Το σημαντικό έργο του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας και η επίσημη αναγνώριση από το Υπ. Ναυτιλίας

3:28 μ.μ. - Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022
03:03 μ.μ. - Παρ, 11/28/2022
Image: Το σημαντικό έργο του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας και η επίσημη αναγνώριση από το Υπ. Ναυτιλίας

Το Ναυτικό Μετάλλιο Β Τάξης απονεμήθηκε στον Λιμενάρχη Ιεράπετρας Γ. Παπαδάκη

Η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος βρίσκεται στις προτεραιότητες του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας έχοντας μάλιστα καταγράψει σημαντικές επιτυχίες παλαιότερα αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν, ως αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας από τον Λιμενάρχη κ. Γιάννη Παπαδάκη Αντιπλοίαρχο Λ.Σ., του προσωπικού του Λιμεναρχείου και του πλωτού σκάφους. Η προσπάθεια αυτή αναγνωρίζεται από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας που σε σχετικό έγγραφο «Έκφρασης Ικανοποίησης» επισημαίνεται η ικανοποίηση για τη μεθοδικότητα και τον ιδιαίτερο ζήλο που επιδεικνύει το προσωπικό του Λιμεναρχείου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 ο Λιμενάρχης κ. Γιάννης Παπαδάκης ανέφερε ότι το έγγραφο «Έκφρασης Ικανοποίησης» στάλθηκε στην υπηρεσία στα μέσα του περασμένου μήνα αναφορικά με τη συμβολή του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας στην επιχείρηση εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης η οποία δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών από χώρες της Λατινικής Αμερικής στις δυτικές ακτές της Αφρικής, με τελικό προορισμό χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θύμισε ότι το σκάφος που χρησιμοποιούσε η συγκεκριμένη οργάνωση είχε ελεγχθεί κάποια στιγμή από το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας. Τότε δεν είχε εντοπιστεί φορτίο με ναρκωτικά στο εσωτερικό του. Ωστόσο οι πληροφορίες που συλλέχτηκαν από το προσωπικό του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας και δόθηκαν προς τις συνεργαζόμενες αρχές , συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε λίγους μήνες αργότερα το σκάφος να εντοπιστεί ανοιχτά της Σενεγάλης με 2.025 κιλών κοκαΐνης. Τα οποία μετά από συνεργασία Σενεγαλικών και Γαλλικών αρχών κατασχέθηκαν ενώ συνελήφθησαν 5 άτομα. Μάλιστα το επόμενο διάστημα οι Γαλλικές αρχές μέσω του Γάλλου Πρέσβη στην Αθήνα είχαν εκφράσει ευμενή σχόλια για το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή ενώ και ο Γάλλος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Οικονομικών και Ανάκαμψης σε συνάντησή τους τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής Γ. Πλακιωτάκη είχε εκφραστεί με πολύ θετικά λόγια για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

hxonews

Ο κ. Λιμενάρχης υπενθύμισε ένα ακόμα περιστατικό, με άλλο σκάφος, που εντοπίστηκε ανοιχτά της Ιεράπετρας και μεταφέρθηκε στο αλιευτικό καταφύγιο της πόλης για έλεγχο. Εκεί είχε εντοπιστεί, μετά από διεξοδικό έλεγχο που κράτησε δυο ημέρες, 1,5 τόνος χασίς σε μορφή «σοκολάτας», αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ. Ήταν θα έλεγε κανείς το πρώτο χτύπημα που δόθηκε, σε τοπικό επίπεδο, στο οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών.

hxonews

Εκείνη την περίοδο μάλιστα ο τότε διοικητής της 7ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού , που ήταν παρών στην όλη επιχείρηση και νυν αρχηγός του Λ.Σ. κ. Γ. Αλεξανδράκης εισηγήθηκε και έγινε αποδεκτή η απόδοση του Ναυτικού Μεταλλίου Β΄τάξης στον ίδιο, ως Λιμενάρχη.

hxonews

«Το μετάλλιο αυτό είναι μεγάλη τιμή για μένα μετά από 34 χρόνια στο Σώμα και μεγάλη τιμή που το υπέγραψε ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ένας άνθρωπος που πίστεψε και στήριξε διαχρονικά το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας αναδεικνύοντας τη σημασία της ύπαρξης του Λιμεναρχείου στην περιοχή. Το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας και το προσωπικό του έχει αναπτύξει δεξιότητες, έχει εμπειρία και συνεχίζει με πάθος να εργάζεται για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της καταπολέμησης διακίνησης ναρκωτικών» τόνισε ο κ. Παπαδάκης.

Ακούστε εδώ τα όσα δήλωσε ο κ. Λιμενάρχης ο οποίος έκανε αναφορά και στην επιστροφή του πλωτού σκάφους 130 του Λ.Σ. στην βάση του στην Ιεράπετρα μετά από τρίμηνη απουσία προκειμένου να συμμετάσχει σε επιχείρηση στη Ρόδο για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων της χώρας.

H επιστολή "Έκφρασης Ικανοποίησης"

"Εκφράζω την ικανοποίησή μου για τη μεθοδικότητα, τον ιδιαίτερο ζήλο και την αποφασιστικότητα πού επιδείξατε στο πλαίσιο συντονισμένης διεθνούς επιχείρησης που έλαβε χώρα στα διεθνή ύδατα ανοικτά των ακτών της Σενεγάλης σε συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές Γαλλίας.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της επιχείρησης συνέβαλε καταλυτικά στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης η οποία δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνη) από χώρες της Λατινικής Αμερικής στις δυτικές ακτές της Αφρικής με τελικό προορισμό χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο άρτιος συντονισμός και η αποτελεσματικότητα των δράσεών σας κατά την εξέλιξη της υπόθεσης καθώς και η ουσιώδης αξιοποίηση και παροχή από μέρους σας των επιχειρησιακών πληροφοριών προς τις δρώσες αρχές καθόρισαν ουσιαστικά την εξέλιξη της επιχείρησης καθώς προκάλεσαν την άμεση επέμβαση του Ναυτικού της Σενεγάλης η οποία με τη σειρά της οδήγησε στην σύλληψη πέντε (05) ατόμων και την ακόλουθη κατάσχεση 2.025 κιλών κοκαΐνης.

Η δίωξη και καταπολέμηση αδικημάτων τέτοιου μεγέθους αποτελούν ύψιστη ηθική υποχρέωση και καθήκον των στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Συμβάλλει δε τα μέγιστα στην προβολή του έργου και της αποστολής του Σώματος, ενώ, ταυτόχρονα, αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα υποδειγματικής επιχειρησιακής συνεργασίας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Εισέτι, η ευόδωση της επιχείρησης είχε εξίσου μείζονα σημασία και για τις Γαλλικές Τελωνειακές Αρχές, οι οποίες, μέσω του Γάλλου Πρέσβη στην Αθήνα, έφτασαν ιδιαιτέρως ευμενή σχόλια για το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.

Σαν επιστέγασμα αυτού, ο Γάλλος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάκαμψης, σε επί τούτω (ad hoc) αυτοπρόσωπη συνάντηση με τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συνεχάρη ιδιαιτέρως τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος — Ελληνικής Ακτοφυλακής για την συμβολή τους στην επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης στη Σενεγάλη και απέδωσε έμφαση στην περαιτέρω προώθηση της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Κατόπιν των ανωτέρω, συγχαίρω θερμά τον καθένα από εσάς προσωπικά για το έργο που επιτελείτε αναδεικνύοντας την εικόνα και την αποστολή του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε επιδεικνύοντας αμείωτο επαγγελματισμό και φιλοτιμία, με στόχο πάντα την πρόληψη και καταστολή εγκληματικών ενεργειών που ζημιώνουν την εικόνα της χώρας μας"