό Μάρτιο, με αποτέλεσμα να ανοίγει πλέον ο δρόμος για την εφαρμογή του. Στο πλαίσιο αυτό, λόγω της διαπίστωσης μεγαλύτερης ζήτησης για ιδιωτικότητα την περίοδο μετά την πανδημία, η εταιρεία δρομολογεί την κατασκευή λιγότερων σε αριθμό, αλλά μεγαλύτερων και πολυτελέστατων εξοχικών κατοικιών.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται, ότι θα ενισχυθεί η συνολική αξία της επένδυσης, προσελκύοντας μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πιθανούς επενδυτές. Σημειώνεται, ότι η εταιρεία σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει την επένδυση, υιοθετώντας ένα δυναμικό μοντέλο αξιοποίησης, ανάλογα με τη ζήτηση. Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, είτε την απευθείας εκχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης τμημάτων της έκτασης σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, είτε τη σύσταση κοινοπρακτικών σχημάτων (joint venture) για την από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευση επιμέρους υποδομών, όπως π.χ. το γήπεδο γκολφ ή το ξενοδοχείο, ή ακόμη και μέρος των οικιστικών συγκροτημάτων που προβλέπονται.

Η επένδυση της Minoan προβλέπει την ανάπτυξη υποδομών φιλοξενίας, συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών και ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία υποδομών και υπηρεσιών ευεξίας και ευ ζην, που θα αποτελέσουν το επίκεντρο της επένδυσης. Το έργο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας, με τη Minoan να σχεδιάζει να αξιοποιήσει κυρίως το τοπικό εργασιακό δυναμικό. Η έκταση έχει μισθωθεί, από τη Minoan για περίοδο 40 ετών με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 40 έτη. Ιδιοκτήτρια είναι η Μονή Τοπλού.

Η αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης στη Σητεία αποτελεί τη… γηραιότερη προωθούμενη επένδυση ανάπτυξης ακινήτου στην Ελλάδα, καθώς το εν λόγω σχέδιο χρονολογείται, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν η εταιρεία πλειοδότησε σε διαγωνισμό μακροχρόνιας εκμετάλλευσης έκτασης 25.000 στρεμμάτων, που διοργάνωσε ο ιδιοκτήτης – το ίδρυμα Παναγία η Ακρωτηριανή της Μονής Τοπλού. Η έκταση βρίσκεται πλησίον του Φοινικοδάσους Βάι της Κρήτης.

Σήμερα, με βάση το προεδρικό διάταγμα, που έχει εκδοθεί και τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ, επιτρέπεται η ανέγερση 108.000 τ.μ. κτισμάτων, δηλαδή μόλις το 0,5% της συνολικής έκτασης, με τη Minoan να εκτιμά, ότι το προσεχές διάστημα θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την έκδοση των οικοδομικών αδειών και την έναρξη του έργου. Σημειωτέον, ότι η επένδυση έχει ενταχθεί στις διατάξεις, που διέπουν τις στρατηγικές επενδύσεις (fast track), ενώ αναμένεται να χρηματοδοτηθεί και από τον αναπτυξιακό νόμο. Το ύψος της επένδυσης αναμένεται να προσεγγίσει, ενδεχομένως και να ξεπεράσει, τα 300 εκατ. ευρώ.

Πηγή: cretalive.gr