Χάρης Μαμουλάκης: Στη Βουλή το ύψος των διοδίων στον ΒΟΑΚ
Ζητά την αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την εγκριτική απόφαση για τα διόδια που θα πληρώνουν οι χρήστες του νέου οδικού άξονα.
Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης επαναφέρει στη Βουλή το ζήτημα των διοδίων στον ΒΟΑΚ, ζητώντας επίσημα στοιχεία για το ύψος των τελών που θα επιβληθούν στους οδηγούς.
Με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ζητά να κατατεθούν στη Βουλή τόσο η αλληλογραφία της ελληνικής πλευράς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η σχετική εγκριτική απόφαση που αφορά τα διόδια στον νέο οδικό άξονα.
Στην κοινοβουλευτική παρέμβαση γίνεται αναφορά στη σύμβαση 35ετούς παραχώρησης για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο, η οποία αφορά τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του έργου.
Όπως επισημαίνεται, παρότι ο κυρωτικός νόμος ψηφίστηκε τον Μάιο και δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2025, η έναρξη της περιόδου παραχώρησης συνδέεται με την εκπλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων μέσα σε οκτώ μήνες.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ύψος των διοδίων που θα καταβάλλουν οι χρήστες του ΒΟΑΚ.
Ο Χάρης Μαμουλάκης ζητά, επομένως, πλήρη διαφάνεια γύρω από τη σχετική διαδικασία και τα έγγραφα που έχουν ανταλλαγεί με τις ευρωπαϊκές αρχές.