Τσουρδίνης: Να εστιάσουμε στην ασφάλεια, την καθαρότητα και την ποιότητα των προϊόντων
Τήρηση της πιστοποίησης στο έπακρο - Συνεχίζονται μέχρι και τον Ιούνιο οι εξαγωγές στην πιπεριά
Για την πορεία των εξαγωγών κηπευτικών προϊόντων από και προς την χώρα μας αλλά και για την υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων σε αυτά τα προϊόντα μίλησε στην εκπομπή "Ιεραπετρίτικη Γη" ο Νίκος Τσουρδίνης, εξαγωγέας.
Η ποιότητα των προϊόντων που εξήχθησαν φέτος ήταν πολύ καλή. Ήταν εξαιρετική σεζόν για τις πιπεριές, αλλά και για κάποια βελανίδια που έκαναν την αρχή και πωλήθηκαν εκτός Ελλάδας. Η πιπεριά φλωρίνης, το κέρατο και το ουγγαρέζικο συνεχίζουν κανονικά τις εξαγωγές με τον κ. Τσουρδίνη να πιστεύει ότι θα συνεχίσουν κανονικά μέχρι και τον Ιούνιο. Η εξαγωγή των καυτερών παρουσίασε κάμψη λόγω των μεγάλων ποσοτήτων από θερμαινόμενα θερμοκήπια άλλων χωρών. Η ολοκλήρωση της σεζόν εξαρτάται πάντα τόσο από τον καιρό όσο και από τις ποσότητες που θα παραχθούν από τις εκάστοτε ανταγωνίστριες χώρες.
Σχετικά με τα προϊόντα που εισάγονται στη χώρα μας από τρίτες χώρες με σκοπό τη μείωση της τιμής, ο κ. Τσουρδίνης δήλωσε ότι την ευθύνη για αυτό το κομμάτι την έχουν τα υπουργεία και οι πολιτικοί οι οποίοι θα πρέπει να σκύψουν στα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής και να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ολλανδίας βοηθώντας ουσιαστικά τους αγρότες να εκσυγχρονιστούν. Συνεχίζοντας, είπε ότι το Ελληνικό κράτος οφείλει να πραγματοποιεί τους απαραίτητους ελέγχους τόσο στις κεντρικές αγορές όσο και στους χώρους τον εξαγωγέων. Στην Ευρώπη υπάρχει κοινή νομοθεσία κάτι που δεν ισχύει για τις τρίτες χώρες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιούν φάρμακα τα οποία δεν επιτρέπονται στην Ευρώπη. Παρά την υποστελέχωση των Ελληνικών υπηρεσιών, τον τελευταίο καιρό γίνεται φιλότιμη προσπάθεια για ελέγχους και βλέπουμε σε κάποιες περιπτώσεις να βγαίνουν στην δημοσιότητα προβλήματα σε προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες.
Στη συνέχεια ο κ. Τσουρδίνης σχολίασε την υπολειμματικότητα των φυτοφαρμάκων στα κηπευτικά προϊόντα και αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση που υπήρξε τον Μάρτιο για ένα δείγμα αγγουριών στο οποίο βρέθηκε μία συγκεκριμένη δραστική η οποία είναι μη επιτρεπόμενη στα αγγούρια. Η εταιρία του κ. Τσουρδίνη πραγματοποιεί 400-600 δειγματοληψίες ετησίως. Τα δείγματα λαμβάνονται είτε από το χωράφι είτε κατά την παραλαβή των προϊόντων. Υπάρχει στενή συνεργασία των τεχνικών που υποστηρίζουν τους παραγωγούς και των τεχνικών που βρίσκονται στην εταιρία και μεταφέρονται οι απαιτούμενες προδιαγραφές ανάλογα με τους κανονισμούς της εκάστοτε χώρας ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν χαμηλότερη υπολειμματικότητα, κάτι που αποτελεί κανόνα. Στο εξωτερικό, τα βιολογικά προϊόντα και τα προϊόντα με μηδέν δραστικές είναι αυτά που έχουν ζήτηση. Σε ερώτηση που τέθηκε στον κ. Τσουρδίνη για το εάν τα προϊόντα μας είναι "καθαρά" ανέφερε ότι από την εταιρία του έχουν σταλεί κάποιες αναλύσεις οι οποίες δεν είναι σύμφωνες με την Ελληνική νομοθεσία, έχει γίνει επανέλεγχος από το Μπενάκειο και έχουν επιβληθεί πρόστιμα. Σε περίπτωση που ο ίδιος παραγωγός υποπέσει ξανά στο ίδιο αδίκημα τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι αρκετά μεγάλα. Τόνισε, ότι είναι πολύ σημαντικό να τηρείται η πιστοποίηση όχι μόνο στα χαρτιά αλλά στο έπακρο και να υπάρχει βιβλίο ψεκασμών το οποίο αποτελεί σύγχρονο εργαλείο διαχείρισης. Κλείνοντας, είπε ότι οι ψεκασμοί, τα λιπάσματα και τα ποτίσματα πρέπει να υπάρχουν πάντα καταγεγραμμένα ώστε να προλαμβάνονται ή να διορθώνονται τυχόν λάθη. Επίσης, οι τεχνικοί που υποστηρίζουν τους παραγωγούς θα πρέπει να γνωρίζουν ή να αναζητούν τις προδιαγραφές που χρειάζεται να έχει ένα προϊόν ώστε να μπορεί να εξαχθεί. Τέλος, συμβούλεψε τους παραγωγούς να τηρείται από όλους η πιστοποίηση με μεγάλη προσοχή και να εστιάσουν στην ασφάλεια, την καθαρότητα και την ποιότητα των προϊόντων τους.