Τούρκος υπ. Ενέργειας: Το Oruc Reis ξεκίνησε τις έρευνες

10:18 π.μ. - Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020
10:10 π.μ. - Τετ, 14/18/2020
Image: Τούρκος υπ. Ενέργειας: Το Oruc Reis ξεκίνησε τις έρευνες

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγεί τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκία η Άγκυρα καθώς ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας προχώρησε ένα βήμα παραπάνω τονίζοντας ότι «σήμερα θα ξεκινήσουμε σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο»

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγεί τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκία η Άγκυρα καθώς ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας προχώρησε ένα βήμα παραπάνω τονίζοντας ότι το Oruc Reis ξεκίνησε τις έρευνες και ότι σήμερα αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα.

Σχολιάζοντας τη νέα αυτή εμπρηστική δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Δε θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση τούρκου αξιωματούχου… Ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής» επισήμανε ο κ. Πέτσας.

Πάντως, ανεξαρτήτως εάν θα πραγματοποιήσει η Άγκυρα τις απειλές της για έρευνες, αναλυτές θεωρούν, πιο απειλητική από ποτέ, την αποστολή του Oruc Reis νοτίως του Καστελλόριζου και τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα καθώς θα διαφανεί αν η Άγκυρα θα τραβήξει το σχοινί στα άκρα, ή αν θα συνεχίσει τον πόλεμο νεύρων.

Σε κάθε περίπτωση το κομβικό σημείο θα είναι εάν η Άγκυρα αποφασίσει να στείλει το ερευνητικό εγγύτερα των 12 μιλίων από το Καστελόριζο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», που επικαλείται ενημερωμένες πηγές, ενδεχομένως η Αγκυρα να επιδιώκει να σύρει την Αθήνα σε υπερβολική αντίδραση, φλερτάροντας ουσιαστικά με θερμό επεισόδιο.

Την ίδια ώρα, κι ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο συνεχίζει να περιπλανιέται στην Μεσόγειο, ανοιγοκλείνοντας το ραντάρ του, η Τουρκία με non paper, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει και να μεταθέσει στην Αθήνα, τις ευθύνες για το διαφαινόμενο ναυάγιο των διερευνητικών επαφών, αλλά και να «απλώσει» την ατζέντα του διαλόγου στα θέματα που η ίδια θέλει.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση, εντείνει τις διπλωματικές επαφές, ξεκαθαρίζοντας ότι οι τουρκικές προκλήσεις βγάζουν εκτός κάδρου, τις διερευνητικές επαφές. Ζητά δε από την ΕΕ την ενεργοποίηση των κυρώσεων ενώ θα θέσει εκ νέου το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, που ξεκινά αύριο.

Φόβοι για θερμό επεισόδιο

Στην κυβέρνηση βρίσκονται σε αυξημένο συναγερμό καθώς η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιδιώκει τυχόν θερμό επεισόδιο.

Στο τραπέζι παραμένει μεταξύ άλλων το άρθρο 42 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ για στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση που κράτος – μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, επιλογή για την οποία άλλωστε ο Δένδιας είχε ενημερώσει τους ομολόγους του από το καλοκαίρι. Η απόφαση της Τουρκίας να τορπιλίσει κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης κινητοποίησε εξαρχής τους επιτελείς του «Πενταγώνου» και πλέον σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων.

in.gr