Τον Αύγουστο σε λειτουργία οι δυο ρυθμίσεις για τις οφειλές στον ΟΓΑ

3:36 μ.μ. - Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2017
03:11 μ.μ. - Τρί, 07/36/2017
Image: Τον Αύγουστο σε λειτουργία οι δυο ρυθμίσεις για τις οφειλές στον ΟΓΑ

Στη γραμμή εκκίνησης αναμένεται να μπουν τον Αύγουστο οι δύο νέες «παράλληλες» ρυθμίσεις για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένου του ΟΓΑ

Η πρώτη θα «τρέξει» στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού και αφορά ασφαλισμένους με συνολικά χρέη τουλάχιστον 20.000 ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, εφορία, τελωνεία κλπ.
 
Η δεύτερη αφορά αποκλειστικά οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τα ποσά έως 3.000 ευρώ θα μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 36 δόσεις ενώ για υψηλότερα χρέη, μέχρι 20.000 θα υπάρχει η δυνατότητα διευθέτησης σε έως και 120 δόσεις.
 
Μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM o υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος επιβεβαίωσε ότι οι δύο ρυθμίσεις θα ενεργοποιηθούν τον Αύγουστο:«Υπάρχουν δύο διαδικασίες, που προβλέπονται. Η μία είναι εκείνη, στην οποία εμπλέκονται και άλλοι φορείς, στους οποίους οφείλουν οι συμπολίτες μας -τράπεζες, φορολογική Αρχή, ιδιώτες η άλλη διαδικασία είναι αυτή, που αφορά οφειλές αποκλειστικά στην κοινωνική ασφάλιση, που θα ρυθμιστεί με την υπουργική απόφαση που θα εκδώσουμε», σημείωσε αποκαλύπτοντας ότι έχει ήδη υπογράψει την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την πρώτη διαδικασία (πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού) η οποία θα τεθεί σε λειτουργία από τις 3 Αυγούστου.  Για τη δεύτερη διαδικασία, που αφορά αποκλειστικά την κοινωνική ασφάλιση, θα είναι, όπως είπε, «μία απλή διαδικασία, για ποσά μέχρι 3.000 ευρώ θα μπορεί να γίνει ρύθμιση σε 36 δόσεις και για ποσά πάνω από τις 3.000 ευρώ έως και 20.000 ευρώ, μέχρι 120 δόσεις».
 
Παράλληλα, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει σειρά προβλέψεων μέσα στο σύστημα της ρύθμισης, που καθιστά ασφαλή τη βιωσιμότητα της οφειλής σε βάθος χρόνου», εξηγώντας ότι ο αριθμός των δόσεων «δεν είναι ζήτημα επιλογής του ασφαλισμένου, είναι θέμα του προφίλ του οφειλέτη, ώστε να έχει μία βιώσιμη λύση με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες».
 
Επιπλέον, ανέφερε πως «πάνω από τις 20.000 θα υπάρξει δυνατότητα ρύθμισης οφειλών -ανεξαρτήτως ύψους- με ειδικές προβλέψεις για τις διαδικασίες, οι οποίες θα τηρηθούν από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και τον ΕΦΚΑ».
 
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων ο Τάσος Πετρόπουλος σημείωσε ότι «είμαστε σε καλή εξέλιξη των χρόνων έκδοσης, επιταχύνεται από μήνα σε μήνα. Παρατάθηκε ο χρόνος μέχρι και τον Ιούνιο για την έκδοση παλιών συντάξεων, προσθέσαμε άλλα 320 εκατ. στα περίπου 850 τα οποία είχαμε με την απόφαση Αχτσιόγλου – Χουλιαράκη εδώ και μήνες προβλέψει, μέσα από παροχή της βοήθειας που θα έχουμε μετά τη συμφωνία που επετεύχθη. Θα έχουμε επιπροσθέτως και από την πλευρά δημοσίου ταμείου μία πρόσθεση του μισού ακόμα από το ποσό που θα μας δοθεί από το ξεκλείδωμα της χρηματικής βοήθειας».
 
Σχετικά με την προαναγγελθείσα πρωτοβουλία, που αφορά την προστασία των συνταξιούχων από κατασχέσεις στους λογαριασμούς τους, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε: «Είναι μία διαδικασία που προετοιμάζουμε, έχω δώσει εντολή στην ΗΔΙΚΑ και στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σε συνεννόηση με το διατραπεζικό σύστημα πληρωμών ΔΙΑΣ, για να ρυθμιστεί αυτό το θέμα. Αυτό που είχα υποσχεθεί το επεξεργαζόμαστε για εφαρμογή πάρα πολύ άμεση».
 
Όπως εξήγησε ο ίδιος, η ρύθμιση που προωθείται θα εξασφαλίζει «να μην υπάρχει κατάσχεση σε λογαριασμούς για συντάξεις, όταν δίνονται αυτές αναδρομικά αθροιστικά και να μην κόβεται το ποσό σαν να είναι μία, αλλά να κόβεται πολλαπλασιαστικά, να προστατεύεται δηλαδή αθροιστικά κάθε σύνταξη μέσα στο βάθος του χρόνου, όταν καταβάλλεται αναδρομικά».
 
Τέλος, ο υφυπουργός προανήγγειλε την προώθηση εντός της τρέχουσας εβδομάδας, την τρίτης κατά σειρά δέσμης νομοθετικών διατάξεων, για τη ρύθμιση τεχνικών θεμάτων που αφορούν τον ΕΦΚΑ και ειδικότερα θέματα ασφαλιστικής ενημερότητας, ασύμβατων μητρών, την έκδοση των επικουρικών συντάξεων με βάση τους νέους συντελεστές που πρέπει να ισχύσουν κ.ά.
 
Πηγή: ypaithros.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ