Τσίπρας, Γεννηματά και Βαρουφάκης στην Κρήτη

9:49 π.μ. - Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2019
09:01 π.μ. - Δευ, 07/49/2019
Image: Τσίπρας, Γεννηματά και Βαρουφάκης στην Κρήτη

Κάθοδος πολιτικών αρχηγών στο Ηράκλειο

 
Στη μεγάλη “δεξαμενή” των προοδευτικών ψηφοφόρων της Κρήτης ποντάρουν Αλέξης Τσίπρας, Φώφη Γεννηματά και Γιάνης Βαρουφάκης, που βρίσκονται ταυτόχρονα επί κρητικού εδάφους, βάζοντας την Κρήτη στο βασικό κάδρο της τελικής αυτής ευθείας της προεκλογικής εκστρατείας...
 
Το πρώτο στίγμα της τριπλής αυτής προεκλογικής παρουσίας πολιτικών αρχηγών στην Κρήτη, που έχει προεκτάσεις και στο λεγόμενο πεδίο των εντυπώσεων, έδωσε χθες Κυριακή η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, που περιόδευσε στον νομό Λασιθίου. Νομό μάλιστα, όπως η ίδια τόνισε, που παραδοσιακά έδινε τα μεγαλύτερα ποσοστά στη δημοκρατική παράταξη.
 
Το δικό του στίγμα έδωσε από τα Χανιά και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, που ζήτησε από τον προοδευτικό κόσμο της Κρήτης να αγκαλιάσει την πολιτική επανάσταση που φέρνει, όπως είπε, το κόμμα του.
 
 
Το κυρίως “μενού” της ταυτόχρονης αυτής άφιξης τριών πολιτικών αρχηγών το επιφυλάσσει βεβαίως η αποψινή βραδιά...
 
Στις 8:30 απόψε ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην πλατεία Ελευθερίας, εκεί που είχε μιλήσει στα τέλη Μαΐου, στο κλείσιμο της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών.
 
Την ίδια ακριβώς ώρα, στις 8:30 μ.μ., ο πρώην συνεργάτης του και υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα μιλήσει λίγο πιο πέρα, στην πλατεία Κορνάρου.
 
Λίγη ώρα νωρίτερα, στις 7:30 μ.μ., και λίγο πιο νότια, συγκεκριμένα στο Αρκαλοχώρι, η Φώφη Γεννηματά θα απευθύνει ομιλία-χαιρετισμό σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.
 
Τρεις λοιπόν περίπου ταυτόχρονες πολιτικές εκδηλώσεις και ομιλίες στον νομό Ηρακλείου, σε μια εκλογική περιφέρεια για την οποία τρέφουν υψηλές προσδοκίες τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και η Φώφη Γεννηματά και ο Γιάνης Βαρουφάκης, που σημειωτέον, είναι επικεφαλής των τοπικών ψηφοδελτίων του ΚΙΝ.ΑΛ. και του ΜέΡΑ25.
 
 Θερμή υποδοχή στη Φ. Γεννηματά
 
Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. κατέφτασε χθες το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, όπου υπό τις ιαχές «Φώφη γερά, το Κίνημα μπροστά» έτυχε μιας θερμής υποδοχής από τα τοπικά στελέχη, προεξέχοντος του βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου.
 
«Με τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες της Κρήτης μάς ενώνουν πολλά. Τώρα είναι η ώρα να πορευτούμε ξανά μαζί, μαζί με όσους έχουν απογοητευτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί με όσους δε θέλουν να δουν μια ανεξέλεγκτη κυριαρχία της Δεξιάς. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία τώρα τσακώνονται δημόσια. Τσακώνονται για το ποιος έκανε τις υποχωρήσεις στο θέμα των Σκοπίων. Δηλαδή, για το ποιος παρέδωσε πρώτος τα όπλα που είχε εξασφαλίσει για τη χώρα και τον ελληνικό λαό ο Ανδρέας Παπανδρέου με την ενδιάμεση συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας βγάζει τώρα στη φόρα τα μυστικά που τους ενώνουν και δε μιλούσε γι’ αυτά για να μη δυσαρεστήσει την καραμανλική συνιστώσα που τον κρατούσε στην εξουσία», τόνισε σε δηλώσεις της στο αεροδρόμιο η κ. Γεννηματά.
 
Πρώτος σταθμός της χθεσινής περιοδείας της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. στον νομό Λασιθίου ήταν η Σητεία. Η ίδια πραγματοποίησε βόλτα στην πόλη συνοδευόμενη από τον Λασιθιώτη γραμματέα Μανόλη Χριστοδουλάκη, τους τέσσερις υποψήφιους βουλευτές του κόμματος στον νομό Λασιθίου και τοπικά στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ.
 
Μετά την επίσκεψη της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. στη Σητεία, η επίσκεψή της στην Ιεράπετρα της επιφύλαξε μια έκπληξη που της προκάλεσε συγκίνηση, καθώς από την Τοπική Οργάνωση του Κινήματος τής προσφέρθηκε ένα χειροποίητο λευκό μπλουζάκι. το οποίο στην μπροστινή πλευρά του είχε τη φωτογραφία του πατέρα της Γιώργου Γεννηματά και στην πίσω πλευρά έγραφε ότι, αν ζούσε, θα έκλεινε χθες Κυριακή 30 Ιουνίου 2019 τα 80 του χρόνια.
 
Η Φώφη Γεννηματά, συνοδευόμενη από τους τέσσερις υποψήφιους βουλευτές, Κλαίρη Ψυλλινάκη-Μαγούλη, Σούλα Ανδρουλάκη, Φάνη Εικοσιπεντάκη και Μανόλη Κλώντζα, χαιρέτησε τους πολίτες στις καφετέριες και έστειλε το δικό της μήνυμα.
 
«Στις 7 Ιουλίου συναντιόμαστε ξανά. Μαζί, με τους προοδευτικούς και δημοκράτες της Κρήτης. Εδώ στο Λασίθι είχαμε πάντα τα μεγαλύτερα ποσοστά μας. Το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν και σήμερα το Κίνημα Αλλαγής. Ξέρουν οι πολίτες στην Κρήτη πότε έζησαν καλύτερα. Οι παλαιότεροι με το ΠΑΣΟΚ. Έχει έρθει η ώρα να ζήσει καλύτερα και η νέα γενιά, να βρει προκοπή στον τόπο της με το Κίνημα Αλλαγής», τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., η οποία έκλεισε τη χθεσινή, πρώτη ημέρα της περιοδείας της από τον Άγιο Νικόλαο, όπου συμμετείχε στην τελετή βραβεύσεων της λαμπερής διοργάνωσης “Agios Nikolaos Cliff Diving 2019”.
 
 Κάλεσμα Βαρουφάκη στους Χανιώτες
 
 «Αυτή η πολιτική επανάσταση δεν μπορεί να δανειστεί την ποίησή της από το παρελθόν, μόνο από το μέλλον. Στις ευρωεκλογές πήραμε μια γεύση της. Την 7η Ιουλίου ξεκινάμε», τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος, μιλώντας χθες το βράδυ πίσω από το “Γυαλί Τζαμισί”, όπου και παρουσίασε το άμεσα εφαρμόσιμο, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό πρόγραμμα του κόμματος, απηύθυνε κάλεσμα στους Χανιώτες και στους Κρητικούς να στηρίξουν την προσπάθεια για την αναγκαία - όπως τη χαρακτήρισε - παρουσία του ΜέΡΑ25 στην επόμενη Βουλή.
 
«Να στείλουμε μήνυμα νίκης» με την αποψινή ομιλία Τσίπρα στο Ηράκλειο
 
«Καλούμε όλους τους πολίτες να παραβρεθούν, να στείλουμε όλοι μαζί από την Κρήτη των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων και παραδόσεων ηχηρό μήνυμα νίκης, ελπίδας, προοπτικής για το αύριο. Δε μας αξίζει να γυρίσουμε πίσω. Και δε θα γυρίσουμε πίσω». Με τα χαρακτηριστικά αυτά λόγια, ο γραμματέας της Ν.Ε. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κλαράκης και τα τοπικά στελέχη του κόμματος έκαναν προχθές Σάββατο ένα ανοιχτό, ευρύ κάλεσμα στην αποψινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας από τους πολίτες να δώσουν ισχυρό, μαζικό “παρών” στην πλατεία Ελευθερίας, την οποία επέλεξε και σε αυτή την προεκλογική περίοδο ο πρωθυπουργός για να απευθυνθεί στους Ηρακλειώτες και στους Κρητικούς.
 
Πέρα από το κάλεσμα συστράτευσης, τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνέντευξη που παραχώρησαν στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής προχώρησαν σε μια αναλυτική ενημέρωση, έναν απολογισμό πεπραγμένων από τη μεριά τους στο κυβερνητικό έργο, που επιτεύχθηκε από το 2015 μέχρι τώρα.
 
«Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι η μητέρα όλων των μαχών. Το κρίσιμο ερώτημα μπροστά από την κάλπη είναι εάν θέλουμε η χώρα να προχωρήσει μπροστά, να προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί ή να γυρίσουμε πίσω.
 
Πρέπει να ηττηθεί στις επερχόμενες εκλογές το σχέδιο της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη για παλινόρθωση του παλιού συστήματος που χρεωκόπησε τον τόπο, οικονομικά και αξιακά. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που στέρησαν σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού την πρόσβαση στη δημόσια Υγεία, απέλυσαν εκπαιδευτικούς, σχολικούς φύλακες και καθαρίστριες, έκλεισαν νοσοκομεία και σχολεία, έριξαν το “μαύρο” στην ΕΡΤ, γέμισαν με κάγκελα και φόβο όλη την Ελλάδα, σάρωσαν την κοινωνία με περικοπές και απολύσεις», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της Ν.Ε. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κλαράκης.
 
Αναφερόμενος στα πεπραγμένα στον τομέα της Υγείας, ο Ανέστης Κιούλπαλης, διευθυντής του ΕΚΑΒ Κρήτης, επισήμανε: «Στην Υγεία, η αναβάθμιση τα τελευταία χρόνια ήταν τεράστια. Από την καθολική πρόσβαση ασθενών στα νοσοκομεία, τις 125 νέες δομές ΤΟΜΥ, την κατάργηση του 5ευρου για τις εξετάσεις και του 25ευρου για τη νοσηλεία, μέχρι τις δομές του ΕΚΑΒ, που πλέον έχουν τον εξοπλισμό που επιβάλλεται για να λειτουργήσουν. Αν συνυπολογίσουμε και τις καινοτόμες δράσεις, όπως τα Εθνικά Κέντρα ιατρικής ακρίβειας για ασθένειες όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, μπορούμε να αντλήσουμε την απάντηση στο γιατί δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω».
 
Αναφερόμενη στον οικονομικό τομέα, η Μαντώ Ρασούλη, οργανωτική γραμματέας του Συλλόγου Εφοριακών Ανατολικής Κρήτης, ανέφερε: «Οι 120 δόσεις αποτέλεσαν τον παράγοντα που βοήθησε τόσο τους ασφαλισμένους, όσο και τους φορολογούμενους που κατάφεραν να λύσουν προβλήματα ρευστότητας, όσο και οφειλέτες εν δυνάμει συνταξιούχους που μέσω των δόσεων κατάφεραν να πάρουν τη σύνταξή τους. Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για βασικά αγαθά στο “καλάθι της νοικοκυράς”, η αύξηση προσλήψεων, περίπου 1.000, την τελευταία τετραετία βοήθησε στην εντατικοποίηση των ελέγχων».
 
Ο Νίκος Μακατουνάκης, συντονιστής Ο.Μ. Εκπαιδευτικών και μέλος της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Σ’ αυτές τις εκλογές διακυβεύονται και οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην εκπαίδευση, και οι οποίες είχαν στο επίκεντρό τους το μαθητή ως μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα και ενεργό αυριανό πολίτη, και το σχολείο ως βασικό πυλώνα ενός κοινωνικού κράτους που παρέχει ποιοτική εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά, χωρίς καμιά διάκριση».
 
Ο Κώστας Κονταξάκης, μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και επίκουρος καθηγητής στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, υπογράμμισε: «Γνωρίζουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις μας “απειλούν” πολιτικές και κόμματα που έβλεπαν και την Εκπαίδευση ως σημαντικό τμήμα μιας πολιτικής κουλτούρας που τη χαρακτήριζαν η διαπλοκή, ο νεποτισμός και η παράκαμψη των δημοκρατικών προταγμάτων. Αναμενόμενες ήταν οι αντιδράσεις απ’ όσους “απειλούνται” και όσους “ξεβολεύονται”».
 
Ο Νίκος Μεντζίνης, μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας, σημείωσε: «Η σημερινή κυβέρνηση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα έξω από τα μνημόνια και παρά τις δεσμεύσεις που εξακολουθούν να ισχύουν, απέδειξε με τις πολιτικές της πως υποστηρίζει τους πολλούς και ασθενέστερους».
 
 
 
neakriti.gr