Τοποθέτηση του Μ. Θραψανιώτη στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

2:29 μ.μ. - Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022
02:07 μ.μ. - Πέμ, 21/29/2022
Image: Τοποθέτηση του Μ. Θραψανιώτη στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Μανόλης Θραψανιώτης μίλησε στην ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα».

Αναφέρθηκε στις ομόφωνες απορριπτικές αποφάσεις όλων των πανεπιστημιακών φορέων, μεταξύ των οποίων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), με την οποία ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, γιατί όπως τονίζουν βρίσκεται στον αντίποδα της σύγχρονης και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχει ανάγκη η νεολαία και η χώρα μας. Επισημαίνει επίσης η ΠΟΣΔΕΠ ότι με την ψήφιση του “ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα πανεπιστήμια με επικράτηση μηχανισμών διαπλοκής, υπόγειες συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα με τελικό σκοπό την κατάληψη του Πανεπιστημίου με αντιδημοκρατικό και αδιαφανή τρόπο”. Την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων της κ.Κεραμέως  είχε υποστηρίξει και ο ίδιος ο  κ. Γεραπετρίτης, όταν είχε μόνο τη νομική του ιδιότητα…

Απευθυνόμενος στον Υφυπουργό Παιδείας κ. Συρίγο, ο οποίος είπε ότι το 1969 στη δικτατορία υπήρχε πανεπιστημιακή αστυνομία, αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία ως φοιτητής, όταν τον Φλεβάρη του 1973, χρονιά ορόσημο στην ιστορία του φοιτητικού κινήματος, πάνω από χίλιοι φοιτητές της Ιατρικής και Οδοντιατρικής συγκεντρώθηκαν να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην τρομοκρατία και την καταπίεση της δικτατορίας με την κατάλυση της δημοκρατίας, η Αστυνομία δεν μπήκε στο πανεπιστήμιο. Περίμεναν απ’ έξω για να επιτεθούν.

Τέλος για την ίδρυση από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ των πανεπιστημιακών τμημάτων μεταξύ των οποίων και του Λασιθίου που “έθεσε σε αναστολή”(!) η Ν.Δ., τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να μιλούνε για προεκλογικά ρουσφέτια όταν οι συγκεκριμένες σχολές θεσμοθετήθηκαν σε διαβούλευση με την πανεπιστημιακή κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες. Η κατάργηση των νέων Τμημάτων αλλά και ο αποκλεισμός των νέων με την ΕΒΕ γίνεται για τα συμφέροντα των κολεγίων.

Κλείνοντας, επανέλαβε την δέσμευση του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα, για λειτουργία των σχολών με την επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όλη η τοποθέτηση του Βουλευτή: