Τυμπάκι: Τροφή για τα ζώα... η ντομάτα - Καθημερινά στα αζήτητα 30 τόνοι

8:51 π.μ. - Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2019
08:06 π.μ. - Πέμ, 06/51/2019
Image: Τυμπάκι: Τροφή για τα ζώα... η ντομάτα - Καθημερινά στα αζήτητα 30 τόνοι

Σε απόγνωση οι παραγωγοί στο Τυμπάκι αφού οι τιμές κυμαίνονται από 15 έως 25 λεπτά το κιλό, λόγω υπερπαραγωγής σε ολόκληρη τη χώρα

Στα ζώα, αφού δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από την αγορά, διοχετεύονται τις τελευταίες μέρες εκατοντάδες τόνοι ντομάτας στο Τυμπάκι, ενώ όσες πωλούνται τελικά δεν ξεπερνούν την τιμή 25 λεπτών το κιλό προς τον παραγωγό...
 
Η ελληνική αγορά έχει “λασπώσει” από υπερπροσφορά σε φτηνή ντομάτα, ενώ η κρητική ντομάτα έχει εκτοπιστεί ακόμα και από τα ράφια της εξωτερικής αγοράς, καθώς μπαίνουν φτηνότερες ντομάτες από χώρες όπως την Αλβανία.
 
Σε εξευτελιστικές τιμές είναι και άλλα είδη στο Τυμπάκι, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση!
 
Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου Βαγγέλης Τσιμπραγάκης περιέγραψε μια κατάσταση με τα πιο μελανά χρώματα... «Όλα τα προϊόντα μας αυτή τη στιγμή έχουν χαμηλές τιμές, αλλά η ντομάτα είναι στα απούλητα. Δεν κινείται καθόλου. Μιλάμε για ανύπαρκτες τιμές.
 
Πολύ μικρές ποσότητες σε πολύ υψηλής ποιότητας ντομάτα πουλιούνται από 15 μέχρι 25 λεπτά το κιλό και οι υπόλοιπες όλες έχουν μείνει απούλητες. Αυτές που έρχονται στο δημοπρατήριο και πάνε σε απόσυρση είναι εδώ και αρκετές ημέρες γύρω στους 30 τόνους ντομάτες για κάθε μέρα»!
 
Όπως εξηγεί ο συνεταιριστής, «αυτές τις ντομάτες τις διαθέτουμε στους κτηνοτρόφους. Τις δίνουμε στους κτηνοτρόφους για να αδειάσουμε τις κλούβες. Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από οπουδήποτε αλλού. Βέβαια, υπάρχει ντομάτα στην αγορά για να καλύψουν τις ανάγκες τους είτε τα ξενοδοχεία, είτε τα νοικοκυριά. Ενώ και οι παραγωγοί γυρνάνε και προσπαθούν να πουλήσουν τις ντομάτες τους, χτυπώντας πόρτες, από κατάστημα σε κατάστημα.
 
Αλλά τι ντομάτες να μπορέσει να πουλήσει κανείς με αυτόν τον τρόπο; Μιλάμε και πάλι, στην περίπτωση αυτή, για μικρές ποσότητες ντομάτας», εξηγεί στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου Βαγγέλης Τσιμπραγάκης.
 
Εξηγώντας μας πού οφείλεται το φαινόμενο αυτό, ο συνεταιριστής μάς λέει ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει πληθώρα ντομάτας στην ύπαιθρο, τόσο από υπαίθριες όσο και από θερμοκηπιακές καλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερπαραγωγή.
 
Και ενώ παλιότερα η Θεσσαλονίκη δεν είχε δικές της παραγωγές και της στέλναμε προϊόντα, τώρα βγάζει και η Θεσσαλονίκη δική της ντομάτα και καλύπτει τις ανάγκες της, με συνέπεια να μην έχει ανάγκη από τις δικές μας ντομάτες».΄
 
Στο μεταξύ, όπως προσθέτει, «αγορές που είχαμε του εξωτερικού αυτής της περιόδου έχουν καλυφθεί από άλλες χώρες. Δηλαδή η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία, που αγόραζαν ντομάτες από μας μέχρι και τα μέσα του Ιούνη κάθε χρόνο, δεν αγοράζουν τώρα γιατί καλύπτονται από τους Αλβανούς και τους Σκοπιανούς».
 
Στο ερώτημά μας αν αυτή η ιστορία έχει να κάνει και με την Tuta absoluta, ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης απαντά αρνητικά, καθότι, όπως λέει, η Tuta είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, που στη συγκεκριμένη περίπτωση επιβαρύνει το κόστος παραγωγής.
 
«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια παραγωγή που δεν μπορούμε να διαθέσουμε. Απλά, η Tuta επιβαρύνει το κόστος παραγωγής της ντομάτας»...
 
Από το Πάσχα η καθοδική πορεία - Απογοήτευση για όλα τα κηπευτικά
 
Η καθοδική αυτή πορεία ξεκίνησε ακριβώς μετά το Πάσχα. Τις τελευταίες 15 μέρες έχει επιδεινωθεί η κατάσταση και έχουν αρχίσει οι ντομάτες να μένουν απούλητες. Για τα άλλα προϊόντα, η κατάσταση είναι επίσης απογοητευτική.
 
«Φανταστείτε τα αγγούρια είναι στα 20 λεπτά το κιλό ή και απούλητα. Τα μικρά αγγουράκια επίσης στα 20 και στα 25 λεπτά το κιλό. Οι πιπεριές, επίσης, είναι κάτω από τα 20 λεπτά το κιλό. Και το μόνο που έχει μια αξιοπρεπή τιμή ακόμη είναι το πεπόνι, που πουλιέται στο 1,20 ευρώ το κιλό από 50 λεπτά», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης.
 
Αλλά και στο καρπούζι έχει αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση. «Βλέπω ότι γίνονται πωλήσεις από παραγωγούς», λέει χαρακτηριστικά.
 
Και καταλήγει λέγοντας ότι δεν υπάρχει από την Πολιτεία κανένα ενδιαφέρον για την υποστήριξη των παραγωγών και την επίλυση τέτοιων ζητημάτων. Και φέρνει ως παράδειγμα την Tuta.
 
«Ακούνε όλοι, σκύβουν το κεφάλι συγκαταβατικά, αλλά στο τέλος άνθρωπος δεν ενδιαφέρεται», τονίζει.
 
Ο κ. Τσιμπραγάκης μιλάει και για την περίφημη συνεργασία με τους ξενοδόχους του νησιού, λέγοντας ότι για άλλη μια φορά έγινε προ καιρού μια ευρεία σύσκεψη, όπου δόθηκαν υποσχέσεις ξενοδόχων, αλλά που ουδέποτε τηρήθηκαν.
 
 
neakriti.gr