Τουρκικά ΜΜΕ: «Θερμό» επεισόδιο του Barbaros με ελληνική φρεγάτα

7:40 μ.μ. - Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018
07:10 μ.μ. - Πέμ, 18/40/2018
Image: Τουρκικά ΜΜΕ: «Θερμό» επεισόδιο του Barbaros με ελληνική φρεγάτα

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού επιχείρησε να παρενοχλήσει το τουρκικό πλοίο Barbaros που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Διαψεύδει η Αθήνα - Προκλητική ανακοίνωση τουρκικού ΥΠΕΞ

Σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο στήνει η Άγκυρα με αφορμή τις έρευνες του τουρκικού σεισμογραφικού πλοίου Barbaros το οποίο με παράνομη Navtex δέσμευσε περιοχή στα όρια των τεμαχίων 4 και 5 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
 
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, παράγοντες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εμπόδισαν πριν από λίγη ώρα φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Συγκεκριμένα, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ισχυρίζεται ότι η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» που ακολουθεί το ερευνητικό σκάφος, το οποίο διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχείρησε να το «παρενοχλήσει».
 
Από την πλευρά του, το CNNTURK μεταδίδει ότι η Άγκυρα στέλνει ενισχύσεις στην περιοχή και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καλεί την Ελλάδα να μην κορυφώσει την ένταση.

 
Η κίνηση αυτή της Άγκυρας δείχνει την αποφασιστικότητά της να κλιμακώσει και να συντηρήσει την ένταση στη Μεσόγειο, με αιχμή τόσο τις έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και το Αιγαίο.
 
Ωστόσο, πηγές του ΓΕΕΘΑ διαψεύδουν το επεισόδιο και τονίζουν ότι τα τουρκικά μέσα συντηρούν την ένταση επικοινωνιακά.
 
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Αθήνα παρακολουθεί τις κινήσεις του Barbaros σε απόσταση 3-4 ναυτικών μιλίων από αυτό, θέλοντας να στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα διαθέτει την απαιτούμενη αποτρεπτική ισχύ. Παράλληλα, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί και άλλες μονάδες επιφανείας του ελληνικού στόλου, προκειμένου να είναι σε θέση να σπεύσουν στην περιοχή αν παραστεί ανάγκη, σύμφωνα με πληροφορίες.
 
Ταυτόχρονα, απαντώντας σε χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που έκανε λόγο για έρευνες του ερευνητικού σεισμογραφικού σκάφους Barbaros Hayreddin Pasa στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η τουρκική κυβέρνηση διαμηνύει ότι το σκάφος βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι θα συνεχίσει τις έρευνές του.
 
«Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακριά από τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή» προειδοποιεί η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
 
Η ανακοίνωση του υπουργείου:
«Το Barbaros Hayreddin Pasa ξεκίνησε νέα σεισμική έρευνα το πρωί (18 Οκτωβρίου) στα Μεσογειακά μας παράλια στη Μεσόγειο Θάλασσα.
 
Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ χθες είναι απολύτως ανυπόστατο βάσει του διεθνούς νόμου. Η επιμονή της Ελλάδας σε μη ρεαλιστικές κατηγορίες δεν θα καταλήξει σε κανένα άλλο κακό από το να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα της περιοχής.
 
Εκκινούμενη από το διεθνές δίκαιο η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις εξουσίες που απορρέουν από την ηπειρωτική μας υφαλοκρηπίδα. Στο πλαίσιο αυτό σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακριά από τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή».

 
Η «ενόχληση» του ελληνικού ΥΠΕΞ
Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στη χθεσινή του ανακοίνωση έκανε λόγο για νέα τουρκική πρόκληση, στέλνοντας μήνυμα προς της Άγκυρα ότι η διενέργεια ανάλογων ερευνών προϋποθέτει άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.
 
Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, «η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
 
«Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από το διεθνές, δίκαιο διαδικασίες και κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα που γίνεται κατά πάγια πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών» συμπλήρωνε το ΥΠΕΞ.
 
 
in.gr