Τον Σεπτέμβριο η "εκκίνηση" για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ανακοινώθηκε, ξεκινούν η προκαταρκτικές εργασίες
Ξεκινούν τον Σεπτέμβριο -καλώς εχόντων των πραγμάτων- οι προκαταρκτικές εργασίες για τη «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, εγκαινιάζοντας την κατασκευαστική περίοδο του κολοσσιαίου έργου -ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ- που έρχεται να άρει την ενεργειακή απομόνωση του νησιού.
Υπενθυμίζεται ότι οι ανάδοχοι του έργου -που υπογράφηκε μόλις τον περασμένο Ιούνιο- με φορέα υλοποίησης την κατά 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη Interconnection, είναι οι εταιρείες NEXANS, PRYSMIAN και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ (για τα καλωδιακά τμήματα, με 615 εκατ. ευρώ) και η κοινοπραξία SIEMENS-TEΡNA (για τους σταθμούς μετατροπής, με 370 εκατ. ευρώ).
Με την ολοκλήρωση της κατασκευής και την ηλέκτριση των καλωδίων το 2023, η Κρήτη θα είναι πλέον διασυνδεδεμένη διπλά -και μέσω Πελοποννήσου- λύνοντας σε βάθος δεκαετιών το πρόβλημα της ενεργειακής της επάρκειας.
Πέραν των ιδίων κεφαλαίων, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτικά, το έργο έχει ενταχθεί στα έργα του Ε.Π. ΕΠΑΝΕΚ του ΕΣΠΑ 2014-2020 ενώ έχει εξασφαλίσει τραπεζικό δανεισμό ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα όμως θα δώσει το έναυσμα για ένα νέο κύμα «πράσινων» επενδύσεων στο νησί, εφόσον δημιουργείται πρόσθετος χώρος για νέα έργα ΑΠΕ 2,5 GW.
Η «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής γνωστή και ως «Κρήτη ΙΙ», με μήκος 380 χλμ., έρχεται να διασυνδέσει το μεγαλύτερο μη διασυνδεδεμένο ενεργειακό σύστημα της χώρας, σε ένα νησί με πληθυσμό που ξεπερνά τους 600.000 κατοίκους ενώ αποτελεί και έναν από τις δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ενεργειακές του ανάγκες.
Πέρα από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη του έργου, που οφείλονται στο γεγονός ότι πρακτικά θα εξαλείψουν την εξάρτηση της Κρήτης από τα ρυπογόνα υγρά καύσιμα που χρησιμοποιούνται για την ηλεκτροπαραγωγή, υπάρχουν και οικονομικά οφέλη καθώς με τη λειτουργία της η διασύνδεση θα «ξαλαφρώσει» τα ΥΚΩ στα νοικοκυριά όλης της Ελλάδας κατά 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από τους λογαριασμούς ρεύματος.
Πηγή: ypodomes.com